Dünya’daki doğal kaynakları tüketip, gezegenimizi hor kullanmaya devam ederken bir yandan da yeni gezegen arayışımız, evreni keşfetme arzumuz sürekli büyüyor. Uzay endüstrisindeki yüksek maliyetler, gemiye yüklenen her bir nesnenin hem yer kaplaması hem de yakıt ihtiyacını artırması gibi sorunlar bilim insanlarını yeni arayışlara itiyor. Bu noktada karşımıza çıkan 3B yazıcılar astronotların istedikleri zaman istedikleri malzemeyi üretmeleri kolaylığını sağlarken uzay araçlarının hafiflemesine, böylece fırlatma maliyetinin düşmesi gibi birçok soruna çözüm oluyor.

2014 yılında, Uluslararası Uzay İstasyonundaki bilim insanları ve astronotlar, 3B yazıcı kullanarak bir İngiliz anahtarı ürettiler. Anahtar, kullanılmak için yapılmadığından bu olay önemli görülmeyebilir fakat yazıcının yerçekimsiz ortamda çalışması ve istenilen ürünün başarıyla üretilmesi gelecek için umut veriyor.

İnsanlığın Mars’ta bir koloni kurmasının zorluğu ise aşikar. Temel malzemelerin dünyadan getirilmesinin pahalılığı koloni hayallerini engelliyor gibi görünse de bunun için üretilen çözüm yolları var; bunlardan biri mars kumu kullanarak 3B yazıcıyla evler, seralar ve araçlar üretmek.

Üç boyutlu yazıcı, uzay istasyonunun yer çekimsiz ortamında test ediliyor.

Mars kumuna regolith adı veriliyor, bu kum ezilmiş küçük kaya parçalarına benziyor ve bunun yazıcıda kullanımı makineyi tıkayacağından korkulduğu için oldukça zor. Fakat bilim insanları umutlu, çünkü kumun işlenmesi için bazı basit çözümler geliştiriliyor. NASA’nın Granül Mekaniği ve Regolith Operasyonları Laboratuvarında çalışan Nathan Gelino, “Bunun uygulanabilir bir kavram olduğunu kanıtladık ve şimdi onu karakterize etmek için çalışıyoruz” diyor.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) da 3B yazıcı bazlı projeler geliştiriyor. Bunlardan biri de polieter eter ketonunun (Polyether ether ketone) kısaltımından ismini alan PEEK adında bir proje. Bu malzeme ile küp uydularda doğrudan kablolama yerine kablo görevini üstlenecek küçük bağlantılar yazdırılıyor. Bu proje ESA için daha büyük bir planın ufak bir parçası. ESA’nın asıl amacı uzay istasyonu için yeni bir bakım stratejisi bulmak. PEEK biyolojik olarak, diş fırçası gibi malzemeler dahil, çoğu araç gerecin üretimine olanak sağlıyor. Şu anda tüm araç gereçlerini dünyadan taşımak zorunda olan uzay istasyonu için PEEK, umut verici bir gelişme olarak görülüyor.

Tommaso Ghidini, TEDx’te yaptığı konuşmada; konvansiyonel üretim yöntemlerinin kompleks yapılarda zorlanmasına, zaman kaybına ve daha ağır (kilogram) ürünler ortaya çıkarmasına vurgu yapıyor ve 3b yazıcıların devrimsel bir ürün olduğunu, çocuklarımızın additive manufactiring (eklemeli imalat) bilinciyle büyüdüğünü ve eğitimlerini de o şekilde almaları gerektiğini hatırlatıyor.

İleri okuma: all3dp

Share:

administrator

Şu an fizik öğrenimi gören ve kalan zamanlarında yazan, çizen, dans eden ve geleceğini inşa eden ortalama bir birey

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir