80.6 milyar dolarlık serveti ile dönemin en iyi yatırımcılarından birisi olarak gösterilen Warren Buffet, başarısının sırrının kitap olduğunu söylüyor.

Read 500 pages like this every day. That’s how knowledge works. It builds up, like compound interest. All of you can do it, but I guarantee not many of you will…

“Her gün böyle 500 sayfa okuyun. Bilgi, tıpkı bileşik faiz gibi, böyle büyür. Hepiniz bunu yapabilirsiniz ama çoğunuzun yapmayacağını garanti ederim.”

Charles Chu, 2014’ün Aralık ayında hayalindeki işi bulduğunu söylüyor, sonrasında ise bazı günler oturup “Allahım, ya 40 yıl sonra da bu noktada olursam? Böyle ölmek istemiyorum” diye düşünüyormuş.

İyi notlar, liderlik, referanslar, üniversite, hayallerdeki iş… Tüm bu ‘başarıları’ elde ettiğini söylüyor ancak bir şeyler yanlıştı, yolunda gitmeyen bir şeyler vardı diyor Chu.

“Hayallerimin dünyasındaydım ama bir şeyler çok, çok fena şekilde yolunda değildi”

2015 yılında ise yukarıdaki Warren Buffet’a ait söz ile karşılaşmış. Hayalindeki masadan yukarı, hiçliğe bakarken… Sonrasında okumaya karar verdiğini söylüyor. Bazı cevaplar elde edene kadar hiç durmadan okumaya.

Günde 500 sayfaya yaklaşmamış bile olsa son 2 yılda 400’den fazla kitap bitirdiğini ve okumaya başlamanın hayatında aldığı en iyi karar olduğunu söylüyor yazar.

“Kitaplar bana seyahat etme cesaretini verdi. Kitaplar bana işten ayrılmam için inanç verdi. Kitaplar bana sahip olmadığım bir dünyada rol modeller, kahramanlar ve bir anlam verdi.”

Chu “yılda 200 kitap okumak şaşılacak bir şey demek isterdim ancak gerçek şu ki, değil. Herkes okuyabilir” diye ekliyor ve bu sürede elde ettiği bazı verileri ve tecrübeleri paylaşıyor.

  1. Başlamadan pes etmeyin

Normal bir insan “günde 500 sayfa oku” tavsiyesini duyduğu anda “yok artık, imkansız.” tepkisini verecek ve “çok meşgulüm”, “kitaplar bana göre değil” gibi bahaneler üretecektir.

Ancak Chu, henüz kitap okumaya başlamadan önce küçük bir hesap yapmış. Yılda 200 kitap okumak hiç de zor bir şey değil kanısına varmış. Yani, başlamadan pes etmeyin, gelin biraz detaylı bakalım.

  1. Basit bir hesap yapalım

Yılda 200 kitap okumak ne kadar zaman alır?

  • Ortalama bir Amerikalı dakikada 200-400 kelime okur. (İnternet okuyucusu olduğunuza göre dakikada 400’ü kabul etmek mantıksız olmayacaktır.)
  • Kurgusal olmayan düzyazı kitaplar yaklaşık 50.000 kelimeden oluşuyor.

Birazcık matematik:

  • 200 kitap * 50.000 kelime = 10 milyon kelime
  • 10 milyon kelime / dakikada 400 kelime = 25.000 dakika
  • 25.000 dakika / 60 = 417 saat

417 saat biraz fazla mı geldi? Biraz daha detaya inelim.

  1. Zamanı yarat

417 saate şaşıranlar biraz bu istatisklere göz atabilir.

  • Sıradan bir Amerikalı bir yılda 608 saatini sosyal medyada,
  • 1642 saatini televizyonda harcıyor.

Eğer bu saatleri kitap üzerinde geçiriyor olsaydık yılda 1000 kitap mümkün olabilirdi.

Yani, Twitter’da – Instagram’da amaçcızsa kaydırmayı biraz azaltabilir ve Küçük Tatlı Yalancılar’ı takip etmeyi bırakırsak okumaya daha fazla zaman ayırabiliriz.

En zor kısma geldik.

  1. Uygula

Hepimiz kitap okumanın oldukça faydalı olduğunu biliyoruz ancak çeşitli sebeplerle uygulayamıyoruz.

Bunun için de birkaç taktiğimiz var.

  • Çevreni yeniden tasarla

Eğer bir şeyleri değiştirmek istiyorsan çevreni, ekosistemini de değiştirmen gerekiyor.

Eğer kitap okumak istiyorsan, önce etrafındaki dikkat dağıtıcı şeyleri kaldır, yok et. Sonra da kitaplarını kolay erişilebilir yerlerde tuttuğundan emin ol.

  • Alışkanlıklar edin

İrade hiçbir zaman yeterli bir güç değildir. En çok ihtiyaç duyduğun zamanda seni yüzüstü bırakabilir. Ancak alışkanlıklar çok daha güçlüdür.

Yazar, geçmişe dönme fırsatı olsa bir alışkanlık koçu tutacağını söylüyor. Bu koç, yılda sadece 1 tane bile iyi kitap okumanı sağlayabilirse, buna değer, diyor ve Tynan’ın “Superhuman By Habit” kitabını da tavsiye ediyor.

  • Farklı ortamlarda oku

Konu okuma olduğunda, her fırsatı kollamalısınız diyor yazar, bu konuda mükemmeliyetçi olmayı tavsiye etmiyor.

Eğer daha fazla okumak istiyorsan, nerede ve hangi platformda okuyacağın konusunda çok da seçici olmaman gerekiyor. Bazen basılı kitap, bazen telefonda e-kitap bazen ise sesli kitaplar o an çare olabilir. Parkta, otobüste, tuvalette, okulda ve daha birçok alanda tek bir ürün çözüm olmayacaktır. Çeşitlilik iyidir.

Charles Chu, bu kısımda ünlü bir yazardan alıntı yapıyor:

 

“I read a book one day and my whole life was changed.”

“Bir gün bir kitap okudum ve tüm hayatım değişti.”

-Orhan Pamuk

 

 

“Eğer okumaya başlamasaydım muhtemelen bugün hâlâ hayalimdeki işi yapıyor, masamda oturuyor ve bu şekilde ölüp ölmeyeceğimi düşünüyor olurdum. Eğer cevaplara ihtiyacınız varsa, okumaya bir şans verin. Birçok cevap bulabilirsiniz, aradığınızdan bile çok.” -Charles Chu

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir