Blockchain teknolojisiyle somut şeyler ortaya koymayı hedefleyen bir topluluk bulmak şu an için pek de kolay değil. 13 Mayıs Pazar günü, blockchain nedir? smart contracts nedir’in ötesine geçmeyen etkinliklerden daha fazlasını vaad eden bir öğrenci topluluğu ile tanıştık.
Unichain, üniversiteler arası Blockchain teknolojisini geliştirme ve tanıtmayı amaçlayan bir topluluk. Topluluğun amacı Üniversite öğrencileri dahilinde Blockchain teknolojisinin gelişimi ve kullanımının artması için projeler, eğitimler ve etkinlikler düzenleyerek geleceğe katkıda bulunmak.
İçerisinde sadece yazılımcılar değil aynı zamanda hukuk, iktisat gibi sosyal bilimcilerin de bulunduğu Unichain her üniversitede bu konulara ilgi duyanların buluşma noktası olabilecek bir öğrenci kulübü kurmayı; hukuk, işletme gibi öğrenci topluluklarıyla birlikte teknolojinin farklı yönlerini inceleyecek etkinlikler organize etmeyi, sahip olduğu bilgi ve tecrübeyi paylaşmayı hedefliyor.
Topluluğun biraz da iç yapısına bakacak olursak:
Merkeziyetsiz bir yapıda ilerlemek isteyen Unichain’e Mert Susur bilgi ve tecrübeleriyle katkı verirken gönüllüler ise 3 ana gruba ayrılıyor: Yazılımla ilgilenen ve birlikte yazılım geliştirmek isteyen öğrencilerin bir araya geldiği yazılım grubu; ekibin tüm bildiklerini yeni katılanlara ve diğer insanlara öğretmekle ilgilenen bir eğitim grubu ve toplulukla insanların iletişimini sağlayıp; konferans, eğitim, çalıştay gibi etkinlikler düzenlemekle sorumlu olan etkinlik grubu.
Etkinlikte konuşan Dinçer Özturan; Projera’nın hikayesini paylaştıktan sonra; blok zinciri teknolojisini internetin ikinci evresi olarak gördüğü için yatırım yapmak istediğini dile getirdi ve IoT, robotik, blockchain, derin öğrenme ve mobility gibi kavramların şu an oldukça revaçta olan ve bilgi birikim olarak yatırım hak eden anahtar kelimeler olduğunu söyledi.
IoT’nin çok daha fazla revaçta olmasının sebebinin halihazırda ürünlerini kullanabiliyor olmamız olduğunu belirten Özturan; blockchainin önemini gösterebilmesi için ürün elde edebileceğimiz projeler çıkarmamız gerektiğini vurguladı.
Topluluğun hedeflerine ilişkin katılımcılardan da fikir alınırken Patreon ve Medium gibi platformlarda makale dizileri paylaşılmasının yerinde olacağına ve özellikle liselerde etkinlik gerçekleştirmenin çok faydalı olunacağına dair fikirler ağırlık kazandı. İki farklı projenin şimdiden geliştirilmeye başlanmış olması da umut verici.
Topluluğun ilk kez bir araya geldiği bu tanışma buluşması, genel olarak oldukça olumlu geçti ve bizde geleceğe dair güzel izlenimler bıraktı.
Daha önce; Unichain’i destekleyen insanların da konuşmacı olduğu Chainisium etkinliğinden de izlenimlerimizi aktarmıştık.
*Kapak görseli temsilidir
Etkinlik İzlenimleri: Gelecek Burada Takımı