Yapay zekânın oyun oynarken yanınızda oturup, zorlandığınızda yardımınıza koşması fikri kulağa nasıl geliyor? Yakın zamanda Sony’nin aldığı yapay zekâ patenti sayesinde bu senaryo gerçek olabilir. Patent, oyuncu bilgisayar başında değilken oyun oynamak da dahil olmak üzere, belirli görevleri tamamlamak için özel olarak tasarlanmış bir yapay zekâyı kapsıyor.

SegmentNext’in ele aldığı patente göre başlangıçta oyuncuya varsayılan ayarlarda bir yapay zekâ profili atanıyor. Oyuncu oyunda vakit geçirirken yapay zekâ onu izliyor ve oyun sırasında sergilediği davranışları ve seçimleri profiline işliyor. Zaman geçtikçe, yapay zekânın oyun içerisindeki davranışları oyuncuya benzemeye başlıyor.

Yapay zekâ şemasına bir örnek
Yapay Zekânın Uygulanabileceği Yerler ve Durumlar

Geçilmesi zor bölümlerde takılan ve stres yaşayan oyuncular için bu tür bir yapay zekâ yardımcı fayda sağlayabilir. Ancak rekabetin yüksek olduğu oyun atmosferlerinde birçok oyuncu, zorlayıcı noktalarda yapay zekânın insan yerine oynamasına karşı çıkabilir. Haklı bir bakış açısı ile hile olarak bile değerlendirilebilecek bu durum yapay zekâdan destek alan oyuncu üzerine baskı yaratabilir.

Fakat böyle düşünen ve sistemi kullanmak istemeyecek kişiler için bile yapay zekânın oyuncunun isteği üzerine ipucu verebilmesi artı sayılabilecek bir özellik olabilir. Bunun nedeni oyuncunun oyunda ilerlemek pahasına geçemediği bir düşmanına karşı ya da kaybolduğu haritada yolunu bulabilmek için yapması gereken araştırma süresinin ve kaynaklarını azatlması oluyor. Yapay zekânın vereceği ipuçları, internette belirli bir oyun ile ilgili açılmış çeşitli ve detaylı çevrim içi kılavuzlardan geliyor. Yapay zekâ oyunla bağlantılı olan kılavuzlardan bilgileri alarak oyun içerisinde yeterli desteği sağlayabilecek.                                                                                        

Yapay zekâ oyunlarda oyuncunun rakibi olmak yerine artık yardımcısı olabilir.

Bu tür bir yapay zekâ yardımcı, çevrim içi çok oyunculu ve durdurulması mümkün olmayan oyunlarda acil durumlarda kullanışlı bir seçenek olmasının yanı sıra sadece yemek ve tuvalet molası için bile kullanılabilir. Bu durumda, oyuncunun tek yapması gereken yapay zekâ ikizini oyunun başına geçirmek ve arkadaşları neden onun birden daha iyi oynadığını fark etmeden önce oyunun başına geçmeye çalışmak olacak. 

Tabii ki arkadaşlar oyundan çıktığında, tek başına kalmışken ve Twitch’te canlı yayını izlediğin yayıncının da yayını kapattığını öğrendiğinde beraber vakit geçirebilecek birisini bulmak zor olabilir. Bu gibi durumlarda yapay zekânın eşli, hayatta kalmaya odaklı oyunlar ve macera oyunlarında yeni dostumuz olacağını söyleyebiliriz.

[button color=”red” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.gelecekburada.net/oyunlarin-gelecegi-vr-blockchain-kripto-paralar/”]Oyunların Geleceği: VR + Blockchain + Kripto Paralar[/button]

Yapay zekâ ile ulaşılmak istenen nokta, oyuncunun isteği doğrultusunda oyunda kontrolü ele alacak ve oyuncuya benzer şekilde görevleri tamamlayacak bir yardımcı yaratmak olacak. Patent ayrıca, kişinin yapay zekânın yardımına birden fazla oyunda ihtiyacı olması halinde, platform üzerinden oyunların seçilebileceğini ve yapay zekânın istenen görevleri sırasıyla tamamlayabileceğine işaret ediyor.   

Sony, tarafından geliştirilecek bu yapay zekânın oyun dünyasına yenilikler katabileceğini düşünüyoruz. Patent fikri oyuncunun üzerinden büyük bir yük alabileceği için güzel gözüküyor olsada yakın zamanda ortaya çıkması pek muhtemel görünmüyor. Bunun gibi yapay zekâ kaynaklı teknolojiler zamanımızı daha iyi kullanabilmemiz için bize fırsat vermeye devam edecek gibi duruyor. 

Kaynak: VGC, PC GAMER, gameinformer, AI NEWS

Yazar: Haktan Altıntaş

Editör: Öykü Selen Uysal

Share:

administrator

Günümüzde gelişmesine tanık olduğumuz teknolojilerin gelecekteki kültürel çıktılarını araştırır; bilgi, deneyim ve ilham paylaşımı için çabalar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.