Bütün diğer sektörler gibi kişisel bankacılık hizmetleri de dijitalleşme sürecinden nasibini aldı. Son 5-10 yıllık süreç incelendiğinde kişisel bankacılık hizmetlerinin geçirdiği dijital dönüşüm hepimizi şaşırtıyor. Bankacılık hizmetlerinde yaşanan dönüşüm rüzgarının son örneği: Starling
2014 yılında Birleşik Krallık’ta kurulan Starling, bir dijital rakip bankası girişimi. Rakip bankası terimi finans piyasasında HSBC, Lloyds ve Barclays gibi yerleşik devlere meydan okumak isteyen yeni bankacılık girişimlerini temsil ediyor. Rakip bankaları genel olarak kurulumu ve bakımı oldukça masraflı olan şube bazlı bankacılık hizmetleri yerine akıllı teknolojilere odaklanmayı tercih ediyor. Ayrıca çevrim içi bankacılık hizmetlerini kullanan insan sayısı arttıkça kullanışlı arayüz tasarımları gibi piyasa devlerinin dönüşümde yavaş kalabildiği noktalarda önemli bir alternatif haline geliyor.
Starling Bankacılık
Aslında ne dünyada ne de İngiltere’de tamamen dijitalleşmiş tek rakip banka örneği Starling değil, fakat aldığı yatırımlarla sektörün en popülerlerinden biri haline geldi. Peki, Starling bankacılık nasıl çalışıyor ve geleneksel bankacılıktan farklı olarak hangi çözümleri vaat ediyor?
Fazla iddialı olmayacaksa Starling’i geleneksel bir bankacılık hizmetiyle karşılaştırırken “Eksiği yok, fazlası var.” diyebiliriz. Starling Bankası’nın cari hesabının herhangi bir geleneksel bankanınkinden farkı bulunmuyor. Ücretleri doğrudan ödeyebilir, faiz kârı elde edebilir, sabit emirler belirleyebilir, borçlarınızı aracısız olarak yönetebilirsiniz. Ayrıca temassız denizaşırı kullanıma açık bir Mastercard banka kartı alabilirsiniz.
![](https://fintechistanbul.org/wp-content/uploads/2019/08/starling.jpg)
Dijital Uygulama
Telefonunuzdaki bankacılık uygulamanızın Starling’den ne farkı olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Tek hizmet kanalı dijital olan Starling uygulaması, geleneksel bankaların kullandığı dijital uygulamalardan çok daha ilgi çekici bir tasarıma ve fonksiyonel bir yazılım altyapısına sahip olmasıyla öne çıkıyor.
Starling’in görsel tasarımında hesabınızı yönetmek için geleneksel uygulamalarda olduğu gibi birçok ayrı bölüm, klasik satırlar, sütunlar ya da tablolar yer almıyor. Uygulamanın ana ekranının basit ve akılcı tasarımı dijital bankacılık hizmetlerinden günlük beklentilerinizin tamamına yakınını karşılayabiliyor.
Uygulamayı açtığınızda ilk karşınıza çıkan ekran nabız olarak adlandırılıyor. Her gün ne kadar para harcadığınızı ilk bakışta görmenizi sağlıyor. Ortadaki daire gün içinde harcadığınız toplam tutarı, çevresindeki girdilerse ayrı işlem miktarlarını ve para transferinin kiminle gerçekleştiğini gösteriyor. Günün her saati her bankaya transfer imkanı mümkün ve güncellemeler uygulamaya anlık olarak yansıyor.
Kişiselleştirilmiş Hizmet
Starling’i ilgi çekici kılan bir diğer yönüyse dijitalleşmenin bankacılık hizmetlerine el verdiği ölçüde kişiselleşmiş bir hizmet anlayışı sunuyor olması. Örneğin, Settle Up özelliğiyle ailenizi ya da yakın arkadaşlarınızı (sık para transferi yaptığınız kişileri) ana ekranınıza sabitleyebiliyorsunuz ya da tasarruf hedeflerinizi sizi motive edecek şekilde kişiselleştirebiliyorsunuz. Örneğin, yapacağınız yurt dışı seyahati için para biriktirmeye çalışıyorsunuz. Bunun için oluşturduğunuz tasarruf hesabınıza yurt dışı görselleri ekleyerek para biriktirme motivasyonunuzu artırabiliyorsunuz. Ek olarak harcamalarınız otomatik olarak yemek, alışveriş gibi kategorilere ayrılıyor. Bu kategoriler harcama yoğunluğunuzu anlamanıza yardımcı oluyor.
![](https://www.starlingbank.com/static/2ab890158a45923f6e6cb39667bf35b5/goals-blog-01.jpg)
Starling, iOS veya Android için kullanılabilen uygulamalara sahip ve Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay, Fitbit Pay ve Garmin Pay ile de uyumlu olarak çalışıyor. Dijital bankacılık halen bazı jenarasyonların temkinli yaklaştığı bir konsept. Bu yüzden hiçbir şubesi olmayan, tümüyle dijital kanallarla hizmet veren bir bankacılık hizmetine birçok kişi kolay kolay güvenmeyebilir.
Starling güvenlik endişeleriyle başa çıkmak için yazılım odaklı birçok sektörde olduğu gibi demo yöntemini kullanmayı tercih ediyor. Starling uygulamasından belli bir süre ücretsiz yararlanabileceğiniz sürümde uygulamayı tümüyle keşfetme fırsatı buluyorsunuz. Güvenlikle alakalı soru işaretlerini giderebileceği düşünülen başka bir detay daha bulunuyor. Starling’in müşteri güvencesi Finans Hizmetleri Tazminat Şeması (FSCS) tarafından kapsanıyor. Bu, devletin bankanın iflas etmesi halinde paranızın ([tooltip tip=”901000TL”]85.000£ [/tooltip]’a kadar) güvence altına alınmasını sağladığı anlamına geliyor.
Birtakım Sorular
Dijital dönüşümün bankacılıkta geldiği son nokta olarak nitelendirilebilecek Starling, özellikle güvenlik endişesi konusuyla alakalı başarılı bir politika yürütüyor. Bunun dışında kişiselleştirilmiş bir bankacılık hizmeti olmasıyla ilgi çekici görünüyor.
Bizim sorularımız geleneksel bankacılığın dijital bankacılığa bakış açısıyla ilgili olacak. Dijital dönüşümde geleneksel bankalar neden daha yavaş davranıyor? Banka şubeleri, bankamatikler hâlâ büyük bir ihtiyaç mı? Yavaşlatılan dönüşüm süreci er ya da geç tamamlandığında şu an bankalarda hizmet veren çalışanlar ne iş yapacak? Bankaya gitme, sıra bekleme gibi uğraştırıcı bir sürecin birçok bankacılık hizmeti için halen geçerli oluşu, bizlerin dönüşüme hazır olmayışımızdan mı yoksa yaşanacak istihdam açığıyla nasıl baş edileceğinin bilinmezliğinden mi kaynaklanıyor?
Tüm sorulara rağmen geçtiğimiz günlerde aldığı 376 milyon dolarlık yatırımla birlikte şirketin değerlemesi 1,9 milyar dolara ulaşan Starling, geleneksel bankacılığın dijitalleşme sürecinde önemli bir örneği temsil ediyor.