Konuşma bozukluğu olan çocukların tedavisi için yapılan konuşma terapileri, hem çocuklar hem de ebeveynler için zorlu ve uzun bir süreç haline dönüşebiliyor. İsrailli bir firma bu konuşma terapilerini daha akıcı ve eğlenceli hale getirmek için yapay zekâ ve makine öğrenmesi kullanan TikTalk adında bir konuşma terapisti uygulaması geliştirdi.
10 Çocuktan Birinde Görülüyor
TikTalk konuşma terapistini geliştiren TikTalk2me‘nin ABD İş Geliştirme Başkanı Nir Gamliel, küçük yaşlardaki her 10 çocuktan birinin, anaokulundan 6.sınıfa kadarki dönemde bir tür konuşma problemi ile karşılaştığını belirtiyor. En son alınan verilere göre sadece Amerika Birleşik Devletlerinde 4 milyondan fazla çocuk konuşma bozukluğu yaşıyor. Geliştirdikleri sistem sayesinde bu konuşma problemini en aza indireceklerine inanan Gamliel, şu anki konuşma terapilerinden çok daha etkili olmayı planladıklarını söylüyor.
Terapideki rastlanan en büyük sorunların başında terapi salonundan çıkıldığında çocuk ve ebeveynlerin terapi kurallarına çok fazla uyum göstermemeleri geliyor. TikTalk sayesinde bu sorun çözülerek evde de terapinin sürdürülebilir olması hedefleniyor. Kudüs merkezli şirket, Konuşma-Dil Patologları’nın (SLP), anaokulundan 6. sınıfa kadar olan süreçte, çocuklarla daha etkili çalışmasına yardımcı olmak için yakın zamanda İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yeni bir projeye başlamayı hedefliyor. Nir Gamliel ayrıca günümüzde konuşma terapisi araçlarının çoğunun eski teknolojilere dayandığını, bu alanda yapay zekâ ve makine öğrenimine dayalı yeni teknolojiyi ilk kez kendilerinin kullandığını dile getirdi.

Tiktalk, çocukların tablette oynayabileceği bir dizi oyun içeriyor. Çocuk üzerinde çalıştığı kelimeyi her söylediğinde, oyun bunu bulut sistemine kaydediyor ardından bu telaffuzu analiz ediyor. Analizin sonucunda telaffuzun doğruluğı ile ilgili geri bildirim saniyeler içinde sağlanıyor. Bu sayede çocuğun o kelimeyi doğru telaffuz edip etmediği kolayca takip edilebiliyor.
Uygulama uzaktan ayarlanabilme özelliğine sahip olduğu için ebeveynlerin her zaman TikTalk’ın başında olmalarına gerek kalmıyor. Önceden ayarlanmış pratik setler ile çocukların belirli kelime gruplarına ağırlık verilerek terapi edilmesi mümkün oluyor. Genel konuşma bozukluğu olmayan ancak bazı harf ve kelimeleri telaffuzda zorlanan çocuklar için bu özellik zaman tasarrufu sağlayabilir.
Uzaktan Eğitimde Görev Alabilir
Pandemi döneminde uzaktan eğitim gören ilkokul öğrencilerinin öğrendikleri dili doğru telaffuz edebilmesi için TikTalk önemli bir araç olabilir. Birçok farklı öğrencinin aynı anda aynı egzersizleri yapabildiği ve anında raporlama sistemi sayesinde öğretmenin bu egzersizleri kolayca takip edebildiği TikTalk, uzaktan eğitimde yardımcı bir araç olarak görev alabilir.

Yabancı Dil Öğrenmede Kullanılabilir
Her ne kadar TikTalk sadece konuşma bozukluğu olan çocukların terapisi için geliştirilmiş olsa da sisteme önceden setler halinde kelimeler yüklenebilmesi sayesinde, yabancı dil öğrenen biri de bu sistemden faydalanabilir. Yabancı dil öğrenilirken çekilen sorunların başında telaffuz geliyor. Birçok insan kelimenin yazılışını ve anlamını bilmesine rağmen o kelimeyi doğru telaffuz edemediği için yabancı biri ile konuşurken sorun yaşayabiliyor. Bu sorunu kolayca çözebilecek bir sisteme sahip olan TikTalk, sadece küçükler için değil büyükler için de eğitici olabilir.
Kaynak: The Jerusalem Post