Global seviyede üretilen ve depolanan bilginin miktarı hayal edilemeyecek kadar çok ve her gün büyümekte. Her gün defalarca tıkladığımız internet siteleri, attığımız tweetler, paylaştığımız fotoğraflar, izlediğimiz filmler, oynadığımız oyunlardan oluşan atık verilere ne oluyor dersiniz? Kendiliğinden yok mu oluyor sizce? Tabii ki hayır. Aslında yıllardır var olan fakat bizim son yıllarda duymaya başladığımız Büyük Veri (Big Data) gelişiminden haberdar olmadığımız bir olgu. Büyük Veri (Big Data); verilerin dijitalleşmesi ve farklı boyutlarda alınan verilerin toplanıp, düzenlenmesiyle insan davranışlarını anlama, tahminler yapma ve işletmelerin sahip olduğu verilerden yola çıkarak akıllı yönetim imkânı sağlıyor.

Farkında olmadan her an bu olguya destek sağlıyoruz. Bilgi Çöplüğü adını verdiğimiz atık verileri geri dönüştürebilir miyiz? Bu çöplükten anlamlı verilerin de çıkabileceğini düşünen yazılım şirketleri, AR-GE çalışmalarını bu anlamda yürüterek Big Data olarak isimlendirdiğimiz olguyu ortaya çıkarttılar. Big Data (Büyük Veri) olarak isimlendirdiğimiz bu olgu, diskte çok fazla yer kaplayan veri çağrışımı yapsa da aslında tam olarak böyle değil. Big Data, sosyal medya paylaşımları, fotoğraf arşivlerimiz, sürekli kayıt aldığımız ‘log’ dosyaları gibi farklı kaynaklardan elde ettiğimiz tüm bu verilerin anlamlı ve işlenebilir hale dönüştürülmüş biçimidir.

Dr. Thomas H. Davenport ’un ortaya attığı bir büyük veri bileşenleri; V (3 + 2) kuralı da kavramın tam oturmasına yardımcı olacak bir detay olarak göze çarpıyor. Davenport’a göre 5V bileşenler şunlardır;

  1. Miktar (Volume): Veri büyüklüğü artık, terabyte ve petabytedan daha büyük hale geldiğinden, depolama ve analiz süreçleri için geleneksel yaklaşımlar yetersiz kalıyor.
  2. Hız (Velocity): Daha hızlı üreyen veri, o veriye muhtaç olan işlem sayısının ve çeşitliliğinin de aynı hızda artması sonucunu doğurmakta.
  3. Çeşitlilik (Variety): Üretilen verinin yüzde 80’i yapısal değildir ve her yeni teknoloji, farklı formatlarda veri üretmektedir. Telefonlardan, tabletlerden, bütünleşik devrelerden gelen çeşitli veri tipi ile uğraşılması ve birbirlerine dönüşmeleri gerekmektedir.
  4. Doğrulama (Verification): Bu bilgi yoğunluğu içinde verinin akışı sırasında güvenli olması da bir diğer bileşendir. Akış sırasında, doğru katmandan, olması gerektiği güvenlik seviyesinde izlenmesi, doğru kişiler tarafından görünebilir veya gizli kalması gerekmektedir.
  5. Değer (Value): Büyük verinin veri üretim ve işleme katmanlarından sonra kurum için bir artı değer yaratıyor olması, karar veriş süreçlerine anlık olarak etki etmesi, doğru kararı vermede hemen el altında olması gerekmektedir.

Büyük verinin sektörlere katkıları nelerdir?

  1. İşletme: Müşteri kişiselleştirme, müşteri kaybı sebeplerini belirleme, dağıtım ve lojistik optimizasyonu
  2. Teknoloji: İşlem süresini azaltma, gerçek zamanlı analiz, kriz dönemlerinde hızlı cevap üretme, riskleri azaltmak için otomatik sistemler ile karar verme
  3. Sağlık: Hastalık tespiti, seyrinin takibi ve sağlığı güçlendirmek için kişisel DNA analizi yapma
  4. Kamu Sektörü: Verilere erişilebilirlik sağlayarak şeffaflık oluşturma, uygun ürün ve hizmetler için eylemlerin uyarlanması
  5. Perakende Satış: Mağaza davranış analizi, çeşitlilik ve fiyat optimizasyonu, ürün yerleştirme tasarımı, performansı geliştirme, işçi geliri optimizasyonu
  6. Kişisel Konum Verileri: Akıllı yönlendirme, coğrafi hedefli reklamcılık, acil müdahale

Yukarıda saydığımız faydalar şu anda halihazırda gerçekleşen olaylar. Peki ya gelecekte büyük veriyi nerelerde görebiliriz dersiniz? Geleceğe bile gerek kalmadan, henüz daha bu zamanda bile sahip olduğumuz akıllı ev sistemleri biz daha eve gelmeden evin ısısını arttırabilir, perdelerle oynayabilir, evinizi sizin için kullanılabilir hale getirebilir. Hatta siz evde yokken bile ütünüzü, fırınınızı kontrol edebilirsiniz. Kim istemez ki teknolojik bir ev?

Araba kullanırken kahve içip kitap okumak istemez misiniz? Kullanırken dedim pardon, araba kendi kendine giderken… Trafik ışıklarının verilerini, etrafındaki araçların sensör verilerini, kişisel verileri kullanarak (Örneğin telefon numaraları, tanıdık kişilerin doğum günleri vb.) size özel hazırlanan araçlar olduğunu düşünün. Evet Big Data ile otonom araçlar da geleceğin bir planı. Gerçekleştirmeye başlandı bile.

Akıllı evler, akıllı araçlar, hatta ve hatta akıllı şehirler geliyor! Tüm ekonomik verileri toplayan, ihtiyaçlara göre yönlendirecek süper zeka şehirler sayesinde insanlara yüksek kaliteli yaşam sunuluyor. Ne dersiniz dünyaya da akıllı bir sistem getirebilir miyiz? Küresel ısınmayı yönlendirebilecek, hatta engelleyebilecek, doğal kaynakların kullanımını planlayabilecek bir sistem. Gelecekte her şeyin akıllısı bizi bekliyor. Tabii ki yine bizim sayemizde.

Kaynak: https://netvent.com/big-data-nedir/

 

 

Share:

administrator

1998’ Bursa’da doğdu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstatistik bölümünde okuyor. Big Data, Data Science ve yapay zeka ile ilgileniyor. Sanata ve tasarıma da fazlaca ilgi duyan Mirçe geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir