1998 yılında ilk defa gündeme geldiğinden beri düzenli olarak beklentisi yaratılan ancak resmi olarak hayata geçememiş olan Türkiye Uzay Ajansı 13 Aralık itibariyle resmen kuruldu.

Ajans, “Cumhurbaşkanınca belirtilen politikalar doğrultusunda Milli Uzay Programı’nı hazırlamak ve hayata geçirilmesi için düzenlemeler yapmak.” görev tanımıyla, 13 Aralık 2018 günü yayınlanan resmi gazete yayınıyla (13.12.2018 tarihli Resmi Gazete – Türkiye Uzay Ajansı) göreve başlamış oldu.

Son dönemde haberleri oldukça sıklaşan ve başta NASA (ABD), SpaceX (ABD Özel Şirket), CNSA (Çin), RKA / RSA (Rusya) olmak üzere hepimizin gözlerinin içini parlatan işlere imza atılan uzay endüstrisine sonunda Türkiye’nin de katılıyor olması sevindirici.

İdari ve mali açıdan özerk bir kuruluş olarak planan Türkiye Uzay Ajansı çalışmalarını Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak yürütecek olsa da kendine ait yıllık bir bütçesi olacak.

Türkiye Uzay Ajansı’nın Görev ve Yetkileri

    • Cumhurbaşkanınca belirtilen politikalar doğrultusunda, Milli Uzay Programı’nı hazırlamak ve hayata geçirilmesi için düzenlemeler yapmak.
    • Uzay, havacılık bilimi ve teknolojilerine yönelik stratejik planlar hazırlamak.
    • Rekabetçi bir uzay ve havacılık sanayisinin gelişimi için gerekli çalışmaları yapmak ve yaptırmak.
    • Milletler arası anlaşmalar uyarınca uzaya fırlatılan nesnelerin kayıtlarını devlet adına tutmak, BM nezdinde temsil işlemlerini gerçekleştirmek.
    • Ticari, bilimsel araştırma-geliştirme amaçlı uzay operasyonları ile insanlı veya insansız uzaya erişim ve uzayın keşfine yönelik operasyonları yaptırmak veya organize etmek.
    • Uzay ve havacılıkla ilgili her türlü ürün, teknoloji, sistem tasarımı, üretimi, entegrasyonu ve gerekli testlerin yapılmasını sağlamak amacıyla plan, proje ve çalışmalar yapmak.
    • Uzay ve havacılık teknolojilerine olan ilginin arttırılmasına öncülük yapmak.
    • Uluslararası uzay hukukundaki gelişmeleri izlemek ve muadil yabancı kuruluşlar ile iş birliği yapmak, uzay hukukuna ilişkin mevzuat dahil her türlü çalışmaları yürütmek.
    • Sanayi ve Teknoloji Bakanı tarafından verilen diğer görevler yapmak.

Önümüzdeki yıllarda gönderilmesi beklenen yeni Türksat uyduları ve uzay keşfi gibi konularda daha düşük bütçeli ve daha özgür bir çalışma fırsatı sunacak olan Türkiye Uzay Ajansı’nın resmi ağızdan çıkmış, bilinen ilk planı ise Türksat 6A-6B.

Geçtiğimiz sene Elon Musk ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın görüşmesinden sonra açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Türksat 5A-5B’nin Airbus-SpaceX ortaklığıyla gönderileceğini, 6A-6B’nin ise tamamen yerli imkanlarla gönderileceğini söylemişti.

Ajansın kurulduğu gün Ankara’da yaşanan tren kazasında Astronomi ve Uzay Bilimleri konusunda çalışmaları bulunan Prof. Dr. Berahitdin Albayrak’ı da kaybetmiş olmanın acısını yaşıyoruz. Tren kazasında kaybettiğimiz tüm insanlara rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz.

 

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.