Stok fotoğrafçılık ajansı Getty Images, yapay zekâ destekli araçlar tarafından üretilen görsel içeriklerin platform üzerinden satışını yasakladı.

Ancak ne olursa olsun, yaratıcı yapay zekâyı susturamayacaksınız… Diyelim ve yüksek perdeden giriş yapalım. Yine de ne olduğunu adım adım irdelemekte fayda var, bu engel krizi neden yaşandı?

Sanırız ki yapay zekâ pek de yasal değil (!)

Daha önce Newgrounds, PurplePort, FurAffinity gibi platformların yapay zekâ eserlerini engellemesine şahit olmuştuk. Bu kervana katılan Getty Images’in CEO’su Craig Peters, yapay zekâ engelini tamamen telif hakkı gibi yasal süreçlerin öngörülemez çıktılarına karşı alınan bir önlem olarak tanımladı. Olası telif davalarının müşterilerini korkuttuğunu ve fotoğraflarda izinsiz yer alan kişileri de mağdur etmek istemediklerini belirten Peters; itibar, marka ve kârlılığı ön plana aldıklarının altını çizdi.

Bir arp… Bir salyangoz… Salyangoz şeklinde bir arp?

Son dönemde yapay zekâ araçları tarafından üretilen görseller epey rağbet görüyor. Hatta internette sürekli karşımıza çıkan stok fotoğrafların yerine yapay zekâ tarafından üretilen yaratıcı görselleri kullanmak yaygın bir alternatif haline geliyor da diyebiliriz. DALL-E, Midjourney ve Stable Diffusion gibi yapay zekâ sanat araçları ihtiyaçlarımıza uygun görselleri kısa zaman içerisinde hazırlayarak hizmetimize sunuyor. Hem içeriklerde hem de görsellerde bütünlük ve özgünlük hepimizin peşinde olduğu şey değil mi? Şimdi neden bunu engellemek için uğraşıyoruz?

“Yapay zekâ insan sanatçıların çalışmalarını baltalıyor”

Getty Images’tan daha önce bu kararı alan FurAffinity isimli platform, yasağa bahane olarak yapay zekânın insan sanatçıların çalışmalarını baltaladığı argümanını sunmuştu. 

“Amacımız sanatçıları ve içeriklerini desteklemek. Sitede yapay zekâ tarafından oluşturulan içeriğe izin vermenin topluluğumuzun yararına olduğuna inanmıyoruz.” – FurAffinity

Ama biz yapay zekâ ve insanlığın uyum içinde yer aldığı bir geleceğe inanıyoruz… Hani kardeştik?

FurAffinity’nin argümanı Getty Images’ın sunduğu sebeplerle paralellik gösteriyor. Telif hakkından çekindiklerini açıklayan şirket, ilerleyen süreçte sanatçıların eserlerine olan benzerlikten dolayı yasal yollara başvurabileceğini belirtti. Sonuçta yapay zekâ var olan eserlerden oluşan veri setleriyle eğitiliyor ve yarın bir gün mevcut bir eserden çok az farkla ayrılan bir ürün ortaya koymayacağının garantisi yok. Ajanslar, o gün geldiğinde çalıştıkları sanatçılarla ters düşmek istemiyor. Ancak bunun çözümü ilerici bir teknolojinin ayağını tümden kesmek mi, tartışılır.

İlginç olan ise sitede yer alan yapay zekâ eserlerini ayıklamak için güvenilir bir filtre oluşturulacak olması. Getty Images tarafından geliştirilecek bu filtre için C2PA (İçerik Kanıtlama ve Orijinallik Koalisyonu) ile birlikte çalışılıyor. Yapay zekâ tarafından üretilen içeriklerin raporlanması ve tanımlanmasından sorumlu olan bu filtrelerin ise ne kadar güvenilir olacağı tartışma konusu. Sonuçta yaratıcı işler ortaya koyan yapay zekâdan söz ediyoruz, mesela deepfake görüntülerin gerçekliği hepimizin dudağını uçuklatmıyor mu? Yine de bu sorunun çözüm yolu yine yapay zekâdan geçecek olsa gerçekten çok komik olurdu.

Share:

administrator

Yıldız Teknik Üniversitesi Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi olan Kardelen, yeni filmler ve müzikler keşfetmenin yanında teknolojik yenilikleri takip etmekten büyük keyif alıyor ve kendisine ilginç gelen şeyleri Gelecek Burada için yazıyor çiziyor, hatta bizzat Gelecek Burada'nın podcast yayınlarını yürütüyor.