Yapay zekâ karakterlerinin rol aldığı bir sanal gerçeklik filmi ya da oyununu her izlediğinizde ya da oynadığınızda farklı bir deneyim yaşarsınız. Peki karakterler bu farklı deneyimi yaşatmak için her defasında kendilerini bir dönüşüme mi uğratıyor?
Kısa ve interaktif bir sanal gerçeklik filmi olan Agence, film ve video oyunları arasında arafta kalışıyla bazı eleştirmenleri hayal kırıklığına uğratıyor ve izleyici bulmakta zorlanabileceği düşünülüyor. Ancak animasyon karakterlerini kontrol edebilmek için makine öğrenimi yaklaşımı olan takviyeli öğrenme (reinforcement learning) kullanan bir filmin ilk örneği olarak film endüstrisinin geleceğine önemli bir bakış olabilir.
“Yapay zekâ konusunda çok tutkuluyum, çünkü yapay zekâ ve filmlerin birbirine ait olduğuna inanıyorum.” – Filmin Yönetmeni Pietro Gagliano
Daha önce 2015’te [tooltip tip=”Sanal Gerçeklik (Virtual Reality)”]VR[/tooltip] deneyimiyle ilk Emmy ödülünü kazanan yönetmen Pietro Gagliano, şimdi Kanada Ulusal Film Kurulu’ndan yapımcı David Oppenheim [tooltip tip=”Başından sonuna dek devingen çekimlerin birbirini izlediği hızlı ve gizemli film”]dinamik film[/tooltip] dedikleri bir tür hikâye anlatımı üzerinde deneyler yapıyor. Oppenheim, Agence’ı bir çeşit sessiz dönem dinamik filmi olarak gördüklerini ve bunun önemli bir başlangıç olduğunu bu sebeple gişe rekorları kırmayı beklemediklerini söylüyor.
Gagliano ve Oppenheim izleyicilerin arkalarına yaslanıp bir hikâyenin ortaya çıkışını izleme seçeneğine sahip olarak yapay zekâ destekli karakterleri kontrol edebilmeyi deneyimlemelerini istiyor. Bu sayede izleyiciler veya oyuncular filme dahil olarak her defasında farklı bir deneyim yaşayabiliyor.
Etkileşimli filmler birçok karar verme anına ev sahipliği yaparak izleyiciyi akışa dahil etmeyi başarıyor. Gahliano tam da bu noktada geniş bir etkileşim çeşitliliği sunarak izleyicinin herhangi bir noktada hikâyeyi dönüştürme şansı yaratmak istediklerini belirtiyor.
Belirli bir etkileşim derecesi, her karakteri kontrol eden yapay zekâ türünü seçmeye dayanıyor. Basit buluşsal şeyler kullanarak karaktere rehberlik eden kural tabanlı yapay zekâyı kullanabiliyorsunuz. Daha sonra bu karakterleri eğitilmiş takviyeli öğrenen ajanlar haline getirebiliyorsunuz. VR kontrollerini veya oyun pad’ini kullanarak karakterleri yönlendirebiliyorsunuz.
Agence, geçen ay Venedik Uluslararası Film Festivali’nde izleyiciyle buluştuktan sonra dijital oyun platformu olan Steam üzerinden izlenmek veya oynanmak üzere piyasaya sürüldü. Agence’ı deneyimlemek isterseniz bu kanal üzerinden ulaşarak geleceğin film endüstrisini dönüşüme uğratabilek potansiyele sahip bir girişime tanıklık edebilirsiniz.
Kaynak: MIT Technology Review