Futbol tarihinde milyonların unutamadığı, 1986 Dünya Kupası’nda Arjantin’in yaşayan efsanesi Maradona’nın İngiltere’ye attığı gol ya da İstanbul’da oynanan 2005 Şampiyonlar Ligi finalinde 3-0’dan 3-4’e dönen Liverpool AC Milan maçı veya Vodefone Park’ta Benfica karşısında 3-0’dan taraftarının desteğini arkasına alarak 3-3’e gelerek geri dönüş yapan Beşiktaş’ın maçı gibi ikonik anlar var.

Bir futbolcu için bu tip olayların başrolünde yer almak kuşkusuz paha biçilemez bir şans. Rezzil ve Incisiv Sport’un geliştirdiği yazılıma bakılırsa bu anları yeniden sahneleyerek genç oyuncuları eğitmek mümkün. Bir süredir farklı turnuvalarda kullanıma giren VAR sistemi teknolojinin futbolu nasıl dönüştürdüğünün canlı örneği. Ancak HTC Vive Pro ile çalışan VR (Sanal Gerçeklik) sistemi kulüplerin oyuncu eğitme ve antrenman alışkanlıklarını olumlu yönde değiştirmeye aday. Sistem futbolcuların ayaklarının ve bacaklarının pozisyonunu izlemek için ayakkabılara ve koruyucu kılıflara bağlı birkaç Vive Tracker’in yanı sıra HTC Vive Pro kulaklıklı mikrofon setiyle çalışıyor. Oyuncuların her hareketi bu sayede kayıt altına alınabiliyor.

Kullanıcısına sanal bir stadyum ortamı yaratan sistem, istenilen ortamda tıpkı gerçek bir mücadele yaşanıyormuş gibi antrenman yapma imkanı sunuyor. Örneğin daha önce on binlerce taraftar önünde tek bir maça bile çıkmamış genç bir oyuncu bu sistem ile şampiyonlar ligi finalinde sanal da olsa oynayabilecek, hatta binlerce taraftarın uğultusunu bile duyabilecek. Bu sayede istenilen ortam sanal dünyada yaratılıyor ve futbolcu bu dünyada futbol oynayarak gerçek müsabakalara hazırlanıyor. Sistemde kullanılan sanal top gerçek maçlarda kullanılan ile bire bir aynı ağırlığa sahip. VR seti sayesinde futbolcular için istenilen hava koşulu, sürtünme dayanımlı veya ıslak çim bile seçilebiliyor. Farklı antrenmanlar aynı zamanda oyuncuların zihinsel tavrının gelişmesi için de iyi olacak. Oyuncular yeteneklerini geliştirirken aynı zamanda sakatlık riskini en aza indirgeyecek güvenli bir ortamda çalışacaklar.

Söz konusu sistem şimdiden Manchester City’nin kaptanı Vincent Kompany, Manchester United‘ın bazı oyuncuları ve İtalyan devi Juventus tarafından kullanılmaya başlanmış durumda. Futbolcuların her hareketini izleyen ve kayıt altına alan sistem teknik direktörlere daha önce erişemedikleri bir veri tabanı sunuyor. Örneğin biometrik sensörler sayesinde antrenörler oyuncularının belirli durumlardaki alışkanlıklarını tespit edebilecek ve çalışmalar bu alanlarda yoğunlaşacak.

Ulster Üniversitesi’nde profesör olan Cathy Craig’in kurduğu Incisiv Sport ise kalecilerin gelişimi için bir program hazırlamış durumda. Söz konusu VR programı kurtarılması oldukça güç şutları simüle ederek VR seti ile antrenman yapan kalecileri maçlara hazırlıyor. Ancak kullanıcı bilgilerinin depolanması önümüzdeki dönemde daha önce şahit olmadığımız ilginç tartışmalara da ev sahipliği yapabilir. Örneğin birkaç yıl boyunca bu sistem ile antrenman yapmış ve tüm futbol alışkanlığı kayıt altına alınmış bir futbolcu başka bir takıma transfer olduğunda bu datanın sahibi eski kulübü mü yoksa yenisi mi olacak?

Konu ile ilgili henüz hukuki bir işlem bulunmuyor ve iki kulübün de kendi açılarından dataya sahip olma hakkı bulunuyor. Kuşkusuz bu oyuncuyu satın alan kulüp için oldukça tehlikeli bir durum. Zira yeni oyuncusunun tüm güçlü ve zayıf yönleri oyuncu emekli olana kadar rakip antrenörlerin elinde bulunacak. Bu önümüzdeki dönemde transfer pazarlığında datanın da pazarlık maddesi olmasına neden olabilir.

Teknolojinin milyarların tutkuyla izlediği futbolun içine girmesi oyunun kurallarını ve alışkanlıklarını kökünden değiştirecek. Kim bilir belki gelecekte yeni Ronaldo’lar sanal gerçeklik ile futbol oynayan adayların arasından keşfedilecek.

Ayrıca KocumKosecki ile futbolun geleceğine dair yaptığımız sohbete buradan erişebilirsiniz.

Kaynak: Pc

Share:

administrator

96'da İstanbul'da doğdu, Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri bölümünde yüksek lisanına devam ederken İş Geliştirme alanında çalışıyor. Sonunda soru işareti olan her şeye ilgi duyarken geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir