Her sifon çektiğinizde, yaklaşık 6-8 litre su harcanır. Gün içerisinde yoğun olarak kullanılan tuvaletlerde hijyenik kaygılar nedeniyle veya hoş olmayan görüntüleri engelleme amacıyla sifon kullanım sayısı çok fazladır. Küçük ve büyük iki parçadan oluşan sifon butonları, su tankının içine koyulan tuğla parçaları ve benzeri örnekler, su tasarrufu adına alınan önlemlerden. Geliştirilen yeni kaplama malzemesi ile, tuvaletlerin iç yüzeyine sıvı, dışkı vb. maddelerin ve bakterilerin tutunması engelleniyor ve böylece sifonu fazladan kullanma gereksinimi oldukça azaltılabiliyor. Ekipte yer alan Tak-Sing Wong, doğadan ilhamla tasarladıkları kaplamanın esasen kendi kendini temizleyen bir tuvalet yaratabileceğini söylüyor.
İki aşamalı sprey sıkma işleminin ilk aşamasında, insan saçından 1 milyon kez daha ince saç benzeri moleküller yüzeye tutunuyor. İkinci aşamada ise bu nano moleküllere ince bir katman çekilerek, yüzey ultra kaygan hale getiriliyor.
Araştırmacı ekibe göre, 500 sifona kadar etkisini sürdüren bu kaplamanın uygulanması ve kuruması en fazla 5 dakika sürüyor. Sağlık açısından bakıldığında, bu kaplama oldukça yararlı. Alınan sonuçlara göre, hastalık yayan bakteriler ve kötü kokular da yüzeyde kalmıyor.
Ürünün etkisini artırabilmek için, laboratuvardan çıkarıp günlük hayata entegre etmeleri gerektiğini söyleyen Wong, spotLESS isimli startuplarında bunu ticarileştirmeye çalışıyor.
Kaynak: Popular Mechanics