3 boyutlu baskı teknolojisinin inşaattan eğitime kadar bir dizi sektörde ivme kazanmasıyla birçok farklı alanda 3B baskı üretimine denk gelebiliyoruz. Sürdürülebilir ve erişilebilir çözümlerin bir parçası olan 3B yazıcı teknolojisinin bu potansiyeline daha önce evsizlik sorununu temel alan 3B baskı bir kasaba kurulması projesinde tanıklık etmiştik. Toplumsal bir sorundan yola çıkan bu girişimi çevresel sorunları azaltmayı hedefleyen yeni bir girişim takip ediyor.

Çek Cumhuriyeti’ndeki bir ekip, yalnızca karbon emisyonunu %20 oranında azaltmayı hedeflemekle kalmayıp, aynı zamanda 48 saat içinde inşası tamamlanarak maaliyetleri düşürmesi planlanan 3B baskı evler tasarlıyor. Prvok projesi kapsamında tasarlanan çevre dostu bu evlerin aynı zamanda 100 yıla kadar kullanılabileceği belirtiliyor.

Yüzebilen 3B Baskı Ev Tasarımı
Yüzebilen 3B Baskı Ev Tasarımı / Kaynak: Interesting Engineering

Odak: Sürdürülebilirlik

İnşaat sektörü dünyadaki karbon emisyonlarının %39’unu oluştururken havacılık endüstrisi bu emisyonların sadece %2’sini oluşturuyor. Bu durum yeryüzündeki faaliyetlerimizin etki alanının ne denli geniş olduğunu gösteriyor. İki sektör arasındaki bu fark yapı malzemeleri ve stratejilerinin hızlı bir şekilde değiştirilmezse gezegenimiz ve iklim değişikliği üzerinde ciddi boyutlara ulaşan etkiler yaratmaya devam edeceğini gösteriyor.

Bu bilinçle harekete geçen ve 3 boyutlu baskı evler projesi Prvok’u başlatan iki kişilik ekip, 43 metrekarelik 3B baskı ev tasarımlarını yüzebilen evler olarak geliştirmeye karar verdi. Bir heykeltıraş olan Michal Trpak ve Erste inşaat topluluğunun bir üyesi olan Stavebni Sporitelna Ceske Sporitelny’den oluşan bu iki kişilik ekip, 3B baskı ev tasarımlarını birçok açıdan zenginleştirmenin yollarını arıyor.

Prvok Projesi Tanıtım Videosu

Evler Nasıl İnşa Ediliyor?

Yapımı sadece 48 saatte tamamlanabilen 3B baskı evler, alışkın olduğumuz inşaat yöntemlerine oranla yedi kat daha hızlı inşa ediliyor ve inşaat maliyetlerini yarı yarıya indiriyor. Ekip, saniyede 15 santimetre kadar hızlı baskı yapabilen Scoolpt adlı bir robotik kol kullanarak evlerin yapım sürecini baştan sona teknoloji temelli gerçekleştiriyor. Yani yalnızca 3B yazıcılar değil yapay zekâ uygulamaları da inşa sürecine dahil ediliyor.

Evlerin yapım sürecinde rol oynayan robotik kol: Scoolp
Üretim sürecinde rol oynayan robotik kol: Scoolpt / Kaynak: Interesting Engineering

Yatak odası, oturma odası, banyo ve bir mutfaktan oluşan evler yüzen bir duba üzerine demirleniyor Dahası, Prvok evleri kısmen kendi kendine yetebilen eko-teknolojilerle çalışıyor. Duştan gelen su devridaim yapabiliyor. İçme ve kanalizasyon suyu için ekstra bir rezervuar bulunuyor.

3B Baskı evlerin iç tasarımı / Kaynak: Interesting Engineering
3B BasBB  kı evlerin iç tasarımı / Kaynak: Interesting Engineering

Gelecek İçin Ne İfade Ediyor?

Sürdürülebilirliği esas alan 3B baskı ev projesi Prvok, yaşanabilir bir gelecek için ilk olarak çevresel zararların önüne geçmeyi amaçlıyor. Bu tür projeler eğer hedefledikleri oranda karbon salınımını engelleyebilirse küresel çapta bir fayda sağlanabilir. Bir diğer yandan azalan üretim maliyeti, özellikle deprem gibi doğal afetler sonucu evini kaybeden aileler için hızlı, pratik ve en önemlisi kalıcı bir çözüm olabilir.

Aynı zamanda yüzebilen platformlara demirlenen bu evler, gelecekte yeni nesil bir turizmin önünü açabilir. Birçoğumuzun hayali olan karavan seyahatlerini belki de artık karavan yerine yüzen evler kiralayıp denizlerde gerçekleştiririz, kim bilir.

Kaynak: Interesting Engineering

Share:

administrator

Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi 4. Sınıf öğrencisi olan İrem; eğitim teknolojileri ve psikolojisi, sosyal psikoloji, dil öğreniminde teknolojinin etkisi gibi alanlarda öğrenime ve paylaşıma olan ilgisiyle beraber geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir