Yayıncı Sir David Attenborough ve eski ABD başkanı Barack Obama’nın eylem çağrılarına katılan İsveçli öğrenci Greta Thunberg‘in protesto eylemlerini takiben, geçtiğimiz yıl boyunca çevre sorunları gençler arasında gündem maddesiydi. Zamanlarının çoğunu eğitim kurumlarında geçiriren gençler bu noktada ciddi bir sorumluluğu üstlenmiş oluyor.

Çevre dostu üniversiteler

PA haber ajansı araştırmasına göre İngiltere genelindeki üniversiteler sığır eti tüketmeme, plastik kullanmama ve öğrencileri yerinde arıcılığa teşvik etmeye kadar çeşitli önlemlerle daha çevre dostu olma konusunda güçlü adımlar atıyor.

144 İngiliz üniversitesi ve koleji ile çalışma yapan PA birçoğunun kampüslerindeki plastikleri azaltmayı taahhüt ettiğini gösteriyor. Birçoğu tek kullanımlık plastik şişeleri yasaklamamış olsa da, her üçünden biri yani 42 kurum bir tür kısıtlama düşünüyor.

PA’nın araştırması ayrıca vejeteryan ve vegan tercihlerin daha yaygın hale geldiğini ve üniversiteler ile kolejlerin yaklaşık yarısının bu konularda toplantılar yaptıklarını ve yapmaya devam ettiklerini gösteriyor. Ayrıca, birkaç üniversite özellikle sığır eti olmak üzere et ürünlerine yasaklar getirmiş. Çünkü et üretimi metan üretimi, su tüketimi ve atık suya neden oluyor.

Karbon ayak izini azaltıyorlar

Birden fazla kurum et tüketimini azaltarak, yeniden kullanılabilir pipetlere, çanak çömlek ve çatal-bıçaklara geçerek, ışıkları ve ekranları kapatarak karbon ayak izlerini azaltabilir.

Üniversiteler, fosil yakıtların kullanımından uzaklaşmanın yanı sıra, kendi karbon ayak izleriyle başa çıkmak, enerji tasarrufu sağlayan teknolojilere yatırım yapmak, sürdürülebilir tedarik zincirleri bulmak, daha yeşil ve daha fazla enerji verimliliğine odaklanarak sürdürülebilir binalar haline gelebilir. 

Rapora göre, üniversitelerin yaklaşık beşte biri karbon nötr hale gelmek veya net sıfır elde etmek için somut planlara sahipken, birçoğu konuyu inceliyor veya planları uygulamaya aşamasına getirmek istiyor. Burada çok sayıda üniversitenin son yıllarda kampüsteki çeşmelerin (hayrat, musluk) sayısını artırması dikkat çekiyor.

Bu noktada öğrencilerin büyük bir baskısı ve kararlılığı gerekiyor. Konuyla ilgili kulüpler kurulabilir ya da hali hazırda öğrenci hareketlerinin çalışamalarına eklenebilir. Üniversiteler iklim değişikliğini çok ciddiye almalı ve hem öğrenciler hem de personel bu konunun önemini kabul etmeli. Üniversitelerin küresel çevresel zorluklarla başa çıkmada öncülük etmesi diğer öğrenci gruplarına da ilham olacaktır. Nitekim üniversite sanayii iş birliği ile ülke çapında küresel ölçekte bir dönüşüm bile yaşanabilir. 

Kaynak: eandt.theiet

Share:

administrator

96'da İstanbul'da doğdu, Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri bölümünde yüksek lisanına devam ederken İş Geliştirme alanında çalışıyor. Sonunda soru işareti olan her şeye ilgi duyarken geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir