Yaşadığımız evrende, sağlıklı iletişim kurarak duygularımızı ifade etmek yerine maskelerimizin ardına saklanıyoruz. Duygularını saklayan kesimler arasında en çok öğrenciler var. Öğrenime yeni bir soluk getirerek okulda verilecek olan öğrenim programları ile kişisel eğitimi pekiştirecek olan öğrencilerin duygu durumlarını inceleyen yapay zeka uygulamaları kullanılmakta. Bu uygulamalar hem görsel hem işitsel analizler yapıp, eldeki verilere göre öğrencilere nasıl davranılması gerektiği hakkında bildirimlerde bulunuyor.

Duygusal analitik ve zeka konusunda önde gelen girişimlerden biri olan Affectiva’nın teknolojisi görsel etkiye verilen duygusal tepkileri anlamaya odaklanıyor. Duygusal tepkileri tanımlama için yüz ifadelerini analiz edilmesi için binlerce farklı yüzle çalışıyorlar. Affdex adındaki algoritması, yüzün ana bölgelerine odaklanıyor, bu bölgeleri piksellere çevirip, her bir ifadeyi belirli piksel rengi, dolgusu ve dokusuna göre sınıflandırıyor. Bir webcame ihtiyaç duyan teknoloji kullanıcı tepkilerinin derin analizine ihtiyaç duyan birçok satış-pazarlama, reklam ajansları gibi kurumların ilgisini çekiyor. Bu kurumların yanı sıra bu uygulamalar zamanla okullarda sınıflara kameralar yerleştirilerek öğrencilerin duygularını anlayıp, olumlu ya da olumsuz duygu durumuna göre öğretmenlerin ders akışını değiştirebilmelerini sağlaması planlanıyor.

Öğrencilerin sevinç, öfke, sürpriz, korku, kınama, hüzün, iğrenme gibi 7 temel duyguları belirleyip, duyguları ortaya çıkaran karmaşıklık ve hayal kırıklığı gibi gelişmiş duygular için veri akışlarını ayıklayarak olumlu, olumsuz ve nötr ifadelerde genel duyarlılıkları ortaya çıkacak. Bu noktada öğretmen öğrenci ilişkisi tehlike altına girebilir zira öğrencinin diken üstünde olacağı öğretmen egosunun ince bir çizgide yol alacağı bir durumda -ne kadar olumlu sonuçlar alınmaya yönelik bir çalışma olsa da- hayal kırıklıkları yaşanabilir.

Tartışılması gereken konu okuldaki öğrenciler de dahil olmak üzere aklımıza gelebilecek herhangi bir iş toplantısında, doktor görüşmelerinde ve ilk buluşmada dahi kullanılabilen bu uygulamaların insanların duygusal zekalarını sabote edip etmeyeceği olmalı.

Share:

administrator

96'da İstanbul'da doğdu, Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri bölümünde yüksek lisanına devam ederken İş Geliştirme alanında çalışıyor. Sonunda soru işareti olan her şeye ilgi duyarken geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir