Son yayınlanan Facebook ilerleme raporunda, chat botlarının kendi aralarında iletişimi sağlamak için daha önce görülmemiş eşsiz bir dil kullanıldığına yer verildi. Chat botlarını daha önce duymamış okuyucularımız için açmamız gerekirse özellikle e-ticaret alanında makine öğrenimi yöntemi kullanılarak pazarlık yapmak üzere eğitilen diyalog ajanlarına chat botları diyoruz.

Başta chat botları istekli ve başarılı pazarlama öğrencileriydiler fakat çalışma ilerledikçe araştırmacılar yöntemlerini değiştirmeleri gerektiğini fark ettiler çünkü botlar, insan dilini saptırarak kendi dillerini oluşturmuşlardı. Başka bir deyişle chat botlarına yeni müzakere süreçleri geliştirebilecekleri özgürce sohbet ortamı sağlandığında botlar kendi dillerin oluşturup kullanmaya başladılar. İnsan dışı, eşsiz bir dilin gelişmesi araştırmacılar için şüphesiz en heyecan verici gelişmeydi. Yayınlanan rapor, chat botlarının pazarlık konusunda ne kadar başarılı oldukları ve kendilerini geliştirmek için ne kadar güçlü stratejiler kullandıklarına dair ipuçları içeriyordu. Örneğin, chat botları daha sonra pazarlığın bir parçası olarak kullanabileceğini düşündüğü stratejik bir eşyaya o an için hiçbir değeri olmamasına rağmen ilgileniyormuş gibi davranabiliyordu.

Facebook pazarlık botları, bize ait olduğunu inandığımız bakir bir alanın, yani dilin,  kesinlikle paylaşılan bir alan olduğunu kanıtlamış oldu. Yapay zekayı yaratan biz insanlar onun bu sürekli gelişimine bakalım ayak uydurabilecek miyiz?

Kaynak: Futurism

Yazar: Anıl Akkaya

Share:

administrator

Günümüzde gelişmesine tanık olduğumuz teknolojilerin gelecekteki kültürel çıktılarını araştırır; bilgi, deneyim ve ilham paylaşımı için çabalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir