Küçükken üzerinize kaynar su döküldüyse, sobaya yanlışlıkla dokunduysanız veya vücudunuzda yanık izi bırakabilecek herhangi bir olay yaşadıysanız ne kadar acı verici bir durum olduğunu biliyorsunuzdur. Acı duymanızın yanı sıra vücudunuzda kalan yanık izlerinin geçmesinin ise bir hayli zor olduğunu söylememize gerek yoktur. Özellikle yanıklar yüzünüzdeyse izlerin kalıcı olması pek istenmeyen bir durum oluyor. Peki yüzünüzdeki yanıkları daha kolay ve kısa sürede tedavi edebilen 3B baskı bir maske yapılabilir mi? Bu sorunun cevabı Gazze’de gerçekleşen gaz sızıntısı felaketinde yüzünde yanıklar oluşan insanların kullandığı 3B baskı maske ile evet olarak cevaplanıyor. 

Yanıkları Tedavi Eden Maskenin İlk Kullanımı

2020’de Filistin’in Gazze Şeridi’ndeki bir fırında gaz sızıntısı yaşandı. Bu facia, 25 kişinin ölümüne ve onlarca kişinin yaralanmasına sebep oldu. Yaralananların çoğunda yanıklar meydana geldi. Bu durumda hayatta kalan yaralılara iyileşme ve rehabilitasyon yolunda yardımcı olmak için Gazze’deki kliniklerde çalışan uzmanlar, iyileşmeyi hızlandıran ve yüzdeki yara izini azaltan basınçlı maskeleri kullanmaya başladı.

Yanıkları Tedavi Eden Plastik Maske

Maskeler; yanık izleri bulunan hastalara maske ve protez sağlamayı amaçlayan silahlı çatışma, salgın hastalık ve doğal afet durumlarından etkilenen veya sağlık hizmetlerinden mahrum bırakılan insanlara acil yardım hizmeti vermekte olan MSF programının bir parçası olarak üretiliyor. Bu program şimdiye kadar 100’den fazla hastaya çeşitli 3B baskı cihazlar sağladı ve sağlamaya da devam ediyor.

Program şimdiye kadar Yemen, Irak, Suriye, Filistin, Ürdün ve Haiti dahil olmak üzere birçok ülkeden hastaları tedavi etti. Gazze’de ise programın 2020’de başlamasından bu yana 20’den fazla hastaya maske temin edildi. Maskeleri üreten kuruluş, hastaların yüzlerinin şeklinin bilgisayar destekli grafik-tasarım ortamında hızlı bir şekilde oluşturulmasını sağlamak amacıyla 3 boyutlu tarayıcı donanımı ve yazılımı sağlayan endüstri ortakları tarafından destekleniyor. 

3B Maskenin Önemi Nedir?

Her hasta, sıkıştırıcı maskeye ihtiyaç duyup duyulmadığının anlaşılması için kişisel bir değerlendirmeye tabii tutuluyor. 3B tarayıcı, aldığı verileri Fransa’daki Léon Bérard Hastanesi’ndeki yanık uzmanlarına veya diğer MSF ekip üyelerine göndermeden önce hasta yüz şeklini belirliyor. Daha sonra, her hastanın kişisel dosyası 3B baskı ve hastaya hızlı teslimat için kliniğe geri gönderiliyor. Bu durum dünyanın birçok yerinde kolaylıkla bulunamayan ekipman ve uzun vadeli işlem gerektiren yüz yanık tedavisi için kritik önem taşıyor.

Bu maskeleri geleneksel üretim yöntemleriyle üretmek oldukça uzun zaman alabiliyor. Aynı zamanda bu işlem birçok manuel ölçüm ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Doğal olarak bu süreç, hastaların rahatlığı için uygun olmuyor. Yeni nesil 3B tarama kullanılarak ölçüm araçlarıyla herhangi bir fiziksel temas olmaksızın hastaların yüz şekli belirlenebiliyor. Hastanın dosyası tamamlandığında, maskeler ilk basımlarında çoğunlukla doğru üretiliyor.

Maske Nasıl Çalışıyor?

Sıkıştırma maskesi, iyileşirken cildi düz ve yumuşak tutuyor. İyileşme sonrasında yara izini azaltıyor. Maskenin şeffaf olması doktorların yüzdeki yanık izleri iyileşirken incelemelerine devam etmelerine yardımcı oluyor.

Maske kullanımı yara izlerini azaltıyor

3 boyutlu yazıcıların sağlık alanındaki bu yeni gelişmesi yanık izlerinin tedavisine önemli bir yardımda bulunuyor. Bu teknolojinin zamanla geliştirilmesi ile belki de gelecekte yüzde oluşan yanık izlerinden artık eser kalmayacak. Yüz haricinde bacak ve kol gibi uzuvlarımıza, aynı zamanda vüdumuzdaki farklı bölgelerdeki yanıklara özel olarak yazdırılabilecek 3 boyutlu sıkıştırılmış maske teknolojisinin kullanıldığı baskılar ile yanık izlerinin sancılı ve uzun süren tedavi sürecinin önüne geçilebilir.

Kaynakça: 3dprinting 

Share:

administrator

Robert Kolej'de 10. sınıf öğrencisi olan Defne; müziğe, kodlamaya ve yazarlığa ilgi duymasının yanı sıra gönüllü olarak sivil toplum kuruluşlarında çalışmayı seviyor. Yeni şeyler denemeye ve öğrenmeye olan merakı nedeniyle teknolojinin geleceğini araştırıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.