2020 yılından beri süren pandemi koşulları dolayısıyla tüm dünyanın dengesi değişti. Hâlâ devam eden tedbirler, paket servis sistemine ihtiyacı artırıyor. Bu durumda çaresiz restoranlara bir kurtarıcı olabilecek Bulut Mutfaklar (Cloud Kitchens) devreye giriyor.
Bulut Mutfak Nedir?
Sipariş ettiğiniz yemeğin çoğu zaman o sürekli gittiğiniz veya bildiğiniz şubesinden gelmediğini, aksine belki adını bile duymadığınız bir Bulut Mutfak şubesinden gelebileceğini biliyor muydunuz? Bilmiyorsanız Bulut Mutfak’ın ne olduğunu birlikte incelememizde fayda var!
Bulut Mutfak, diğer adıyla Karanlık Mutfak, birden fazla işletmenin kullandığı tek bir lokasyonda toplanan ortak bölmeleri olan mutfaklardan oluşuyor. Örneğin pizza, hamburger ve tavuk dükkanı; şubelerinden bağımsız tek bir bulut mutfak lokasyonundaki kendileri için özel ayırılmış farklı bölmelerini kullanarak müşterilerine servis fırsatlarını daha kapsamlı ve daha az kira ödeyerek sunabiliyor.
Bulut Mutfaklar’ın verdiği hizmet dahilinde yemeklerin hazırlanması ve paket servisi yapılması da bulunuyor. Hizmet bedeliyse paket servis başı ve mutfak kiralama ücreti olarak fiyatlandırılıyor. Sadece paket servis dediğimize bakmayın; kurye operasyonu, sipariş-teslimat yönetimi, tahsilat, güvenlik, pandemi tedbirleri ve daha birçok lojistik işlemlerin tamamını hizmete dahil olarak Bulut Mutfak üstleniyor. Bu durumda Bulut Mutfak girişiminin bir paket servis şubesi rolü üstlendiği söylenebilir.
Bulut Mutfağı Tercih Etmeli Miyiz?
Kısıtlamaların kalkmış olması pandeminin devam etmediği anlamına gelmiyor. Risk oranının en düşük olduğu durumlarda bile eve kapanmaya oldukça alışmış ve bir nevi tembelleşmiş toplumlar, paket servis tercihinde pandemi öncesi yıllara oranla büyük bir artış gösterdi. Okulun, işin, birlikte film izlemenin ve arkadaşlarla toplanmanın çevrim içi ortamda gerçekleşebildiği bu zamanda yemeklerin de eve servis edilmesi çok cazip görünüyor.
Tüketici tercihlerinin paket servisinden yana artış göstermesi, işletmelerin avantaja çevirebilecekleri bir durum hâline geliyor. Bu sebeple Bulut Mutfak’ın verdiği hizmet restoranları sadece batmaktan kurtarmıyor aynı zamanda ileri taşıyor.
Bulut Mutfak’ın tercih edilmesini sağlayabilecek bir diğer etkenin ise maliyetler olduğunu söyleyebiliriz. Günümüzün ekonomik sallantılarında kiralar, personel ücretleri, ham madeler vb. her türlü gider; restoranların yiyecek fiyatlarını arttırmamak için kısmaları gereken harcamalar arasında bulunuyor. Popüler bir bölgede yüksek kiralar vererek paket servisi yapmaktansa restoranların tercihi Bulut Mutfak gibi kirası uygun bir mutfak kiralayarak sadece paket servis hizmeti vermek olacaktır.
Lokasyon meselesi bir kenara, ölçek ekonomisi olarak adlandırdığımız üretimde artış maliyette azalış prensibini destekleyen bir sistem ile giderler sınırlandırılabiliyor. Bu prensibin işleyişini günlük hayatımızda sıkça gördüğümüz bir durumla örneklendirebiliriz: Çoğu alışveriş merkezinin yemek bölümü “fast food” olarak adlandırdığımız benzer ürünler çıkaran farklı işletmelerin yan yana dizilmesinden oluşuyor. Çoğunlukla fast food olarak adlandırdığımız yiyecekler daha ucuz ve hızlı üretiliyor. Bunun sebebi ortak mekanda üretim yapmalarından kaynaklanıyor. Bulut Mutfaklar da buna benzer şekilde kullanıcı firmalara avantaj sağlıyor. Ortak bir lokasyonda büyük ve özel bölmelere ayrılmış mutfakların bulunması; kaynakların, personellerin vb. daha birçok ihtiyacın ortak olduğu anlamına geliyor. Bu bağlamda ölçek ekonomisine katkıda bulunması, diğer maliyetlerden kısılmasının veya satış fiyatlarının pahalanmasının önüne geçmede çok yararlı!
Bulut Mutfak Örnekleri
- Türkiye’de hâlihazırda hizmet veren birden fazla Bulut Mutfak işletmesi bulunuyor. Bunlardan birisi “Paket Mutfak”. 2020’den beri hizmet veren bu girişim, Türkiye’nin ilk ve tek yerli girişimi olarak başlamıştı. Ataşehir ve Maslak’ta şubesi bulunuyor ve onlarca işletmeye hizmet veriyor.
- Bir diğer örnek ise “Avane Cloud Kitchens” olarak adlandırılan yerli girişim. Avane, 2021 yılından beri hizmet vermesine rağmen geleceğe dair hedefleri oldukça büyük! 2024 yılı itibariyle hem Türkiye’de hem de yurt dışında mutfak sayısını arttırarak 4000’den fazla sanal restoranla hizmet vermeyi planlıyor.
Bu iki örnek gibi girişimler pandemi başlangıcından bu yana restoranların bahsettiğimiz ekonomik sıkıntılarına çare olmakla kalmadı, ülkenin her bölgesinden tüketicilerin isteklerine daha hızlı ve kolay erişebilmelerinde de bolca katkıda bulundu. Bulut Mutfak’ların artışı, yiyecek endüstrisini hem ekonomik anlamda hem de erişilebilirlik anlamında dengelendirmeye yardımcı olurken lojistik anlamda daha sistemli olmanın getirdiği müşteri memnuniyetini artıracak. Rekabetin büyük ölçüde kendini gösterdiği yiyecek endüstrisinde rakiplerin, bazı noktalarda bu şekilde birlikte çalışmaya ve bundan iki taraflı kazançlı çıkmaya ihtiyacı olduğu kesin!