Bipolar bozukluk ve depresyon alanında uzman Profesör Dr. Melvin McInnis ve Bilgisayar Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Doçenti Emily Mower Provost, bipolar bozukluk sebebiyle hayatında zorluk yaşayan bireylerin daha iyi anlaşılmasına olanak veren bir yapay zekâ sistemi üzerinde çalışıyor.
McInnis 30 yılı aşkın süredir bipolar bozukluk üzerine araştırmalar yapıyor. Psikiyatristlik yaptığı dönem boyunca bipolar bozukluğa sahip kişilerle buluşan McInnis, bu kişilerin konuşmaları esnasında bir nöbet geçirdiğini veya geçireceğini anlayan aile üyeleriyle de konuşarak araştırmalarını sürdürüyor. McInnis, Provost’un algoritmalar konusundaki bilgisi ve kendi çalışmalarının bir ürünü olarak, bipolar kişilerin konuşmalarında bu tarz değişimleri tanıyabilecek bir yapay zekâ yaratmak istiyor. İkili, bu değişimleri tespit ederek, yaklaşmakta olan bir nöbetin önüne geçmeyi hedefliyor.
“Bipolar bozukluğa sahip bireylerin %20‘ye varan bir kısmı intihar ederek hayatına son veriyor.”
Bu projenin bipolar bozukluğa sahip kişilerin yakınları için sağlayacağı kolaylık, sürekli o kişinin etrafında olamasalar dahi potansiyel nöbet sinyallerinin otomatik olarak tespit edilip bir uyarı mesajına çevrilmesi olacak. Bu sayede, hem bipolar bireyin etrafındakilere bağımlılığı çok aza indirgenecek hem de gerekli durumda hızlı bir şekilde destek alması sağlanacak.
Bu sistemi McInnis şu şekilde özetliyor, “Elinizdeki elektronik cihaz size bir uyarı mesajı gönderip, ‘Belki de doktorunla en kısa zamanda görüşmelisin’ diyebilecek. Bu bilgiyi etrafınızda sizinle ilgilenen bir ekip veya destek aldığınız kimselerle paylaşarak, sağlıklı bir şekilde hayatınızı sürdürmenize yardımcı olacak büyük bir gruba dahil olabilirsiniz.”
Bu tür bir teknolojinin önündeki en büyük engellerden biri şüphesiz ki kültürel farklılıklar. En basit örnekle, bir gülümseme bile farklı kültürlerde farklı şekillerde anlamlandırılabilir. Çalışmanın başarılı sonuçlanması, bu uygulamanın parçası olacak her birey için, o kişiye özel neyin “normal” olduğunu belirten bir temel oluşturulması ile mümkün. Umarız ki, bu proje yalnızca hayatımızı şekillendiren değil, aynı zamanda hayat kurtaran bir yapay zekâ örneği olarak tarihte yerini alır.
Kaynak: artificialintelligence