Her gördüğümüzde çocukluğumuzu anımsatan oyuncaklar, tasarımları günden güne değiştikçe hızlı bir dönüşüm ağına giriyor. Peki çocuklar bu dönüşümün neresinde? Oyuncak dünyasındaki bu dönüşüm özellikle teknoloji entegrasyonuyla ivme kazansa da odağını çocuklara çeviren Toyi, bu dönüşüme çocukları dahil ediyor. Tek bir oyuncakla bir çocuğun dikkatini kısa bir süreliğine çekebilirsiniz ancak bu oyuncakları kendi başlarına yapmalarına alan sunarsanız hayal güçlerini yıllar boyunca canlı tutabilirsiniz. Çevre dostu bir yaratıcı üretim kiti olarak tanımlayabileceğimiz Toyi, tam da bu anlayıştan besleniyor.
Çok yakın bir zamanda prestijli ödüllerden biri olan IF Tasarım Ödülü’nü kazanan Toyi, Elif Atmaca adında genç bir kadın girişimcinin dezavantajlı bölgelerde yaşayan çocuklara yardım etmek gibi anlamlı bir sosyal fayda girişimine dayanıyor. Elif Atmaca’nın tasarladığı bu kit, çocuklara çevrelerindeki nesneleri oyuncaklara dönüştürme olanağı sunuyor. Tekerlekler, gözler, eklem parçaları, çubuklar, ayaklar ve esnek bağlantı parçalarından oluşan bu kitler, eski su şişelerini, kutuları, havluları benzersiz akıllı oyuncaklara dönüştürme imkânı sağlıyor.
Tasarla, Dönüştür
Fiyatı 20$ ile 50$ arasında değişen kitlerin boyutu ve içeriğiyle sınırlı olmayan, farklı malzeme, doku, renk ve boyutta olan çok çeşitli oyuncaklara açılan bir kapı olan Toyi sayesinde bir su şişesi 6 kollu bir robota dönüştürülebilirken, herhangi bir çam kozalağı sevimli bir canavar olarak canlanabilir ya da eski kutular tren kompartımanlarının yerini alabilir.
Oyuncak Dünyasında Sürdürülebilirlik
Yaratıcı oyun kiti beraberinde yalnızca yaratıcılığı değil sürdürülebilirliği de getiriyor. Normal şartlarda çöpe gidecek malzemeleri geri dönüştürerek, geri dönüşüm kutusunu bir hazineye dönüştürebilirsiniz. %100 geri dönüştürülmüş plastik ve kâğıttan üretilen bileşenler, sonsuza kadar yeniden kullanılabilir, bu da çocuk oyunlarının önceden tasarlanmış bir oyuncak tarafından değil, her defasında yeniden aldığı biçimlerde sonsuz bir dünyaya açılması anlamına geliyor. Yeni oyuncaklara olan talebi azaltan bu kitle birlikte tüketim yavaşlayabilir ve çocuklara eğlenmek için illa bir satın alma işlemi gerçekleşmesi gerekmediği öğretilebilir.
“Çocukların tüketim ve üretim kültürüne bakış açıları erken yaşlardan itibaren değişiyor ve bu durum gelecek yıllarda önemli etkiler yaratacak.”
Böyle bir uygulama oyuncak şirketlerinin daha kaliteli malzemeler kullanma ve geri dönüşüm uygulamalarını iyileştirme konusunda verdiği sözlerden çok daha sürdürülebilir bir çözüm olarak kabul edilebilir. Toyi için tüm işin merkezinde yer alan sürdürülebilirlik modeli, her gelir düzeyinden çocuğun oynayabileceği oyuncakları hem yaratıcı bir şekilde üretebilmesine hem de yıllar boyunca erişebilmesine fırsat sunuyor.
Çocukların aktif bir şekilde yaratıcı oyuna daha fazla zaman ayırmaları gereken bir çağda, yaygın tüketim trendleri tarafından yaratılan çevresel problemlerin eşiğinde çıkar yol ararken, atık ürünleri yeni formlarda kullanılabilir hale getirmek oldukça etkili bir yöntem olabilir.
Kaynak: Treehugger