Dijitalleşme serüvenimizde her geçen gün birbirinden farklı uygulamalara ve girişimlere tanıklık ediyoruz. Her bir girişim hem kendisine hem de içinde geliştiği topluma değer katabilecek özellikleri beraberinde getiriyor.

Bu serüvende sosyal ihtiyaçlarımızdan yola çıkarak sürdürülebilir çözümler geliştirmeye yönelik girişimler, toplumsal sorunlara ışık tutarak çözüm arıyor.

Toplumsal bağlamda sosyal inovasyon kavramı üzerine kurulan bu girişimler yenilikçi yaklaşımlarla bir yandan çağı yakalarken bir yandan da geleneksel bütünlüğünü koruyan uygulamaları günün ihtiyaçlarına uygun bir şekilde dönüşüme uğratıyor.

Sosyal inovasyon girişimleri kapsamında en güncel dönüşümlerden biri geleneksel kütüphaneleri dijitalleştirerek, her yerden ulaşılabilir hale getiren Dijital Kütüphane girişimi oldu.

Yeni Nesil Dijital Kütüphane
Dijital Kütüphane tanıtım sloganı

Teknopark bünyesinde geliştirilen bir AR-GE ürünü olan ve temelinde sosyal sorumluluk bilinci yatan Dijital Kütüphane projesi, toplumdaki her bir bireyin kitaplara erişimini-ücretsiz hale getirerek-kolaylaştırmayı hedefliyor.

“Dijital Dünyanın Kapıları Geleneksel Kütüphaneler İçin Aralanıyor”

Daha çok okuyan, okuduğunu anlayan, yorumlama yeteneği gelişmiş, diline ve kültürüne sahip çıkan bireyler yetiştirme amacı taşıyan bu sosyal girişim bireylerin okuma alışkanlıklarını iyileştirmek istiyor.

Yeni Nesil Dijital Kütüphane
Kaynak: Dijital Kütüphane

Dijital Kütüphane Nasıl Çalışıyor?

Yeni nesil kütüphane, anlaşmalı kütüphanelerdeki kitaplara QR kodlarının yerleştirilmesiyle aynı kitaba birçok kişinin aynı anda mobil cihazlarından erişebilmesi anlayışına dayanıyor.

Yeni Nesil Dijital Kütüphane
Anlaşmalı kütüphanelerdeki kapalı alan uygulaması

QR kod yerleştirilen kitaplara ek olarak uygulama kendi bünyesinde dünya klasiklerinden felsefe kitaplarına kadar birçok kitabı Türkçe olarak  e-kitap formatında sunuyor.

Mobil uygulama ve e-kitaplar varken QR kodlu kitaplara gerek var mıydı diye düşünebilirisiniz. Bu noktada herhangi bir kitabevinde raflar arasında dolaşırken gözünüze takılan bir kitabı incelediğinizi düşünün.

Okuma alışkanlıklarını iyileştirme prensibine dayanan bu projedeki QR kod uygulaması aslında o kitabı hiçbir ücret ödemeden yalnızca QR kodunu mobil uygulamanıza okutarak yanınızda götürmenize olanak sağlıyor.

Yeni Nesil Dijital Kütüphane
Mobil Uygulamada Dijital Kütüphane
  • İlk olarak QR kodlu kitapların bulunduğu alanlardan kitabımızı seçiyoruz.
  • Seçtiğimiz kitabın QR kodunu dijital kütüphane için tasarlanan mobil uygulamaya okutuyoruz.
  • QR kodunu okuttuktan sonra dijital olarak kitabın yazarından, sayfa sayısına, özetine kadar incelemeler yapabiliyoruz.
  • Kişiselleştirilmiş kullanım için uygulama sistemine giriş yapıyoruz.
  • İşte bu kadar, okumaya hazırız.
Yeni Nesil Dijital Kütüphane
Adım adım Dijital Kütüphane

Kişiselleştirilmiş Kullanım Nedir?

Bu kullanım özelliği sayesinde mobil uygulamanızda “okuduğum kitaplar” kısmından önceden okuduğunuz kitaplara erişerek kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Aynı zamanda uygulamanın sağ alt köşesinde kitabın yüzde kaçının okunduğu gibi bilgilere erişebiliyorsunuz.

  • Her kitap için arka plan renginden yazı tipi ve boyutuna kadar farklı okuma seçenekleri belirleyebiliyorsunuz.

 

  • Mobil uygulamanız okuma alışkanlıklarınıza göre bildirimler göndererek hatırlatmalar ve öneriler de sunuyor.

 

  • Okuduğunuz kitapları yine QR kodlar aracılığıyla mobil uygulama üzerinden tıpkı Spotify’dan şarkı paylaşır gibi arkadaşlarınızla paylaşabiliyorsunuz.
Yeni Nesil Dijital Kütüphane
Kişiselleştirilmiş kullanım kapsamında kitap paylaşım modeli

Dijital Kütüphane için geliştirilen mobil uygulamaya hem App Store hem de Google Play üzerinden ücretsiz olarak erişebiliyorsunuz.

Açık Alan Uygulamaları

Şimdilik anlaşmalı kütüphaneler aracılığıyla gerçekleştirilen Dijital Kütüphane projesi, ilerleyen aşamalarda ulaşım araçları istasyonlarına yerleştirilecek kabinlerle ya da AVM, bahçeler, dinlenme alanları gibi yerlere konulacak kabinlerle sürdürülmek isteniyor.

Yeni Nesil Dijital Kütüphane
Kaynak: Dijital Kütüphane

Dileyen herkes açık alanlardaki kütüphanelerden seçtikleri kitabın üzerindeki QR kodunu mobil uygulamalarına okuttuktan sonra akıllı telefonlarından ya da tabletlerinden okuyabilecek.

Yeni Nesil Dijital Kütüphane
Kaynak: Dijital Kütüphane

Bireylere kitap okuma alışkanlığı kazandırmayı ve bu alışkanlıklarını geliştirmeyi amaçlayan bu proje kapsamında Türkiye’deki kitap okuma verilerini incelediğimizde -eğer proje gerçekten hedeflediklerini gerçekleştirebilirse- Dijital Kütüphane’nin geleceğimiz için ihtiyacımız olan bir gelişme olduğu aşikâr.

Kaynak: Webrazzi

Share:

administrator

Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi 4. Sınıf öğrencisi olan İrem; eğitim teknolojileri ve psikolojisi, sosyal psikoloji, dil öğreniminde teknolojinin etkisi gibi alanlarda öğrenime ve paylaşıma olan ilgisiyle beraber geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir