Son zamanların en çok korkulan fenomenlerinden birisi şüphesiz ki deepfake. Yapay zekâ sayesinde teknik bilgisi olmayan insanların bile sahte videolar, sesler veya görseller üretmesini sağlayan deepfake teknolojisinin sosyal platformlar üzerinde yaratabileceği bilgi kirliliğini hayal bile edemiyoruz.

Bugünün şartlarında bile internete düşen sahte bir haberin çok çabuk yayıldığını, büyük çapta kriz yaratabildiğini; milletvekillerini ve tecrübeli gazetecileri bile yanıltabildiğini biliyoruz; ki tüm bunları göz önüne alınca deepfake’in hakim olduğu bir internet fikri, kabuslar görmemize sebep oluyor.

Facebook ve Google da Deepfake’e Karşı Harekete Geçmişti

Facebook ve Google’ın ardından Twitter da bu konuda bir önlem almaya karar verdi. Twitter, yeni güncellemesi ile birlikte atılan tweetlerde manipüle edilmiş bir görüntü varsa “Manipüle edilmiş medya” uyarısı ile kullanıcıları haberdar ederek, sahte görüntülerin yanlış içerikler ile yayılmasını önlemiş olacak.

Kullanıcılar, “Manipüle edilmiş medya” butonuna tıkladığında ise bu görüntünün neden gerçek olmadığını açıklayan bazı 3. Parti haber sitelerinin ve fact-checker dediğimiz teyit edici, doğrulayıcı platformlarının tespitleri paylaşılacak.

Türkiye’de tanınan bazı doğrulayıcı (fact-checker) platformlar:

Twitter bu güncellemeyi açıklayan bir video paylaştı:

Kaynak: SocialMediaToday

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir