Çevresel sorunlara sürdürülebilir çözümler geliştiren yapıcı proje örneklerine sitemizde sıklıkla yer veriyoruz. Bu içeriğimizde bahsedeceğimiz proje Tasarımcı Mimar Sajjad Navidi tarafından hayal edilmiş. Kirpi balığından ilham alarak tasarlanan Kirpi Köyü, yükselen deniz seviyeleriyle başa çıkma hedefiyle karşımıza çıkıyor.

Tasarımcı, Kirpi Köyü’nü kırsal alanlardaki su baskınları için çözüm olarak geliştirmiş.

Kirpi balığından gelen ilham

Batı Afrika’daki Benin ülkesinin Ganvie Gölü Köyü’ndeki yüksek deniz seviyelerinde bulunan evlerden ilham alan Navidi, bölgedeki mevcut evlere sürdürülebilir çözüm geliştirmek için kirpi balığına benzer şişme bir mimari hayal ediyor.

Tasarımcı, kirpi balığının savunma mekanizmasından ilham aldığını ifade ediyor. Buradan yola çıkarak, deniz seviyesindeki değişime verdiği yanıt olarak yüzen bir evin su üzerinde hızla yükselmek için nasıl hava ile dolabileceğini anlamanın yolunu keşfetmiş oluyor. Navidi ayrıca yeni yapıların estetiğini tanımlamak için çiftleşme ritüellerinde kullanılan su altı kum halkalarını da incelediğini ve mimariye eklediğini belirtiyor.

Hâlihazırda kullanılan ahşap evler nihayetinde sudan zarar görürken, bu yeni yapılar denizle birlikte şişecek ve yükselecek şekilde tasarlanmış oluyor.

Konsept proje, Fondation Jacques Rougerie’nin 2021 mimarlık ve sanat yarışmasının bir parçası olarak tamamlandı. “Deniz seviyesinin yükselmesiyle ilgili yenilik” kategorisindeki en iyi 10 giriş listesinde yer aldı.

Yükselme prensibinin su seviyelerini izleyen bir sensör ve yüksek dalgaları izleyen bir sensör ile mümkün olması planlanıyor. Gerektiğinde bir fan her birimi şişirerek yükselmesine ve yapının su üzerinde yüzmesine yardımcı olabilecek şekilde tasarlanacak. Eklenmesi planlanan ağırlıklar, evin fırtınalar sırasında sürüklenmesini engelleyecek ve hasardan korumaya yardımcı olacak.

Kirpi Köyü, çatılarında fotovoltaik paneller kullanarak hem deniz suyu hem de güneş enerjisi kullanarak elektrik üretecek. Mimar, bu enerji kaynağının yanı sıra her ev için planlanan bir [tooltip tip=”balık yetiştiriciliği ve topraksız sebze üretiminin birleşimi olan akuaponik, sürdürülebilir balıkçılık temeli üzerine kurulu sistemler bütünü”]akuaponik[/tooltip] sistemin köyün daha iyi mimari ve daha iyi tarımla gelişmesine yardımcı olabileceğini umuyor.

Kaynak: My Modern MetAmazing Architecture

Share:

administrator

1996 yılında İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri bölümünde gördüğü lisans eğitiminden sonra odağını gıdaya çeviren Elif, Mutfak Sanatları Akademisi Profesyonel Aşçılık mezunu ve Anadolu Üniversitesi Tarım Teknolojileri öğrencisi. Merakının izinde farkındalığını besleyecek her türlü konuya olan ilgisiyle anlamlı bir gelecek inşasına katkıda bulunmaya çalışıyor.