Pandemi dönemiyle ilaç sektöründeki sürecin hızlı yönetilmesinin ne denli hayati bir önem taşıdığı anlaşıldı. İlaç keşfindeki sürenin kısalması, hata payının azalması ve kalitenin artması amacıyla yola çıkan biyoteknoloji şirketi XtalPi, yapay zekâ destekli ilaç keşfine odaklanma kararı aldı. Bu kararının ardından yapay zekâ odaklı girişimlere yaptıkları yatırımlarla tanınan Softbank Vision Fund, PICC Capital ve Morningside Venture Capital ortaklığında yönetilen [tooltip tip=”Gelinecek bu aşamada ise kişinin oluşturduğu şirket ve aldığı yatırımlar ile birlikte oluşturduğu iş fikri için finansman desteği aramak olduğu belirtiliyor. Kişi bu durumlarda bazı büyük desteklere ihtiyaç duyarak, geliştirmiş olduğu iş fikrinin değerinin arttırılmasını hedefler.”]C serisi[/tooltip] yatırım turunda 319 milyon dolar yatırım aldı. Yeni yatırım, XtalPi’nin yapay zekâ ve bulut bilişim destekli platformunun erişimini genişletmek için kullanılacak.

Farklı Bir Vizyon: XtalPi

XtalPi 2014 yılında [tooltip tip=”Massachusetts Teknoloji Enstitüsü”]MIT[/tooltip]’de bir grup kuantum fizikçisi tarafından kurulmuş birçoğumuzun ismine yabancı olduğu bir şirket; fakat yaptığı iş birlikleri ve aldığı yatırımlarla adını gelecekte daha çok duyuracağa benziyor.

Şirket kendini dijital İlaç Keşfi ve Geliştirme (ID4) platformuyla endüstrinin ilaç keşfi sürecine yaklaşımını yeniden değerlendiren bir [tooltip tip=”Kimya ile eczacılığın kesiştiği noktadaki etkin madde dizaynı, organik sentez ve ilaçlar geliştirmek ile ilgili bilimsel daldır. “]farmasötik[/tooltip] teknoloji şirketi olarak tanımlıyor.

Daha basit bir ifadeyle, ecza sektöründe ilaç keşfine yapay zekâ ve yüksek performanslı bulut bilişim algoritmaları ile yeni bir soluk kazandırıyor. Şirket kendi vizyonunu ilaç araştırma ve geliştirmesinin verimliliğini, doğruluğunu ve başarı oranını iyileştirmeye ve dünya çapında daha sağlıklı bir topluma katkıda bulunmaya adamak olarak belirtiyor.

XtalPi, sanal Ar&Ge çalışmalarını gerçek dünyadaki laboratuvar test verileriyle entegre ederek, potansiyel yeni ilaçların aktivitesini modellemek için yeni bir dijital ikiz simülasyon sistemi geliştirmeyi hedefliyor ve bu da biyofarmasötik şirketlerinin klinik için en iyi etkin maddeleri seçmesini kolaylaştırıyor.

XtalPi’nin CEO’su ve kurucu ortağı Shuhao Wen, geçtiğimiz birkaç yılda, dünyanın en yenilikçi ilaç ve biyoteknoloji şirketlerinden bazılarıyla çalışarak platformun yeteneklerini geliştirmeye ve doğrulamaya odaklanmanın şirketin en başarılı politikalarından biri olduğunu belirtiyor.

Sistem Nasıl Çalışıyor?

Şirket, algoritmalarını, ilaç benzeri molekül veri tabanını ve bilgi işlem gücünü aynı anda geliştirerek platformunu genişletmek için üç yönlü bir yaklaşım benimsediğini belirtiyor. Şu anda XtalPi’nin sistemi, atom düzeyinde moleküller ve proteinler arasındaki etkileşimleri tahmin etmek ve farmakolojik özelliklerini haritalandırmak için 100’den fazla algoritma içeriyor. Şirket, uluslararası bulut bilişim sağlayıcılarından yararlanarak, bir milyonun üzerinde işlem çekirdeğinden oluşan [tooltip tip=”Saniyede yüzlerce trilyon işlem yapabilen bilgisayar sistemleridir.”]süper hesaplama kümeleri[/tooltip] bir araya getiriyor.

XtalPi son projesiyle, hem atomik seviyelerde fiziği simüle ederek hem de çıkmazları ortadan kaldıran ve araştırma için daha verimli yollara işaret eden son derece düşük seviyeli simülasyon ve hedef moleküllerin tahminini sunmayı hedefliyor.

Başta belirttiğimiz gibi, bu denli büyük bir yatırım alması, projenin hedeflediklerinin ilaç sektöründe birçok aşamayı tek bir çatıda toplaması denebilir. İlaç üretimi çok aşamalı yoğun bir süreci teşkil ediyor. Çözüme uygun en verimli olacağı düşünülen içeriklerin belirlenmesi, birleştirilmesi, denenmesi, revize edilmesi ve sonunda piyasaya sürülmesi yıllar alıyor. Buna rağmen en etkili sonucu alabilmek her zaman mümkün olmuyor.

Yeni proje ile hata oranı en aza indirilerek çok aşamalı sürecin işi yapay zekânın tahmin gücüne devrediliyor. Geleneksel teknikleri bir kenara bırakarak endüstride kilit isimlerden biri haline gelen XtalPi’nin takdir edilesi bir yönü ise aldığı yatırımlarla sürekli yeni girişimlere imza atışı diyebiliriz. Çinli girişim şirketi, maddi kaynaklarının büyük kısmını Ar&Ge çalışmalarına ve ekipman yatırımına harcıyor. Yaptıkları resmî açıklamada da Seri C’den elde ettikleri kazançla yeni laboratuvarlar açacaklarını belirtiyor.

Pandemi sürecinde biyoteknoloji endüstrisindeki girişimlerin desteklenmesinin hepimiz için ne kadar önemli olduğunu tecrübe ettik. İlaç üretimindeki başarı oranı ve verimliliğin artması hayatlarımıza doğrudan dokunuyor. Aldığı yatırımları sürekli yeni hedeflere kaynak olarak kullanan bir şirketin ilaç endüstrisindeki geleneksel yaklaşımı son teknolojiyle yeniden inşa etmesi hepimiz için heyecan verici gözüküyor.

Kaynak: Xtalpi

Share:

administrator

Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi 3. sınıf öğrencisi olan İpek, organizasyonların çalışma yapılarını inceleyen projeler içinde yer almayı seviyor. Ayrıca yeni tarifler denemekten ve bunları paylaşmaktan büyük keyif alıyor. Paylaşmak demişken, Gelecek Burada'da hem kendisi öğreniyor hem de öğrendiklerini ve düşündüklerini çoğaltmak için yazıyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir