Pınar Tremblay tarafından Al-monitor’da yayınlanan araştırmaya göre; birçoğu okumak için zamanı olmadığını iddia etse de Türk gençliği etkileşimli kitapları beğeniyor ve Türk klasikleriyle birlikte yeni nesile hitap eden Murat Menteş – Emrah Serbes gibi isimlere de ilgi duyuyor.
April Yayıncılık yazarı ve editörü Nazlı Berivan Ak, Al-Monitor ile sohbetinde “Genç okuyucular popüler bilim, kişisel gelişim kitapları, aforizma koleksiyonları, aksiyon, aşk hikayeleri, bilim kurgu romanlar ve şiir ile ilgileniyor” diyor.
Ak, Y ve Z kuşağının kitap fuarlarına, yazarların okuma etkinliklerine ve kitap imzalama oturumlarına katıldığını söylüyor. Ayrıca bu kuşakların interaktif edebiyatı çok sevdiklerini, ‘Şahane Hatalar’ isimli kitabın 2011’de yayınlandığı günden beri en çok satanlar listesinde olduğunu hatırlatıyor. Kitap, okuyucuların seçimleriyle ilerleyen ve 150 muhtemel sona sahip olan, etkileşimli bir yapıya sahip.
1943 yılında ilk basımı yapılan ve 2009 yılından sonra ün kazanan Sabahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna kitabı da bize gençlerimizin okuma alışkanlıkları adına bir şeyler anlatıyor. Ulusal güvenlik adına bireysel özgürlüklerin engellenmesi, yalnızlık, yolsuzluk ve hükümet baskısı gibi konular günümüz Türk gençlerine çok da yabancı gelmemiş olsa gerek.
16 yaşındaki Salih “Kitabı hoşlandığım kızı etkilemek için aldım ama okumaya başladığımda, bunun oldukça zevkli olduğunu gördüm. Sadece sansasyonel romantizm değil, sosyal meselelerle de ilgili. Sabahattin Ali’den okuduğum ilk edebi eser buydu.”
Al-Monitor; Ankara, Istanbul, Diyarbakır, Afyon ve Trabzon’dan 15-24 yaş aralığında gençlerle sohbet etti.
Ankara doğumlu olan ve Amerika’da eğitimini sürdüren 21 yaşındaki Zeynep; sosyal medyanın Y ve Z kuşağının seçimlerinde etkili rol oynadığını söylüyor. “Eğer yazarı sosyal medyada takip edebiliyorsam kitaplarını okumaya daha ilgili oluyorum. Instagram özellikle önemli, çünkü onların hayatlarının yazılarına etkisini göreceğimiz bir define adası gibi. Ayrıca kitap hakkındaki yorumlar da benim için önemli”
Kültür ve Turizm bakanlığı tarafından 2011’de yapılan bir ankete göre; Kadınlar yıllık 7.3 kitap ile yıllık 7.1 kitap okuyan erkeklere göre daha fazla okuma alışkanlığına sahip. 2016 TÜİK verilerine göre halkımızın günlük 6 saat televizyon, 3 saat ise internette gezinme gibi bir alışkanlığı bulunuyor. Bunlara karşılık kitap için ayrılan süre ise 1 (bir) dakika.
Ablası ile birlikte İpek Ongun’un lise çağındaki gençler için oldukça popüler olan Bir Genç Kızın Gizli Defteri isimli seriyi çocukluğundan beri okuduğunu söyleyen 18 yaşındaki Azra; tüm seriyi okumuş olmanın muhtemelen daha iyi bir alternatif olmamasından dolayı olduğunu ve kitapların gerçek genç kız problemleri ile pek de eşleşmediğini söylüyor. Kendi kızlarının daha kaliteli kitaplar okumasını tercih edeceğini aktarıyor.
Y kuşağında görülen alışkanlıklardan birisi de karaktere fazlaca bağlanma. Trabzon’da mühendislik öğrencisi olan Hakan, Alper Canıgüz kitaplarını okumaya başlamasının sebebi olarak sürekli Alper Kamu karakterini duyması olarak gösteriyor.
“Sanırım zamanımızda, aklımıza takılan ve konuşmalarımıza hakim olan kitaplar ya da yazarlardan ziyade karakterler. Örneğin, Alper Canıgüz’u okumaya başladım çünkü Alper Kamu isimli karakteri sürekli duyuyordum”
20 yaşındaki lise mezunu, kasiyer olarak çalışan Ayça ise Murat Menteş’in favori yazarı olduğunu söylüyor. “Karakterler süper havalı. Ana karakterin adının Nuh Tufan olmasından dolayı Dublörün Dilemması adlı kitabı okudum. Nuh erkek arkadaşımın adı. Eğlenceli ve cesur bir karakter, bu yüzden şimdi dedektif romanlarını okumaya başladım ve bundan zevk alıyorum. Ayrıca erkek arkadaşımla paylaşabileceğim çok fazla cümle var.”
Birçok genç ise Wattpad isimli kitap paylaşma ve okuma platformunda zaman geçirmeyi tercih ediyor. Diyarbakır’da yaşayan 22 yaşındaki Ziya, “Askerlik sırasında İstanbul’dayken Wattpad’i keşfettim. Kitap satın almak veya taşımak zordu, ancak Wattpad telefonunuzda veya iPad’inizde erişilebilir durumda. Farklı yazarlara bağlandım; bu ücretsiz bir platform. Düzenlenmez, bu yüzden insanlar sanki konuşuyormuş gibi yazıyorlar. İddialı bir şey değil. Dil bilgisi hataları veya başka tür şeyler varsa, kimin umurunda? Sevdiğim şey başkalarıyla hikaye ve etkileşim imkanı.”
Tüm bu araştırmalara sosyal medya kültürünün büyük bir etkisinin olduğu yadsınamaz. Amerika’da şiir kültürü konusunda yapılan bu çalışma, birçok noktaya açıklama getirebilir.
Kaynak: Al-monitor