Metaverse hayatın farklı ve deneyimsel olma vaadinikonuşarak geride bıraktığımız ayların ardından HBO’nun tamamen sanal gerçeklikte çekilmiş bir belgesel yayımlayacağını öğreniyoruz. 27 Temmuz 2022’de vizyona girecek olan “We Met In Virtual Reality” belgeseli Joe Hunting tarafından yönetiliyor.
Teknik Açıdan “We Met In Virtual Reality”
Bir sanal gerçeklik platformu olan VRChat’te VRCLens isimli bir kamera kullanılarak çekilmiş. VRCLens belgeselin görüntü kalitesini yüksek tutmakla birlikte telefonda çekilmiş gibi hareketli olmasını sağlıyor.
Metaverse Belgeseli
Pandemi süresince çekilen We Met In Virtual Reality, Amerikan İşaret Dili öğretmeni olan Jenny’nin metaverse deneyimini konu alıyor. Aynı zamanda sanal olarak tanışıp fiziksel olarak buluşamamış iki çiftin hikayesini anlatıyor. Belgeselin en çarpıcı özelliklerinden biri karakterlerin hayatlarını olduğu gibi ele alarak sanal dünyada yaşamın nasıl olduğunu gözler önüne sermesi.
We Met In Virtual Reality’nin Konusu
Jenny Helping Hands Community (Yardımlaşan Eller Topluluğu’nda) çalışan bir Amerikan İşaret Dili öğretmeni olarak Metaverse’teki macerasını paylaşıyor. Jenny’nin belgesele en büyük katkılarından biri sanal dünyayı işitme engelli topluluğun zorluklarıyla aktarması olabilir. Çünkü el hareketleri gelişmemiş olabilecek avatarları elleriyle iletişim kurmaya çalışırken incelemek çoğu zaman dikkat çekmeyen bir konuya parmak basıyor.
Jenny’nin belgeselde “Gerçek hayattaki ailenizi göremeseniz bile burada bir aileniz olduğunu unutmayın.” diyerek sanal hayatın gerçek hayat yerine geçme potansiyelinin altını çiziyor.
DustBunny ve Toaster isimli çiftimiz sanal dünyadaki bir dans topluluğunda tanışıyorlar. Diğer çiftimiz IsYourBoi ve DragonHeart ise pandemi süresince tanışıp hiç fiziksel olarak buluşma fırsatı yakalayamamış. Belgeselde kişilerin kendi isimleri yerine avatarlarının isimlerinin kullanılması da belgeselin sanal dünyada çekildiğine dikkat çekiyor.
We Met In Virtual Reality”nin iyimserliği sürükleyici ve ilgi çekici. Belgesel karanlık olaylara ve son derece gelişmiş teknolojiye sahip olsa da pandemi gerçekliğini hem de izleyicisini çok iyi hissettiriyor.
Kurt Halfyard: Screen Anarchy
Vedalaşırken
Zihinsel sağlık, benlik anlayışı ve işitme engelli duygularına dikkat çeken belgesel sanal dünyadaki duyguların da en az gerçek dünyadakiler kadar gerçek olduğunu yansıtıyor. Anime karakterleri gibi avatarlara sahip bu belgeselin vizyona girdikten sonra çok beğenilmesi mümkün.
Kaynak: Joe Hunting