Alzheimer, Demans (bunama) ve depresyon gibi nöropsikiyatrik bozukluklarda, erken teşhisin kritikliğine rağmen, bu prosedürün komplike olması şikayetleri bulunan insanların doktora gitmeyi ertelemeleri ile sonlanıyor. Semptomlarla karşılaşanların durumu görmezden gelmeleri ise, bu rahatsızlıkların daha ileri seviyelerinde teşhisine ve dolayısıyla da daha güç bir tedavi sürecine sebep oluyor.

iMediSync girişiminin geliştirdiği taşınabilir kask: iSyncWave

Bu tür sorunları hedef alıp egale etmek için geliştirilmiş Güney Kore merkezli bir startup olan iMediSync, yapay zekâ teknolojilerinden faydalanarak geliştirmekte olduğu iSyncWave isimli bir beyin haritalaması ve LED ışık terapi cihazı ile dikkat çekiyor. Taşınabilir ve jelsiz bir kask olan iSyncWave verilerini, bir mobil uygulama yardımıyla iMediSync’in bulut platformu olan iSyncBrain’e yüklüyor ve analiz edilen EEG (elektroensefalografi) verilerini uzmanlara anında ulaştırma fırsatı sunuyor. Bu sayede ertelemelere gerek kalmadığından bunama, Parkinson hastalığı, TBI, PTSD, ADHD, depresyon gibi nöropsikolojik rahatsızlıklar çok daha çabuk fark ediliyor ve tedavilerinde de aynı kolaylık sağlanıyor.

Tedavi sürecinde, iSyncWave doktorun hastaya uzaktan tedavi imkanı sunarak iki taraf için daha rahat bir süreç geçirilmesine imkan sağlıyor. Uygulanması hakkındaki detaylar henüz  bilinmese de, cihaz bünyesinde barındırdığı led ışık ile kişinin beynini en uygun duruma getirerek sinirsel aktiviteyi düzenliyor ve bu şekilde stresi de azaltmayı amaçlıyor. Hafıza kaybı, dikkat eksikliği, dürtüsellik, depresif ruh hali ve travma sonrası / anestezi sonrası / kemoterapi sonrası bilişsel bozuklukları da takip eden bu cihaz, bir insanın gelişmiş Alzheimer’a ilerleme ihtimalini geleneksel bir teşhis konulmadan 10 yıl öncesine kadar %90 oranda tespit edebiliyor.Günümüzde beyin fonksiyonlarını takip etmede kullanılan Elektroensefalografi (EEG) ya da Beyin Çizgesi Yöntemi, beyin dalgaları aktivitesinin elektriksel yöntemlerle izlenmesi ile işliyor. iSyncWave, EEG’nin yapışkan yamalar ve jellerden yardım alarak yürüttüğü bu süreci, başın üstüne yerleştirildiği andan itibaren elektriksel aktiviteyi okumaya başlayarak pratik ve hızlı bir şekilde tamamlamayarak EEG’yi gölgede bırakıyor.

iSyncWave’in hem hastalar hem doktorlar için fayda sunmasınının amaçlandığını söyleyen iMediSync’in kurucusu ve CEO’su MD Ph.D SeungWan Kang, katıldıkları CES 2021’de kendileri ile birlikte küresel pazarda öncülük edecek stratejik partnerler bulmaya çalıştı.

Hem olası nöropsikiyatrik bozukluklarda uzaktan teşhis edebilme hem de tehşis edilen bozuklukların tedavisini uzaktan gerçekleştirebilme özellikleri bakımından, iSyncWave insanların tedaviye bakış açılarını değiştirmek için önemli bir adım atıyor. Gelecekte bu tür cihazların kırıklardan gribe kadar birçok rahatsızlık için bu hizmetleri aynı şekilde sunduklarını bir senaryoyu düşünmek ise gerçekten çok umut verici. Doktorların mesai saatlerinde hastanede olmalarının gereksiz olacağı, “hastaneye yetiştin, yetişemedin” durumununsa ortadan kalkacağı bir dünya, beraberinde birçok kolaylık getirebilirdi.

Kaynak: Interesting Engineering

Yazar: Begüm Muştu

Editör: Hasan Hüseyin Kesen

Share:

administrator

Günümüzde gelişmesine tanık olduğumuz teknolojilerin gelecekteki kültürel çıktılarını araştırır; bilgi, deneyim ve ilham paylaşımı için çabalar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.