Son dönemde akıllı şehirler konusunda yapay zekâ özelinde atılan yeni adımlar hükûmet yetkililerinden, yapay zekâ üreticilerine kadar herkesi etkiliyor. Yapay zekâ etki alanını her geçen gün artırırken, fark yarattığı her yeni alanla birlikte oyunun kurallarını değiştirmeye devam ediyor. Peki, yapay zekâ kullanımı akıllı şehirlerde ne gibi farklılıklar yarattı ve yaratıyor?

Şehir içi ulaşımda yapay zekâ

Günümüzde ABD eyaletlerinin üçte ikisinden fazlası, temel işlevleri yönetmek için veriye dayalı dijital teknolojilerden yararlanan bir “akıllı şehir” projesi deneyimliyor. Akıllı şehir projesi tüm şehir hizmetlerini kapsayan geniş çaplı ve maliyetli bir proje olmasıyla dikkat çekiyor. Projenin tamamının harekete geçirilmesinin mantıklı bir hamle olmayacağını düşünen yetkililer, ilk aşamada şehir içi ulaşımda yapay zekâyı test etme kararı aldı.

Proje Afişi

Şehir içi ulaşım ve kamu işleri departmanları, bulut destekli yapay zekâdan faydalanan ilk kesim oldu. Ulaşım kanalları ve otoyollara yapılan harcamalar uzun yıllardır ABD şehirlerinin en yüksek beş bütçe kategorisinden biri oluyordu. Proje ilk olarak bu alanda tasarrufu hedefliyor. Yapay zekâ destekli video sensörleri ile trafik akışı optimize ediliyor ve şehir koridorları ve otoyollardaki tıkanıklık azaltılıyor, yüksek bütçeli bu alanda geniş çaplı bir para tasarrufu sağlanıyor. Araştırmacılar, hükûmetlerin 2022 yılına kadar yıllık 4,95 milyar dolar tasarruf elde edebileceğini tahmin ediyor. Kamu işleri bakımı gibi departmanlar %30 bütçe tasarrufu sağlayabilir.

Bunu nasıl yapıyor?

Trafik durumuyla ilgili her kullanıcıyı yola çıkmadan önce canlı bağlantılarla bilgilendiriyor, en kısa rotayı en güncel haliyle belirliyor ve trafiğin durumuna göre trafik ışıklarını ve sürelerini ayarlıyor.

Acil durum modeli tasarlandı

Proje kapsamında sadece şehir içi acil durumlarda devreye girecek bir model tasarlandı. E-911 olarak da adlandırılan bilgisayar destekli gönderim, acil durum ilk müdahale ekipleri için trafik akışını yeniden yönlendirebiliyor. Örneğin, bir ambulansı ya da itfaiye aracını en kestirme yoldan varış noktasına ulaştırabilecek rotayı belirliyor ve rota üzerindeki diğer araçları önceden uyarıyor. Bu hem paniği azaltan hem de zaman kazandıran bir acil durum yöntemi oluyor. Ayrıca araç plakası tanıma (LPR) ile eşleşecek şekilde programlanan algoritmalar, eyaletler veya ilçeler çalıntı araçları bildirdiğinde otoyol devriye görevlilerine bildirimde bulunabiliyor.

Akıllı Şehir projesinin trafiği nasıl düzenlediği gösteriliyor

Yoğun nüfuslu ve suç oranının yüksek olduğu bölgelerde çalıntı araç tespiti ve takibi yorucu bir süreç anlamına geliyor. Amerika’da, özellikle belli eyaletlerde, büyük sorun yaratan çalıntı araç problemi bu şekilde önlenebileceğe benziyor. Bu da çoğu zaman ihmallere sebep oluyor. Yapay zekâ ise plaka tanıma sistemi ile eşlenebilir özelliği sayesinde çalıntı araçları kolayca tespit edip güvenlik güçlerini haberdar edebiliyor.

Test edilen ilk yer neden “şehir içi ulaşım” oldu?

Proje tasarımcılarına göre yapay zekâ ile ilgili en önemli sorun onu günlük hayata entegre edecek alanlar yaratabilmek:

“Teknoloji platformları, yapay zekâ satıcıları, şehir yetkilileri ve bileşenleri ile ortaklaşa tasarlanan sistemler uzun vadede fark yaratabilir. Bunun için herkes sisteme ve özelliklerine aşina olmalı. Ulaşım her demografik gruptan insanı etkileyecek en önemli şehir hizmetlerinden birisi. Ulaşım kalitesini artıran bir yapay zekâ modeli ise yine herkesin hayatını değiştirebilecek etkinliğe sahip.”

Projenin sadece ulaşım ayağı denemeye tabi tutuldu. Sağladığı tasarruf miktarı gibi avantajları okurken heyecanlanıyor olsak da baştan aşağı yapay zekâyla, üstelik kameralar ve çeşitli tanıma sistemleriyle eşleşebilen özellikte, donatılmış şehirler hayal etmek korkutucu gelmiyor değil. Şu an trafikte çalıntı araç takibi yapan ve güvenlik güçlerini haberdar eden yapay zekâ ileride bu kadar masum kalmayabilir. Yapay zekâ destekli yüz tanıma sistemleriyle adı anılan ülkelerin tüm dünyayı nasıl tedirgin edebildiğini biliyoruz. Bahsettiğimiz proje günümüz için umut vaat ediyor gibi görünse de yakın gelecek için evhamlanmamak güç görünüyor.

Share:

administrator

Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi 3. sınıf öğrencisi olan İpek, organizasyonların çalışma yapılarını inceleyen projeler içinde yer almayı seviyor. Ayrıca yeni tarifler denemekten ve bunları paylaşmaktan büyük keyif alıyor. Paylaşmak demişken, Gelecek Burada'da hem kendisi öğreniyor hem de öğrendiklerini ve düşündüklerini çoğaltmak için yazıyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir