Geçtiğimiz günlerde Instagram, TikTok’a benzerliğiyle dikkat çeken Reels özelliğinin duyurusunu yaptı. Eğlenceli ve kısa videolar oluşturmayı hedefleyen bu yeni özellik ile 15 saniyelik videolar çekebilir, düzenleyebilir ve paylaşabilirsiniz. Bu 15 saniye içerisinde Instagram kullanıcıları farklı sahneleri, müzikle ve efektle birleştirip çok klipli videolar elde edebiliyor.

Reels özelliğinin çıkış tarihinin, Çin teknoloji şirketi ByteDance uygulaması olan TikTok’un Amerika’da yasaklanmasının konuşulduğu şu günlere denk gelmesi hayli ilgi çekici görünüyor. Bu konu Instagram ürün sorumlusu Vishal Shah’a sorulduğunda tamamen tesadüfi olduğu cevabını vermiş. TikTok’un yasaklanmasının perde arkasında, Amerika Başkanı Trump’ın, TikTok’un kişisel verilerini Çin’e sattığı iddiası bulunuyor. TikTok bu iddiaları reddederek, ABD’nin verilerinin, ABD ve Singapur’da saklandığını söyledi.

reels arayüz
Reels Arayüzü

Instagram Reels Nasıl Çalışıyor?

→ Instagramı açtığınızda hikaye bölümüne gelin ve Reels yazan yuvarlağa tıklayın. (Eğer Instagram hesabınıza henüz Reels özelliği gelmediyse uygulamayı kaldırıp tekrar yüklediğinizde aktif olacaktır.)

→ Sol tarafta yer alan düzenleme ve tasarlama kutucukları:

    • Ses: Instagram müziklerde, ara kısmına bir şarkı adı yazarak istediğiniz şarkıyı bulabilirsiniz. Orijinal sesinizle bir Reels paylaştığınızda diğer kişiler de paylaştığınız sesi kullanabilir.
    • Hız: Seçtiğiniz şarkıyı ya da sesinizi hızlandırabilir ya da yavaşlatabilirsiniz. Bu özellik ağır çekim video çekmeyi ve tempo tutmayı kolaylaştırır.
    • AR Efektleri: Instagramın kendisinin veya biz kullanıcıların oluşturduğu efektler ile videolar kaydedip, bunları düzenleyip, paylaşabilirsiniz.  Bu efektler Instagram Hikaye üzerinde bulunan efektlerden biri de olabilir.
    • Zamanlayıcı ve Geri Sayım: İstediğiniz kadar süreyi tasarlamak için ellerinizi serbestçe kullanarak video çekmeyi kolaylaştırır. Örneğin videonuzun ilk 5 saniyesini çekmek istiyorsunuz. Bu durumda zamanlayıcıyı 5 saniyeye ayarlayıp video çekme tuşuna bastığınızda üçten geriye doğru sayar ve 5 saniyelik videonuz başlamış olur.
    • Hizala: Öncesi sonrası gibi paylaşımlarda videonun aynı noktadan başlayabilmesi için bir önceki çektiğiniz video veya fotoğraf silik bir şekilde ekranda kalır. Bu silik referans çizgileri, bir sonraki videonun çekimini kolaylaştırır.

→ Reels klibi oluştururken bir ya da birden fazla video kullanabilirsiniz. Örnek olarak ilk videomuz 5 saniyelik bir video olsun. Kullanılacak ögeyi telefondaki galeriden seçebilir veya o anda videoyu çekebilirsiniz, istenilen müziği ekleyebilir ve istenilen hızda ayarlayabilirsiniz. Daha sonra kalan 10 saniye içinde farklı müzikler, farklı videolar, farklı efektler kullanabilirsiniz. Bu tamamen hayal dünyanıza kalmış!

→ Reels videonuz hazır olduğunda IG TV’ye benzer paylaşma ekranına geleceksiniz. Burada kapak fotoğrafı ve açıklamayı girdikten sonra akışınızda Reels videonuz paylaşılacaktır. Instagram profil sayfanızda, Grid, IGTV Videoları ve etiketlendiğiniz fotoğrafların bulunduğu yere ilk Reels videonuzu paylaştığınızda Reels’in ikonu gelecektir ve buraya tıkladığınızda paylaştığınız ilk Reels videonuzu görebileceksiniz.

https://twitter.com/instagram/status/1290996458552832001?s=20

Instagram’ın Reels’i duyurduğu video

Instagramın ilk esinlenmesi değil

Instagram daha önce sadece gönderi olarak paylaşabileceğimiz bir akışa sahipken daha sonra anlık mesajlaşma uygulaması olan Snapchat’in hikaye özelliğine benzer hikaye ve efekt özelliği getirmişti. Bu özellik ile Snapchat’in çok kan kaybetmesine neden olan Instagram, ünlü isimlerin de Snapchat’i bırakmasıyla gündeme gelmişti. Aslında bu Instagram’ın ilk kopyalama işi değildi. Daha öncesine baktığımızda Facebook, Instagram’ı 2012 yılında satın aldı. Instagram zamanla Facebook’tan daha popüler ve yaygın olmaya başladı. Çünkü Z kuşağı Facebook’tansa Instagram, Snapchat, Twitter gibi uygulamaları tercih etmeye başlamıştı.

2019 yılında, Amerikan haber web sitesi, Business Insider 13-21 yaşları arasındaki 1884 Amerikalı gencin oluşturduğu bir grupla anket yaptı. Onlara daha önce kullandıkları ancak artık kullanmayı düşünmedikleri sosyal medya platformları soruldu ve bu grup %30 oranında Facebook cevabını verdi. Facebook, Instagram’a getirilen bu TikTok benzeri video özelliğini aslında daha önce denemişti. Lasso adı verilen bu uygulama Facebook tarafından piyasaya sürüldü. Sürüldüğü ilk günden beri TikTok klonu diye çağırılan bu uygulama, 15 saniyede video düzenleme, müzik ekleme gibi birçok TikTok özelliğini içeriyordu. 600.000’den az indirilen uygulama geçtiğimiz Temmuz ayında Facebook tarafından kaldırıldı. Bu uygulamanın Facebook tarafından piyasa sürülmesi ve Z kuşağının da Facebook’u çok fazla kullanmaması bu uygulamanın sonunu getirmişe benziyor.

Peki Facebook pes etti mi dersiniz?

Tabii ki hayır. Instagram, Snapchat’te de olduğu gibi karşımıza benzer bir durumla çıktı ve TikTok’un video üzerinde değişiklikler yapabilme özelliğini, Lasso benzeri uygulamayı, Reels adı altında çıkardı. Reels’i uzun süredir Hindistan, Brezilya gibi ülkelerde kullanıcılar üzerinde deneyen Instagram, Lasso’dan da edindiği tecrübeler ile Reels’i piyasaya sunmaya karar verdi. Reels’in çıktığı ilk günden itibaren birçok kullanıcı tarafından denenmesi, Instagram’ın başarılı bir girişim hamlesi yaptığını gösteriyor. Öyle ki bu durumdan rahatsız olan birçok kullanıcı “Reels nedir?, Reels’i kapatabiliyor muyuz?” gibi araştırmalar yapmaya başladı.

Instagram’ın her seferinde bir uygulamayı taklit ederek başarılı olmasının ardındaki sır nedir?

Snapchat’te bir süre sonra silinen mesajlardan ilham alınarak hayata geçirilen ‘hikaye‘ özelliği, Instagram’ın en çok tercih edilen yönlerinden biri olmuştu. TikTok’tan alınan bu 15 saniyede video düzenleme aracı Reels da başarılı olacak gibi görünüyor. Instagram’ın çıkardığı birçok kopya araçların başarılı olmasındaki en büyük sebep şüphesiz ki uygulamanın kullanıcı sayısı. Dünya’nın birçok yerinden büyük miktarda kullanıcı sayısına sahip olan Instagram, bu özelliğini belli ki açıkça kullanıyor. Bu kadar kullanıcı sayısına sahip olup da yine de diğer uygulamaları tehdit olarak görüp, başarılı yanlarını kendisine kopyalaması ise güncel ve gündemde kalma istekleri olabilir. Ayrıca birçok kullanıcı Reels kullanımının TikTok’a göre daha kolay olduğunu ifade ediyor.

TikTok’a gelecek olursak bu durumdan elbette rahatsız duyarak, telif davası açtı. Ancak telif yasasında bulunan bazı açıklardan dolayı geçmişte Snapchat bu durumdan rahatsız olmayıp ya da kazanamayacağını düşündüğü için dava açmamıştı. Instagram’ın bundan sonraki hamlesi gerçekten merak uyandırıcı. Acaba kopyalamaya devam edecek mi, yoksa özgün güncellemeler ile karşımıza çıkabilecek mi?

Yazar: Hale Burçin Kara

Editör: Filiz Kırmızıoğlu

Share:

administrator

Günümüzde gelişmesine tanık olduğumuz teknolojilerin gelecekteki kültürel çıktılarını araştırır; bilgi, deneyim ve ilham paylaşımı için çabalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir