Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre Avrupa’da her yedi kişiden biri yaşamı boyunca şiddetli bir ruh hali bozukluğu yaşamakta. Her yıl nüfusun yaklaşık % 7’si ise majör depresyondan muzdarip. Kaygı ve hafif depresyon biçimleri de dahil edildiğinde bu değer %25’in üzerine çıkıyor.

Alberta Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Mashrura Tasnim ve Profesör Eleni Stroulia tarafından yürütülen bir çalışmaya göre, yapay zekâ algoritmaları sesinizi kullanarak depresif ruh halinizi doğru bir şekilde algılayabiliyor.

Bu çalışma, temelinde sesimizin tınısının ruh halimiz hakkında bilgi içerdiğini gösteren eski araştırmalara dayanıyor. Standart kıyaslama veri kümelerini kullanan Tasnim ve Stroulia, akustik ipuçları kullanarak depresyonun daha doğru tanınması için çeşitli yapay zekâ ile öğrenme algoritmalarını birleştiren bir metodoloji geliştirdi.

Stroulia’nın nihai hedefi, bu teknolojiden anlamlı uygulamalar geliştirmek.

“Gerçekçi bir senaryo için ilk adım insanlara doğal hallerindeyken konuştukları ses örneklerini toplayacak bir uygulama kullanmalarını sağlamak. Kullanıcının telefonunda çalışan uygulama, zaman içinde depresyon gibi ruh hallerini tanıyacak ve izleyecektir. Telefonunuzdaki adım sayacı, telefonu kullanırken sesinizi temel alan bir depresyon göstergesi olabilir. ” Eleni Stroulia

WHO’nun 2017 yılında yayınladığı veriye göre Türkiye’de depresyona sahip kişi sayısı azımsanamayacak bir değer olan topluluğun %4,4’üne denk gelmekte (Rapor edilen değerler toplam nüfus içindir ve yaşa göre standardize edilmemiştir).

Böyle bir teknoloji, yaygın olan bu tarz rahatsızlıklar için sağlık uzmanları ile çalışmayı desteklemek veya bireylerin zaman içinde kendi ruh hallerini yansıtmasına yardımcı olmak adına faydalı olabilir.

Kaynak: Sciencedaily

Share:

administrator

1994'de Kocaeli'nde doğdu. 2019 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Anabilim Dalında yüksek lisansını tamamladı. Kimya sektöründe çalışmaya devam etmekte olup sürdürülebilir bir dünyanın hayali ile yaşarken, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir