Onlarca yıldır gelişiminden korktuğumuz ancak aynı zamanda sürekli olarak gelişmesi için çabaladığımız yapay zeka, birkaç yıldır meyvelerini vermeye başladı.
Aldığı 3 bilgiye göre 4.’sünü tahmin edebilen, o 3 bilgiyi insanlara göre daha doğru, daha hızlı ve daha stratejik bir şekilde analiz edebilme kabiliyetine sahip yapay zekalar, günlük yaşantımızı bir hayli rahatlatırken birçok alanda olağanüstü durumlar için de ilaç olacak.
Mesela; [tooltip tip=”Earth-Life Science Institute at the Tokyo Institute of Technology”]Tokyo Teknoloji Enstitüsü’nde Dünya Yaşam Bilimleri Bölümü[/tooltip] araştırmacıları tarafından hazırlanan bir makalede, yapay zekanın volkanik külleri analiz edebildiğini görüyoruz.
Araştırmacılar tarafından blocky, vesicular, elongated ve rounded olarak isimlendirilen 4 farklı kül parçacığına ait 200’er fotoğrafı sisteme yükleyerek CNN (convolutional neural network) olarak bilinen derin öğrenme algoritmalarını beslemiş oldu.
Sonrasında 40 fotoğraf ile sistemi test eden araştırmacılar %92’lik bir başarı oranı ile karşılaşmış. Kategorize edemediği görseller için ise “%90 blocky, %10 elongated” gibi oranlar vermiş.
Bu tarz bir yapay zekanın volkanik bir patlamadan sonra tahliye edilmesi gereken bölgenin ne kadar büyük olması gerektiğine dair bilgilere verebileceğinden bahsedilmiş ancak benim düşünceme göre bir sonraki patlamalar, oluşabilecek asit yağmurları, patlamanın sebebi veya sebeplerine dair birçok ipucu sağlayacaktır. Henüz büyük patlama gelişmeden önce volkan dağının civarında gezen bir drone’un -uydu kameralarımız varken drone’a ihtiyacımız var mı tartışılabilir- kül parçacıklarına göre durum tespiti yapıp direkt olarak yetkilileri uyarması veya dönemin imkanlarıyla alınması gereken önlem için harekete geçmesi de ihtimaller dahilinde.
“Şu ana kadar kül analizi ciddi bir uzmanlık gerektiren vakit harcayan bir işlemdi. Artık değil” –newbytesapp
Kaynak: Futurism