Sentetik et, bitki bazlı çözeltiler ve sınırlı sayıda laboratuvarda yetiştirilmiş burgerler ile kısıtlıydı ancak iyi bir bifteğin tüm dokusunu yeniden üretme kabiliyeti tam anlamıyla söz konusu değildi.

2018 yılının sonlarında, İsrail merkezli girişim Aleph Farms, ilk 3 boyutlu basılı etlerini biftek şeklinde üretti. Dünya’daki bir laboratuvarda üretilen bu ince et parçaları, ineklerden kesilen etlerle aynı yapıya sahip. Üretilmesi sadece 3 hafta süren etle birlikte hedeflenen sadece sığır etini üretmek değil, aynı zamanda geleneksel tarım yöntemleriyle aynı sonucu elde etmek için gereken gücü, suyu ve malzemeleri azaltmak. Aynı zamanda uzaydaki beslenme sorununa da çözüm olması beklenen teknolojinin üreticisi Aleph Farms, kaynakların gerçekten kıt olduğu Uluslararası Uzay İstasyonu ISS’te Rus bölümü ile ortaklaşa 3B Bioprinting Solutions markalı bir yazıcı kullanarak biftek üretti.

Uzayda gerçekleştirilen 3B baskı, Dünya’da gerçekleştirilen baskıya göre bazı avantajlar sağlıyor. Standart yer çekiminde hücre dokuları basıldıklarında kafes bir yapı tarafından destekleniyor ve bir seferde sadece bir taraf geliştirilebiliyor. Bununla birlikte sıfır yerçekiminde, bir destek yapısı olmaksızın, her taraftan aynı anda bir doku parçası oluşturulabilir. Bu da uzayda 3 boyutlu basılı et geliştirmenin sadece daha kolay değil, daha hızlı olacağı anlamına geliyor.

Sentetik et üretimi alanındaki en büyük mücadelelerden biri iyi bifteğin dokusunu çoğaltmak. Aleph Farms bu sorunu çözmek için bir ineğin kas dokusunu büyütme yollarını bulmaya çalışıyor. Sınırlı kaynakların yanı sıra, uzayda üretim tarafından sunulan daha hızlı geri dönüş süresi, orijinal doku üretme sürecini daha iyi incelemelerini sağlayacak. Buna karşılık bu dünya dışı araştırma, Aleph Farms’ın gelecek nesiller için sürdürülebilir, çevre dostu et üretimi ve gıda güvenliği vizyonunu geliştirerek Dünya’da uygulanabileceği anlamına geliyor.

Kaynak: all3dp

Share:

administrator

96'da İstanbul'da doğdu, Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri bölümünde yüksek lisanına devam ederken İş Geliştirme alanında çalışıyor. Sonunda soru işareti olan her şeye ilgi duyarken geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.