Sabah uyandınız ve yetişmeniz gereken önemli bir toplantınız var. Ancak telefonunuzu açıp navigasyona baktığınızda trafik sebebiyle yetişmenizin imkansız olduğunu gördünüz. Bu senaryo ile çoğu insan sıklıkla karşılaşıyor. Hele ki İstanbul’da yaşıyorsanız bu durum ile neredeyse her gün karşılaşmaktan sıkılmadınız mı? Piyasaya sürülmesi planlanan AirCar ile bu durumun çözülmesi mümkün gözüküyor.
Elektrikli ve otonom uçan araba şirketi AirCar, iki yolcunun seyahat edebileceği yapay zekâ tabanlı uçan arabasının üretim aşamasına geçtiğini duyurdu. AirCar, 2017 yılında hızlı ve ucuz şehir içi hava ulaşımını sağlamak amacıyla kurulmuştu. Kuruluşundan beri 1000’den fazla uçuşta prototiplerle test edildi. 2021’in başından itibaren ise modern ulaşım kurumu Federal Havacılık İdaresi ile otonom yazılımı ve tam ölçekli modeli test ediliyor. Verimi maksimum kapasiteye artırmak için sürekli olarak en son teknolojiler geliştiriliyor. AirCar’ın sanat ve bilimi bünyesinde toplaması ile birkaç yıl içinde şehirlerdeki ulaşım şeklinde devrim yaratılacağına inanılıyor.
AirCar’ın Avantajları
Gelecekte petrolün azalmasına karşı olarak %100 elektrikli olması planlanan aerodinamik tasarımlı AirCar, hem daha tasarruflu oluyor hem de karbon ayak izi diğer arabalara kıyasla az kalıyor. Tek şarj ile 70 kilometre menzile ulaşabilen aracın hızı saatte 120 km ile limitlendiriliyor. Hızlı şarj özelliği ile ise 15 dakika içerisinde bataryasının %80’ini şarj edebiliyor. Şu anlık iki kişilik tasarlanan uçan arabanın 4 kişilik versiyonunun geliştirilmesi planlanıyor. Aynı zamanda bagajlarınız için AirCar’da ek yer bulunuyor. Otomatik pilota sahip araba, helikopterlerden 5 kat daha az ses çıkarıyor.
AirCar’ın misyonu
Dünyadaki büyük şehirler şimdiden maksimum yol kapasitelerine ulaşıyor. Ama nüfus, şehirleşme ve araba sayısı inanılmaz bir hız ile devam ediyor. Tünel, metro ve tren projeleri ise beklenilenin aksine yavaş bir hızla gerçekleştiriliyor. Bu durum, kentsel ulaşımda yeni bir boyutun kilidinin açılmasını gerektiriyor. AirCar; sürdürülebilir, güvenilir ve ekonomik olan hava ulaşımını sağlamak için çalışıyor. Ekonomik kentsel ulaşım için gökyüzünün kullanımını etkinleştirerek, dünyanın en önemli işletmelerinden birini inşa etmeyi ve daha da önemlisi dünyayı sürdürülebilir bir geleceğe yönlendirmeye yardımcı olmayı hedefliyor. Kısacası AirCar’ın misyonu taşıtlar için zaman kazandıran teknolojiler sağlamak ve daha temiz bir gelecek yaratmaya çalışmak olarak karşımıza çıkıyor.
İstanbul'da faaliyet gösteren uçan araç firması.https://t.co/ZV7uZYV5hz
— Oktay Arslan (@oktayarslan) June 11, 2021
Zamanın trafikte harcanmayacak kadar değerli olduğunu savunan AirCar, İstanbul’da hizmete girmeyi planlıyor. Aynı zamanda araç, yüksek çözünürlüklü ve ultra parlak ekranları içinde barındırıyor. Yapay zekâ asistanıyla doğrudan iletişim kurmak için ise bir arayüz sağlıyor. Deri ile kaplanmış iki ergonomik koltukların konforu ile kullanıcıya şehir manzarasını izlemek kalıyor.
İlk uçan arabamızın 2025 yılı sonu gibi İstanbul semalarında olmasını planlıyoruz. 2030 yılında ise gökyüzünde çok fazla uçan araba göreceğimizi tahmin etmekteyiz. İstanbul’dan sonra yurt dışına açılacağız. Hedefimiz trafiğin yoğun olduğu şehirlere ulaşmak. Bu şekilde dünyada 100 kadar şehre ulaşmayı hedefliyoruz. Bu arabaların fiyatlarını makul düzeyde tutacağız. Şu an yurt dışındakilerin fiyatı 100-200 bin dolar civarında. Air Car ise orta sınıf araba fiyatında olacak. – Air Car kurucusu Eray Altunboza
Kentsel hareketlilik için gökyüzünün kullanılmasını sağlamaya çalışan pazara girmiş olan AirCar, çevre dostu tasarımı ve zamandan tasarruf sağlaması ile dikkat çekiyor. Kurucusunun tahminlerine göre 2025 yılı gibi yakın bir tarihte İstanbul semalarında görülmesiyle beraber her gün yakınılan İstanbul trafiğini azaltması bekleniyor. Belki de gelecekte saniyeler içerisinde uçan arabaya dönüşebilen aracımız ve sahip olduğu otopilot ile trafik derdi olmadan manzaranın tadını çıkararak seyahat ediyor olacağız.
Kaynakça: AirCar