Lucas Builds The Future isimli YouTuber, 1 yıl boyunca hayatını [tooltip tip=”Snapchat’in piyasaya sunduğu kameralı gözlük serisi..”]Spectacles 3[/tooltip] ile kayda almış ve sonrasında sanal gerçeklik (VR) teknolojisini kullanarak ‘geçmişe yolculuk’ yapmayı başarmış.
Eğer İngilizce biliyorsanız veya İngilizce bilmeden de güzel bir sanat eserine tanıklık etmek istiyorum diyorsanız bu içeriği hiç okumadan direkt olarak aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz. Ancak İngilizce bilmeyenler veya videoyu izlemeye zamanı olmayanlar için (eğer hayatımda son 30 dakikam olsa, o dakikaları bu video ile harcardım) neler anlatıldığını -çok fazla detaya girmeden ancak güzel bilgileri ıskalamaktan kaçınarak- aktarıyoruz.
*14 Temmuz güncellemesi: Video için gönderdiğimiz Türkçe alt yazı bugün onaylandı. Videoyu artık Türkçe dil desteğiyle de izleyebilirsiniz*

İşte video:

Lucas, videonun başında projenin VR kısmına girişmeden önce kayıt kısmını tamamlaması gerektiğine karar veriyor ancak yola çıkmadan önce 1 yıl boyunca hangi kamera ile kayıt alıp nereye kaydedeceğini belirlemesi gerekiyor. Nihayetinde 1 yıllık dünya turuna İstanbul ile başlıyor.
Bazı absürd denemeler (farklı şekillerde kafasına go pro bağlamak vs.) yaptıktan sonra Snapchat’in Spectacles ürününü almaya karar veriyor. (Videoda vurgulamıyor ancak Spectacles’ın tek seferde 60 saniyelik video çekim kısıtlamasını, uygulamayı hackleyerek uzatmış lakin yine de kamera 1-2 dakika içinde fazlaca ısındığı için sorunlar yaşamış).
Spectacles ile kaydettiği videoları saklayacağı 3 adet 500 GB’lık hard disk siparişi veriyor. Ancak videonun devamında görüyoruz ki bu hard disklerden onlarcasını daha sipariş etmek zorunda kalıyor. (Yine yorumlarda öğrendiğimiz kadarıyla 1 yıllık video kaydının toplam ağırlığı 7 terabayta (TB) yakın olmuş).

Bir yıllık kayıt tamamlandıktan sonra zaman makinesinin icat edilmesi için 3 aşamanın daha başarıyla aşılması gerekiyordu. Bunlar kontrol paneli, anı bulucu ve zamanda yolculuk efekti.

1) Kontrol paneli

Önce, sanal gerçeklik ortamında çalışacak 3 boyutlu bir zaman makinesi paneli tasarlamak gerekiyor. (Yani Geleceğe Dönüş filmindeki arabaya ihtiyacımız var. Gideceğimiz tarihi seçmek ve tuşlara basabilmek için.)

2) Anı bulucu

Bugün oturup 1 yıl önce x yerde çektiğiniz fotoğrafınızı bulmak çok kolay bir şey değil. Tam tarihi hatırlamanız gerekiyor. 1 yıl boyunca çekilen 7 TB boyutundaki bir video arşivinde bulmak ise tam bir baş belası olabilir. Özellikle çektiğiniz videoların meta datası kaybolduysa. (Çektiğiniz her foto-videonun tarih, dosya formatı gibi verileri cihazlarınızda saklanıyor.
Lucas, Spectacles ile çektiği videoları kontrol ettiğinde meta dataların silindiğini görüp büyük bir şok geçirmiş. Çünkü meta dataların yokluğunda tüm videoları tekrar tekrar izleyip tarihleriyle etiketlemesi gerekiyordu.
Meta verileri kurtarabilme umuduyla Snapchat takımına mail atınca aslında bu verilerin yok olmadığını sadece gizli şekilde tutulduğunu öğrenmiş ve rahatlamış. Burada biraz spoiler vermiş olduk. Ancak videoyu izlemek varken yazıyı tercih etmemeniz konusunda uyarmıştık…

3) Zaman yolculuğu efekti

Kontrol panelini tasarladık. Artık bir tarih belirleyip, zaman makinesinin bizi götürmesi için komutu verebiliyoruz. Anı bulucuyu da hazırladık, belirlediğimiz tarihi kolayca önümüze getirebiliyor. Ancak henüz geçiş animasyonumuz hazır değil. Harry Potter‘daki gibi, Minority Report‘taki gibi veya Portal oyunundaki gibi… (videoyu izlemeyip bu yazıyı okuyorsanız yine çok tatlı detayları kaçırıyorsunuz maalesef…)
Lucas, yukarıdaki 3 örneğin bir karışımını yapmaya karar veriyor ve ortaya aşağıdaki örnek çıkıyor.
Yorumlar arasında; “Düşünsene babanın 2019 yılındaki hayatını VR ile izliyorsun”, “bu zaman makinesi Alzheimer hastaları için çok faydalı olabilir” gibi bazı güzel tespitler de bulunuyor.
Açıkçası yarım saatlik bu son derece eğlenceli, bilgi ve ilham verici videoyu yazıya dökmek çok da verimli bir iş olmadı. Bu yüzden videonun kendisini Türkçe’ye çevirmek için Lucas ile iletişime geçtim. Olumlu cevap alırsam birkaç gün içerisinde videoyu Türkçe altyazılı olarak izleyip bana bu videoyu nasıl bu kadar kötü aktarabildiğim için kızma şansına sahip olabilirsiniz. Eğer Türkçe çeviri konusunda yardımcı olmak isteyen olursa sosyal ağlarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilir. (Çeviriye bir göz atmak, boş bıraktığım bazı noktaları doldurmak isterseniz çok sevinirim)
Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir