5G, 5. Nesil Mobil Telekomünikasyon Hizmeti yeni nesil kablosuz telefon teknolojisi olarak biliniyor. Dördüncü nesil teknolojinin yaklaşık 10 katı veri iletim hızı sağlayan hizmetin Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ve Avrupa Birliği tarafından 2020 yılına kadar tamamlanması ve kullanılmaya başlanılması öngörülüyor. 5G henüz ana akıma girmemiş olsa da, birçok uluslararası kuruluş tarafından destekleniyor. Daha hızlı bağlantı, daha düşük gecikme süresi, yoğun veri akışlarını yönetme yeteneği ve daha düşük güç tüketimi sağlaması bekleniyor.
5G şebekeleri, mobil operatör EE dahil olmak üzere farklı şirketler tarafından test edildi. Gelecek yıl, EE Londra, Birmingham ve Manchester da dahil olmak üzere toplam 16 İngiltere şehrine 5G hizmeti sunmayı planlıyor. Sadece onlar olmayacak; ABD telekomünikasyon devi Verizon, elektronik şirketi Keysight Technologies ve İtalyan telekom Wind Tre, 5G çözümlerini piyasaya sürmeyi hedefleyen diğer işletmelerden birkaçı. İlgilerinin nedeniyse açık: 4G şebekeleri talebi karşılamakta zorlanıyor ve daha iyi, daha hızlı, daha güçlü bağlantı talebi oldukça fazla.
İş perspektifinden 5G nasıl benimsenebilir? Birey için, zayıf bağlantı ve sınırlı veri aktarımı hafif bir rahatsızlıktır fakat bir iş için ciddi sorunlar yaratabilir. Günümüzün dijital iş ortamı, çalışanlar ve müşteriler için güvenilir hizmetler ve sistemler içeren çevrimiçi bir varlığı zorunlu kılıyor. 5G’nin sunacağı Sabit Kablosuz Erişim; böylece, herhangi bir şirketin konumu ne olursa olsun, geniş bant genişliğine erişebilmesi sağlanacak. İyi bir bağlantısı olan işletmeler için 5G, birden fazla cihaz arasında kesintisiz içerik dağıtımını kolaylaştıracak. Bu dağıtım şirketin içinde de olabilecek. 5G, geleneksel iş yerlerini işbirliğine dayalı, dijital varlıklara dönüştürecek Nesnelerin İnterneti’nin genişletilmesinde kullanılabilir. Kurumsal ağları, kişisel cihazları desteklemek yerine sensörler, giyilebilir cihazlar, ev aletleri ve bir dizi dijital ekranı da içerecek ve başka bir deyişle, 5G gerçekten bağlantılı çalışma alanını oluşturmaya -mutlaka fiziksel bir alan olmasına gerek duyulmadan da- yardımcı olacak.
Lojistik açıdan bakıldığında, işletmeler herhangi bir noktada ürünlerin nerede olduğunu izleyebilecek ve bu bilgileri anında merkezi sunuculara aktarabilecekler. Otomatik tedarik zinciri yönetimi, ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi ve dağıtılması üzerinde de büyük bir etkiye sahip olacak. Dikkate alınması gereken bir diğer önemli faktör, şirketler ve düzenleyiciler arasındaki veri alışverişi. 5G ile her işletme yürürlüğe girer girmez düzenleyici değişikliklerle güncel tutulduğu için uyumluluk sorunları yaşanabilir. 5G’nin bağlantısını geliştirmek için önce Yapay Zeka, Artırılmış Gerçeklik ve Nesnelerin İnterneti gibi dönüştürücü teknolojilerin etkisini arttırmak gerekiyor. 5G’den yararlanmayı bekleyen herhangi bir işletme, 5G’nin bu teknolojiler ile paralel çalıştığının farkında olmalı.
Kaynak: Disruption