Hayatımızın her alanında yardımımıza koşan teknolojilerin, uzaktan eğitim sürecine geçişimizi kolaylaştırdığını inkar edemeyiz. Gerek video konferans sistemleriyle olsun gerek dijital kaynaklar olsun birçok noktada teknolojiden yararlanmayı sürdürüyoruz. Uzaktan eğitim sürecini bir adım daha ileriye taşımak isteyen iki öğrenci fiziksel olarak ifade edilmeden açıklanması zor olan kavramları modelleyebilecek IoT destekli bir robotik kol geliştirdi.
Meksika’da bulunan Monterrey Teknoloji Enstitüsü ve Yüksekokulu araştırmacıları, kısa bir süre önce çevrim içi robotik eğitimini geliştirebilecek ve öğretmenlerin dersleri sırasında açıkladıkları teorik kavramları modellemelerine olanak tanıyan düşük maliyetli bir robotik kol tasarladı. Tasarlanan robotik kol tamamen açık kaynak olması özelliğiyle dünya çapındaki tüm eğitimciler tarafından kolayca kurulabilir. Bu açık kaynaktan faydalanarak uzaktan eğitim sürecinde bir nevi asistan görevi üstlenebilecek robotik kolunuzu üreterek kendin yap kültürünün bir parçası olabilirsiniz.
Araştırma ekibinden Victor H. Benitez, bu projenin Covid-19 salgını sırasında iki öğrencisinin robotik dersleri için robotik kol oluşturma fikriyle ortaya çıktığını ifade ediyor. Uzaktan eğitim sürecinin ihtiyaçlarına çözüm üretmeye çalışan bu iki öğrencinin geliştirdiği bu proje robotik derslerinin ötesine geçerek birçok öğrenciye ve öğretmene destek olmaya hazırlanıyor.
Proje geliştirme aşamasında Benitez ve öğrencilerinin en temel prensiplerinden biri erişilebilirlik oluyor. Açık kaynak projeleri dünyanın her bir yanında kolayca erişilebilsin ve aynı zamanda üretilebilsin diye gelişmiş araçlara ve ekipmanlara gerek olmadan kurulabilen uygun fiyatlı bir robotik kol tasarlandı.
Robotik kol, kinematik adı verilen matematiksel bir işlem ve trigonometrik denklemler kullanarak hareketini gerçekleştiriyor. Robotik kolun herhangi bir nesneyi belirli bir yere hareket ettirmesi için izlemesi gereken yörünge ise belirli koordinatlar ve parametrik fonksiyonlar tarafından belirleniyor. Bu bağlamda kolun hareket ettirmeye çalıştığı nesne herhangi bir işaret kalemi, lazer ya da robotik bir tutucu olabilir.
Mevcut diğer robotik kolların aksine bu kolun üretim maliyetlerinin oldukça düşük olduğu ifade ediliyor. Ayrıca robotik kol, Wi-Fi kaynaklarına bağlanabiliyor ve çevrim içi bir uygulama aracılığıyla uzaktan kontrol edilebiliyor. Bu özellikler, internet üzerinden iletişim kuran öğretmenlerin ve öğrencilerin aynı robotik kolu kullanmalarına olanak sağlıyor.
Buna ek olarak, projenin temel aldığı program, kullanıcıların kol hareketlerinin arkasındaki her komuta ve parametreye kolayca erişebilmelerine olanak tanır ve bu da öğrenmeyi geniş ölçüde destekleyebilir; öğrencilerin bir robotun davranışını destekleyen süreçleri anlamasına yardımcı olabilir.
Robotik kolun elektromekanik kol yapısı, kontrol sistemi, Wi-Fi iletişim modülü ve insan-makine arayüzü olmak üzere toplam dört temel bileşeni bulunuyor. Basit bileşenlerden oluşan bu proje aynı zamanda tamamen açık kaynaklı ve değiştirilebilir olmasıyla ihtiyaçlara göre uyarlanabilir. Öğretmenler bu robotik kol sayesinde birçok robotik kavramı modellemenin yanı sıra matematik, 3 boyutlu baskı, bilgisayar bilimi ve programlama ile ilgili diğer konulara da değinebilir.
Benitez ve öğrencilerinin bu projesi, uygun fiyatlı elektronik bileşenler kullanarak kullanışlı ve verimli bir robot oluşturmanın mümkün olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar robotik kolun hem laboratuvar ortamında hem de uzaktan eğitim döneminde teorik kavramları açıklamak için oldukça etkili bir araç olduğunu vurguluyor.
Yakın gelecekte robotik kol gibi yıkıcı teknolojilerle desteklenen girişimlerin artmasıyla uzaktan eğitim sürecinde karşılaştığımız problemlerin birçoğu ortadan kaldırılabilir. Yaşanan teknolojik gelişmeler eğitimde erişilebilirlik olgusuna katkıda bulunarak eğitimde çok daha farklı uygulamaların kapısını aralayabilir.
Kaynak: Tech Xplore