Son birkaç aydır gizlilik ve güvenlik endişeleri nedeniyle gündemden düşmeyen Zoom, son açıklaması ile yeniden tartışmaların odağı olacak gibi.

[button color=”white” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”samewindow” url=”https://www.gelecekburada.net/gozde-uygulama-zoom-yine-gizlilik-ihlaliyle-gundemde/”]Gözde Uygulama Zoom Yine Gizlilik İhlaliyle Gündemde[/button]

Şirket, ücretsiz görüşmelerde uçtan-uca şifreleme desteğini kaldıracağını açıkladı.

Uçtan uca şifreleme nedir?

Whatsapp görüşmelerinizin SMS’lerden önemli bir farkı var, burada mesajlarınız uçtan uca şifrelelendiği için, yani alıcıya ulaşana kadar şifrelenmiş halde taşındığı için, dışarıdan erişime kapalı oluyor. Yalnızca gönderen ve alan kişinin mesajlara erişebilmesine olanak veren bu teknoloji, kişisel bilgilerin korunmasında oldukça önemli bir tedbir demek.

Whatsapp Uçtan Uca Şifreleme Açıklaması
Görsel: WebTekno

Zoom, ücretsiz kullanıcıların görüşmelerinde bu şifreleme desteğinin kaldırılacağını duyurduğunda, tam da bahsettiğimiz güvenlik endişeleri nedeniyle endişeler doğdu. Zoom ise, bu hamlenin gerekliliğini ve amacını şu şekilde açıklıyor:

  • Ücretsiz Zoom hesabı almak için yalnızca e-posta bilgisi vermek yeterli, bu da kullanıcıların kimlik tespiti ve doğrulanmasında yetersiz bir bilgi.
  • Kimliği tespit edilemeyen kullanıcılardan illegal işlemlerde bulunanların faaliyetlerinin engellenmesi için devletin emniyet birimlerine yardımcı olmak amaçlanıyor.
  • Amerika’da FBI ve yerel emniyet güçlerinin, özellikle Zoom üzerinde pornografik içerikler ve çocuk istismarını önlemek adına görüşmelere erişim hakkı olması talep ediliyor.

Amerika’da Kongre, sosyal medya platformlarında uçtan-uca şifreleme teknolojisinin kullanılmasına yönelik bir yasaklama getirmek üzere bir tasarı hazırlıyor. Yine benzer bir şekilde, Adalet Bakanlığı, Facebook’un tüm servislerinde uçtan-uca şifreleme uygulamasına ilişkin planlarına karşı çıkıyor.

Dijital dünyada bıraktığımız ayak izleri gün geçtikçe artıyor. İyi niyetli teknolojiler bir yandan kişisel verinin korunması ve özel hayatın gizliliği için önlemler alma imkanı veriyor, ancak bir yandan da bu gizliliğin mevcut yasaların uygulanmasını engelleyecek sonuçlar doğuruyor.

Yasadışı faaliyetlerin takibini imkansız hale getiren Blockchain teknolojisi gibi uçtan-uca şifreleme de oldukça tartışılıyor. Bir tarafta, despot yönetimlerin elinde tehlikeli hale gelebilecek korumasız görüşmeler, diğer tarafta ise yasadışı faaliyetlerin tespit edilmesini ve dolayısıyla hukuki müdahaleyi imkansız hale getiren tam gizliliğe sahip görüşmeler.

[button color=”white” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”samewindow” url=”https://www.gelecekburada.net/blockchain-tabanli-tarayici-blockstack/”]Blockchain Tabanlı Tarayıcı: Blockstack[/button]

Bu dengenin sağlanması için henüz erken gibi görünüyor. Bu denge nasıl sağlanabilir derseniz, öncelikle yeni teknolojik gelişmelere uyum sağlayacak ve yasal boşluklar bırakmayacak güncel yasalar ve regülasyonlar gerekli. Bu yasal düzenlemelerde etik ve insan hakları göz önünde bulundurulmalı, gerekirse akademisyenler, yasa organları, teknoloji şirketleri ve sosyal organizasyon temsilcileri ortak çalışmalar yürütmeli.

Kaynak: The Verge

 

 

Share:

administrator

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu Öykü, gastronomiye ve mutfak sanatlarına meraklı, ekonomi ve politikaya ilgili ve aynı zamanda veri çağında geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir