Kadınların taksilerde veya gece geç saatlerde tek başına kaldıkları minibüs/otobüslerde yaşadığı sorunları hepimiz sıkça duyuyor ve gündem yaratmak dışında bir şey yapamadığımız için kahroluyoruz.

Taksilere alternatif olarak teknolojinin nimetlerini kullanan bir girişim olarak ortaya çıkıp dünya pazarında büyük bir hakimiyet kurmayı başaran Uber, Brezilve ve Meksika’da testlerine başladığı yeni güvenlik uygulaması ile her aracın içini dinleyerek istenmeyen olayların önüne geçmeyi hedefliyor.

“Yolculuk bittiğinde yolcuya her şeyin yolunda olup olmadığı ve isterse ses kayıtlarının bulunduğu bir güvenlik bildiriminde bulunabileceği sorulacak. Şifrelenmiş ses kaydı Uber’in müşteri destek ekibine gönderilerek en doğru işlemin uygulanması sağlanacak”

Tabii günümüzde yaşanan her gelişmede olduğu gibi bu konuda da kişisel verilerin gizliliğinden endişeleniyoruz. Ses kaydımız kimlerle paylaşılacak, konuştuğumuz konular üzerinden reklama maruz kalacak mıyız ve benzeri soru işaretleri için Uber ses kaydının sadece güvenlik amacıyla kaydedileceğini ve sadece taraflardan birinin şikayeti üzerine dinlenebileceğini söylüyor.

Şu an için sadece Latin Amerika ülkelerinde denenecek ve sonrasında Amerika’ya genişletilecek sistemde sürücülerin her yolculuğu otomatik olarak kaydetmesi ve yolcuların da uygulama ayarlarından her yolculuğun otomatik kaydedilme ayarlarını aktive etmesi mümkün olacak ancak yolculuklar sırasında her iki taraf da kayıt yapıldığına dair uyarılmayacak. Yolculuktan önce yolcu “güvenlik amacıyla kayıt yapılıyor olabilir” uyarısı alacak. Yani, anladığımız kadarıyla sürücü ses kaydını kapatma hakkına sahip değilken yolcu bu hakkını kullanırsa sürücünün ses kaydının kapalı olduğundan haberi olmayacak.

Çin’in tıpkı Uber gibi çalışan ulaşım şirketi DiDi’nin geçtiğimiz aylarda yaşanan tecavüz ve cinayet olayından sonra zorunlu ses kaydı özelliği getirdiğini de hatırlatmakta fayda var. Zira, kişisel gizlilik konusunda oldukça kötü bir itibara sahip olan Çin’de yolcuların ses kaydını kapatma hakkı olmaması; ses kayıtlarının nasıl kullanıldığına dair ciddi endişeler yaratıyor.

Bu da ilginizi çekebilir:

[button color=”red” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.gelecekburada.net/pembe-toplu-tasima-dunya-ve-turkiye/”]Pembe Toplu Taşıma: Dünya ve Türkiye[/button]

Kaynak: theNextWeb

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir