Pandemi nedeniyle insanların değiştirmek zorunda kaldığı alışkanlıklardan biri de seyahat etmek.  İnsanlık tarihinde önemli yeri olan yapıları kendi gözleriyle görerek tarihe tanıklık etmek, yeni yerler keşfetmek, farklı din, dil, ırk ve kültürden insanlar ile tanışmak ve dünya mutfağının eşsiz lezzetlerini tatmak gibi hayatları boyunca unutamayacakları deneyimleri tadımlamak için dünyanın her tarafında gezginler yıllardır seyahat ediyordu. Pandemi nedeniyle birçok ülkenin sınırlarını turistlere kapaması, havacılık sektörünün durma noktasına gelmesi ve Covid-19 virüsünün halen kontrol altına alınamaması sebebiyle yakın gelecekte de eskisi gibi seyahat edemeyeceğimiz uzmanlar tarafından öngörülüyor.

Birleşik Krallık merkezli GlobalData, en son gerçekleştirdiği tüketici anketinde, küresel gezginlerin %45’inin salgın hakkında çok endişeli olduğunu tespit etti. Bu durum turizm endüstrisinin, turistik yerleri çevrim içi tanıtmak için yeni yollar düşünmesine yol açtı. Sanal turlara ve deneyimlere olan talep hiç olmadığı kadar artış gösterirken, bu artışın nedeni ise düşük maliyet ve alternatifsizlik olarak göze çarpıyor. [tooltip tip=”Virtual Reality / Sanal Gerçeklik”]VR[/tooltip] seyahat şirketi Ascape’in CEO’su Valeriy Kondruk, uygulama indirmelerinin Aralık ayında geçtiğimiz seneye göre %60 arttığını ve Ocak ayından bu yana ikiye katlandığını belirtti.

Turistleri kendi evlerinin rahatlığından ödün vermeden yurt dışına seyahat ettirmenin bir yolu sanal gerçeklik (VR) teknolojisi ve [tooltip tip=”Sürükleyici videolar veya küresel videolar olarak da bilinen 360 derecelik videolar, her yöndeki bir görüntünün aynı anda kaydedildiği, çok yönlü bir kamera veya bir kamera koleksiyonu kullanılarak çekilen video kayıtlarıdır.”]360 derece video teknolojisi[/tooltip]dir. COVID-19 ile birlikte artık kalabalık turlar düzenleyemeyen turizm operatörleri için VR gibi hizmetler kurtarıcı rolünde. Turizm operatörleri gelir kayıplarını minimuma çekebilmek için, salgın dönemimde gelecek yaz için tatil planı yapan turistleri olabildiğince ilgi çekici tanıtımlar ve promosyonlar ile buluşturmayı hedefliyor. GlobalData’daki Seyahat ve Turizm analisti Johanna Bonhill-Smith, VR’nin müşterilerine tatillerini rezerve etmeden önce bir deneme turu sunduğunu ve bunun COVID-19’un şekillendirdiği koşullar nedeniyle gelecekte giderek daha da önemli bir hale geleceğini söylüyor.

VR ve benzeri teknolojiler ile turizm operatörleri daha önce deneyimlenmemiş turlar düzenlemeye başladı. FlyView firması artırılmış gerçeklik teknolojisi ile yaratıcılığı bir araya getirerek turistlere hiç unutamayacakları bir deneyim sunuyor. Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan ve bu konuda dünyanın bir numarası olan Paris, FlyView sayesinde ayaklarınızın altına seriliyor. Bir jetpack yardımıyla elde edilen görüntülerden oluşan bu tur Paris’i sanki bir jetpackin üstünde geziyormuş hissi veriyor. Firmanın düzenlediği bir tur ile, geçtiğimiz yıl çıkan yangında ağır hasar alan dünya miraslarından tarihi Notre-Dame katedralinin de restorasyon çalışmalarını sanki oradaymış gibi takip edebilmenize imkan tanıyor.

VR uygulamaları her bütçeye göre uygulama deneyimi sunuyor

Bu teknolojiler ile evinizin konforundan Safari ’deki vahşi yaşam görüntülerini canlı olarak izleyebilir, aynı anda Güney Afrika’da bulunan tur operatörünüze sorular sorarak anlık cevaplar alabilir ya da Floransa’daki Uffizi Müzesi’nde size özel olarak hazırlanmış turlara katılarak binlerce eseri koltuğunuzdan kalkmadan görebilirsiniz. Daha ekstrem tatil planı yapanlardansanız VR uygulaması olan Ocean Rift, kullanıcıların kendilerini açık okyanus atmosferine daldırarak su altı ekosistemini keşfetmelerini sağlıyor. Kullanıcılar okyanus yaşam alanlarındaki deniz canlılarını takip edebiliyor veya güvenliklerinden ödün vermeden daha heyecan verici deneyimler için daha derine dalabiliyor. Daha düşük bütçeli sanal gezginler için ise Google Earth VR oldukça güzel bir alternatif. Sanal gerçeklik deneyimi, denizin derinliklerinde olmakla aynı şey olmasa da, size orada olma hissi verebilir ve her şeyden uzaklaştığınızı hissetmenizi sağlayabilir.

“Doğayı dijital olarak görüntülemenin bile insanların zihinsel sağlığına yardımcı olduğu bilimsel olarak kanıtlandı, bu da şu anda özellikle önemli.”

BBC Doğa Tarihi Birimi Dijital Bölüm Başkanı Lee Bacon

[tooltip tip=”World Travel & Tourism Council / Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi”]WTTC[/tooltip]’nin Genel Müdürü Virginia Messina Reuters’e verdiği demeçte, seyahat endüstrisinin yeniden ayağa kalkmasının uzun zaman alabileceğini ve salgın kontrol altına alındığında bile turizm sektörünün eski haline dönmesinin 10 aydan fazla sürebileceğini ifade ediyor. Bu nedenle önümüzdeki aylarda VR turizmine yönelik talep artabilir. Uzun vadede rekabet gücünü korumak, daha geniş bir kitleyi çekmek ve yeni nesil turistlerin talep ve beklentilerini karşılamak için seyahat şirketlerinin yeni teknolojileri entegre etmesi, interaktif içeriklerini geliştirmesi ve pazarlama stratejilerine uygulaması gerekiyor.Nihayetinde, sanal seyahat ve ona bağlı olarak VR teknolojilerinin turizm sektörü üzerindeki etkisini, Covid-19 sonrası şekillenecek ekonomik ve politik gelişmeler sonucunda göreceğiz.

Kaynak: TravelAndyNews

Yazar: Kemal Berk Önver

Editör: Öykü Selen Uysal

Share:

administrator

1997 İstanbul doğumlu olan Kemal Berk, İTÜ Ekonomi bölümünde eğitimini sürdürüyor. Estetik açlığını Avrupa Sineması ve Müziği ile doyurmaya çalışmasının yanı sıra felsefe, nöroloji, dinler tarihi ve iktisat konularında okumalar yapmayı seviyor. Öğrenmeye ve gelişmeye yönelik durdurulamaz bir arzuya sahip olması, onu üretken ve verimli olmak için teşvik ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir