Otomotiv sektöründe adından sıklıkla söz ettiren Toyota, geçen yıl CES fuarında tanıtımını yaptığı akıllı şehir projesini Fuji dağının eteklerinde 175 dönümlük bir arazide hayata geçiriyor. Geçtiğimiz ay yapımına başlanan “Dokuma Şehir” robotik, akıllı evler ve yapay zekâ gibi teknolojilerin test edilebileceği bir üs olarak hizmet verecek. Başlangıçta genç aileler ve yaşlı vatandaşlardan oluşan 360 kişilik bir ekip akıllı şehirdeki otonom araçları ve akıllı evleri test edecek.
Yaklaşık 5 yıl içerisinde Dokuma Şehir’de yaşamaya başlayacak olan vatandaşlar, gündelik hayatlarını kolaylaştıracak ev içi robotik sistemlere sahip akıllı evlerde yaşarken aynı zamanda sağlıklarını ve diğer ihtiyaçlarını izleyen yapay zekâ sistemlerini deneyimleme fırsatına sahip olacak.
Sürdürülebilirlik Ön Planda Olacak
Nihai plana göre inşasına başlanan akıllı şehir yaklaşık 2.000’den fazla Toyota çalışanı ve ailelerine ev sahipliği yapabilecek. Dokuma Şehir olarak adlandırılan proje, otonom araçlar için ayrılmış caddelerle iç içe geçmiş yaya caddelerini barındırıyor. Akıllı teknolojilere ek olarak sürdürülebilirliği esas alan projenin hidrojen yakıt kullanımına yönelmesi bekleniyor.
Karbon ayak izini azaltmak için binaların çoğunlukla ahşaptan yapılması planlanıyor. Aynı zamanda evlerin çatıları fotovoltaik panellerle kaplanarak güneş enerjisi ve hidrojen yakıt üretilmeye çalışılacak. Şehirde topraksız tarım uygulamalarının gerçekleştirilmesi hedeflenen uygulamalardan biri olarak göze çarpıyor. Daha önce örneklerine tanıklık ettiğimiz dikey çiftlikler Dokuma Şehir için oldukça iyi bir seçenek olabilir.
Teknolojilere bu denli odaklanan akıllı şehir projesi aynı zamanda insan etkileşimlerini artırmayı hedeflemeyi ihmal etmiyor. Toyota, insan etkileşimlerini nasıl artıracağına dair bir açıklama yapmasa da şehrin çok sayıda parka ve büyük bir merkez plazaya ev sahipliği yapacağını belirtiyor.
Ulaşım Olanakları Neler Olacak?
Şehir üç farklı cadde türüne uygun olarak tasarlanıyor. İlk olarak otonom araçlara uygun caddeler, bireysel ulaşım araçları ve yayalar içinse iki ayrı cadde tasarımı geliştiriliyor. Toyota’ya göre bu 3 cadde tasarımı otonom teknolojiler için organik bir model oluşturacak.
Tüm bunlara ek olarak toplu taşıma için bir yer altı yolu inşa edilecek. Toyota’nın e-Paletler adı verilen kendi kendine giden elektrikli araçlarından oluşan bir filo, şehir genelinde ulaşım, teslimat ve mobil perakende satışlar için kullanılacak.
Japonya’daki İlk Akıllı Şehir Projesi Değil
Tasarlanan ilk akıllı şehir olmayan Dokuma Şehir, Japonya’daki bir dizi benzer akıllı şehir projesi kervanına katılmaya hazırlanıyor. 2014 yılında, elektronik cihaz şirketi Panasonic, Japonya’nın Kanagawa Eyaletinde Fujisawa Sürdürülebilir Akıllı Kasaba adlı akıllı bir şehir projesi başlattı. Hâlâ yapım aşamasında olan bu şehrin 2022’de tamamlanması bekleniyor ancak Panasonic tarafından belirtildiğine göre şu anda burada 2.000’den fazla insan yaşıyor.
Bir danışmanlık şirketi olan Accenture, Aizu Üniversitesi ortaklığıyla yapay zekâyı kamu hizmetlerinde daha iyi kullanmak amacıyla Temmuz 2020’de Aizuwakamatsu kasabasındaki akıllı şehir projesine başladı. Tokyo Esque’ye göre yerel yönetimler yalnızca 2020 yılında Japonya’da akıllı şehirler için 50’den fazla teklifte bulundu fakat bunlardan yalnızca birkaçı onaylandı.
Şehirlerin Geleceği
Gün geçtikçe akıllı şehir kavramına daha aşina bir hâle geliyoruz. Geliştirilen her yeni teknolojiyle birlikte hem zihinlerimizdeki akıllı şehir fikri hem de planlanan birçok akıllı şehir projesi dönüşüme uğruyor. Bu dönüşümlerin en temel dayanağı giderek zarar gören enerji kaynaklarımızı koruma altına alma fikrinde hayat buluyor.
Yakın gelecekte birçoğumuz akıllı şehirlerde yaşamaya başlayabiliriz. Ancak bize yaşanılabilir bir gezegen ve gelecek verebilecek olan şeyin bu şehirlerin sürdürülebilirlik esas alınarak tasarlanması ve inşa edilmesi olduğunu unutmamalıyız.
Kaynak: Medium