İnternetle birlikte tavan yapan bilgi edinme esnekliği, yine internetin derin dünyası yüzünden bilgi kirliliği ve odaklanma problemleri ile savaşmamızı gerektiriyor. Yabancı bir dil öğrenmek istediğimizde 20 yıl önce sadece sözlükler, kitaplar veya seyahat gibi seçeneklere sahipken bugün yüzlerce farklı uygulama, yabancılarla kolayca etkileşim gibi işimizi kolaylaştıran yöntemlere de sahibiz. Peki bunlar bizim için yeterli mi? Pek de sayılmaz.

Öğrenme ve deneyimleme gibi insanoğlunun en önemli yeteneklerinden ikisini daha nitelikli hale getirebilmek için sanal dünyalardan (VR/AR/MR) yararlanabiliriz. Özellikle yeni dil öğrenme sürecinde insanın direkt olarak deneyimlemesi, dili hayatının bir parçası haline getirebilmesi ve hem görsel hem de işitsel yollarla beslenebilmesi gerekiyor. IBM Research ile Troy – New York’ta yer alan Rensselaer Polytechnic Institute (RPI) ortaklığında gerçekleştirilen proje ile üniversite, öğrencilerine VR kullanarak Çince (Mandarin) dersi veriyor.

Öğrencilerin Pekin’de bir sokakta kendisini bulduğu 360 derecelik sanal ortam, sokak satıcıları ile etkileşime girilmesini, öğrencilerin sipariş verebilmesini sağlıyor. Şu an için 6 haftalık deneysel olarak gerçekleştirilen eğitimin nasıl sonuçlar vereceğini göreceğiz.

Yapılan çalışmalar, interaktif öğrenme ortamlarının dili anlama ve akılda kalıcılığı artırma konusunda fayda sağladığını gösteriyor. Yine 2018’de yapılan bir çalışmada 3B sanal ortamda öğrenen öğrencilerin kelime haznesini genişletme konusunda daha yatkın olduğu görüldü.

RPI’da hazırlanan sanal ortamda öğrencilerin hareketlerini ve jestlerini takip eden sensörlerle birlikte, sorularını cevaplayan bir asistan da bulunuyor. Bir öğrenci, bir yemeğe bakarak o yemek hakkında bilgi istediğinde isim, tarif ve detaylı vikipedi bilgisine kolayca ulaşabiliyor.

Bir algoritma, öğrencilerin telaffuz tonlaması konusunda görsel geri bildirim verecek

Eğitimin ilk yılında öğrenciler derslerin yarısını sanal ortamda geçirirken diğer yarısını fiziksel sınıflardaki eğitimler ile geçirecek ancak yakın gelecekte fiziksel sınıflara olan ihtiyacımız tamamen bitebilir. Bu sınıfta gerçekleştirilen eğitimin çıktıları ise tüm eğitim ve VR dünyası için güzel bir örnek olarak ele alınacaktır

Kaynak: technologyreview

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir