Enerji tasarrufu, daha fazla enerji tüketilmeye başlanan dünyamızda geleceğin en önemli sorunlarından biri haline geldi. Yüksek teknolojili cihazların daha geniş kitleler tarafından kullanılması sonucu ülkelerin enerji tüketimleri bir hayli yükseldi. Bu sorunu çözmek için Colorado Boulder Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, insan vücudunu biyolojik bir pile dönüştüren yeni ve düşük maliyetli giyilebilir bir cihaz geliştirdi. Bu cihaz sayesinde enerji tasarrufu konusunda yeni bir pencere açılmış oldu.
Kolay Kullanım
İlk olarak Science Advances dergisinde tanıtılan cihaz, bir yüzük, bileklik veya taktığımız herhangi bir aksesuar gibi kolayca kullanılabiliyor. Ayrıca vücudun iç sıcaklığını elektriğe dönüştürmek için [tooltip tip=”termoelektrik jeneratörler”]Bu tip jeneratörler, ısıyı doğrudan elektrik enerjisine dönüştürür[/tooltip]i kullanan cihaz, oluşabilecek tüm enerji kayıplarını sıfıra indirmeyi amaçlıyor. Colorado Boulder Üniversitesi’nde Makine Mühendisliği Bölümü’nde Doçent olan Jianliang Xiao, gelecekte, giyilebilir elektronik cihazların enerji ihtiyacını kendi vücudumuzdan karşılayabileceğimizi ve bu tür cihazların artık pilsiz üretilebileceğini belirtiyor.
Bu cihazdan önce de bilim insanları termoelektrik giyilebilir cihazlar üzerinde deneyler yapmıştı. Ancak yeni cihazın kolay kullanılabilmesi, hasar gördüğünde kendini yenileyebilmesi ve tamamen geri dönüştürülebilir olması onu önceki giyilebilir cihazlardan farklı kılıyor. Daha temiz bir enerji vaadinde bulunan cihazın en önemli özelliklerinden biri termoelektrik altyapısı sayesinde sürekli yenilebilir bir yapıya sahip olması. Cihazın yapısı ile ilgili teknik detaylara ilgili makaleden ulaşabilirsiniz.
Elektronik Deri
Xiao ve ekibi bu cihazdan önce insan derisine çok benzeyen elektronik deri projesini tasarlamıştı. Birçok elektronik cihazın bu deri üzerinde kullanılması planlanıyordu ancak bu elektronik derinin sürekli olarak bir güç kaynağına bağlı olması gerekiyordu. Vücudu sürekli bir güç kaynağına dönüştüren cihaz sayesinde ekibin eski projesi, elektronik deri, tekrar geliştirilmeye başlandı. Bu iki teknolojinin bir arada kullanılması ile vücudun kendi enerjisini kullanan elektronik cihazlar üretilmesi hedeleniyor.
Termoelektrik malzemeden yapılan cihaz vücudun sıcaklığı artıkça üretilen enerji miktarını artırıyor. Bu özelliği ile spor ve egzersiz yapan insanların cihazları daha fazla enerji üretebilir. Cihaz kullanılmasa çevreye yayılacak olan ısıyı enerjiye dönüştüren cihaz insanları bir tür termoelektrik jeneratörlere dönüştürüyor.
Projenin başındaki isim Xiao;
“Cihazlarımızı olabildiğince ucuz ve güvenilir hâle getirirken, aynı zamanda çevre üzerinde olabildiğince sıfır etkiye sahip olmaya çalışıyoruz.” dedi.
cihazın tanıtıldığı bir video
Çin’in Harbin Teknoloji Enstitüsü, Güneydoğu Üniversitesi, Zhejiang Üniversitesi, Tongji Üniversitesi ve Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden birçok araştırmacının oluşturduğu ekip, şu an için cihazın halen birçok testen geçmesi gerektiğini ve ürünün piyasaya sürülmesinde aceleci davranmayacaklarını belirtiyor. Xiao, cihazın 5 ile 10 yıl içinde son kullanıcının rahat ve güvenli bir şekilde kullanabileceği haliyle satışa çıkarılacağını duyurdu.
Enerji Potansiyeli
Cihaz vücudun her bir santimetrekaresinden 1 voltluk enerji üretmeyi hedefliyor. İnsan vücudundaki derinin toplam yüzeyi 1,6 ile 1,85 metrekare arasında değişkenlik gösteriyor. Bu derinin tamamının cihaz ile etkin kullanıldığını düşünürsek tek bir insan vücudunun yaklaşık 18500 volt enerji üretimi sağlayabileceğini hesaplayabiliriz. Bu rakamlar vücudun yağ oranına ve toplam yüz ölçümüne göre değişiklik gösterebilir. Milyarlarca insanın bu cihazı kullandığı bir gelecekte dünya genelinde yapılacak enerji tasarrufu akıl almaz seviyelere ulaşabilir. Özellikle kalabalık nüfusa sahip ülkelerin bu tür bir teknolojiden sağlayabileceği maddi gelir, ülkelerin yıllık enerji harcamalarının tamamını karşılayabilir.
Kaynak: Science Daily