Çin’in 1,5 milyarlık nüfusu bizim için korkutucu onlar için bunaltıcı olsa da, teknoloji firmaları için işçi gücü açısından büyük bir avantaj.  Bu nüfus sorunun en fazla hissedildiği noktalardan biri de toplu taşıma olsa gerek bu konuda yeni projeler hep Çin’den çıkıyor. (Elon Musk’ın Hyperloop’u bir yana)

Çin’in Zhushou kenti için geliştirilmekte olan toplu taşıma aracı -akıllı otobüs, akıllı tren, akıllı tramvay, akıllı metrobüs veya akıllı troleybüs diyebiliriz- hem ucuz hem de sürücüsüz bir tren hizmeti sunuyor. Sanal bir ‘demiryolu’ üzerine kurulmuş olan ART (Autonomus Rail Rapid Transit), demiryolu ulaşım şirketi CRRC tarafından ortaya atıldı.

Sanal tren

Yerdeki çizgileri takip ederek en fazla 70 km hıza çıkabilecek şekilde ileryen ART, bir makiniste bile gerek duymuyor çünkü çizgileri izleyen sensörler sayesinde belirlenmiş yolu gidip gelmek gibi basit bir görevi var.

32 metre uzunluğa sahip, 3.4 metre yükseklikte olan araç, 10 dakikalık sarjı ile 25 kilometrelik yol kat edebilirken; eğer bataryası dolu şekilde maksimum hızında seyir ederse 40 kilometre menzillere kadar çıkabiliyor.

Normal bir ray sisteminde 1 kilometre için öngörülen maliyet 58 milyon dolar ile 102 milyon dolar arasında değişirken bu rakam ART için sadece 2,5 milyon dolar. Bu şartlarda, üretici firmanın 2018 yılı içerisinde 6,5 kilometrelik bir hattı aktif etmesi planlanıyor.

Bir vagonunda yaklaşık 300 kişiyi taşıyabilecek olan otonom araç modüler yapısı sayesinde vagon eklenmesine veya çıkarılmasına olanak sağlayacak (Vagon ekleme-çıkarmanın mümkün olduğuna dair bir bilgi paylaşılmış ancak trenin sistemi açıklanmadığı için her vagonda yapay makinist sisteminin olup olmayacağını bilemiyoruz. Ancak sensörlerin her vagonda olmasının zorunlu olduğunu düşünürsek, bahsedilen yapay zeka sisteminin -işlemci ve benzeri donanım parçalarının- istendiği takdirde her vagona taşınabilmesi mümkün olacaktır ancak bu ne kadar pratik bir işlem olacak kestiremiyoruz.)

Kaynaklar (İngilizce): rt.com | Independent

 

 

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir