Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte hayatımızın dijital bir dünyaya taşınması, politik hareketliliklerin de dijital olarak kontrol edilebilir olduğu anlamına geliyor. Demokrasi konusunda sıkıntılar yaşayan birçok ülkenin sürekli yeni örnekler sunduğu evham dolu yakın geleceğin en büyük temsilcisi ise şüphesiz Çin Halk Cumhuriyeti.

Sosyal kredi sistemi, Uygur Türkleri gibi konularla daha önce bahsettiğimiz Çin Halk Cumhuriyeti’nin otoriter uygulamalarından birisi daha Hong Kong Gösterileri’nde, dünyanın parlayan yıldızı TikTok sosyal platformu özelinde görülüyor. Birçok ülkede yaşanan gösterilerin Facebook, Twitter ve Instagram gibi uygulamalar üzerinde yayılması, Hong Kong’da yaşanılanların da bu platformlar üzerinde hayat buluyor olması akıllara “TikTok nerede?” sorusunu getiriyor. Zira, Çin’in en çok kullanılan uygulamalarından birisi olan TikTok’ta Hong Kong Gösterileri’ne dair hiçbir içerik bulunmuyor.

The Washington Post’un gündeme taşıdığı bu haber sonrasında TikTok yetkilileri Post’a bir açıklama yapmazken yayınladığı bildiride TikTok’un bir siyaset yeri olmadığını, aksine eğlence platformu olduğunu ve sadece pozitif ve eğlenceli içeriklerin yer alması gerektiğini savundu.

Post’un haberine göre TikTok’ta neyin sansürlenip neyin sansürlenmediğini bilmek ise imkansız. Küçük bir ihtimal olsa da Çin halkının hükûmetin takibinden çekinip TikTok’ta politik içerikleri paylaşmayı göze alamadığı da düşünülebilir.

Öyle veya böyle Hong Kong’da aylardır devam eden protestoların nüfusu 1 milyar 386 milyon olan bir ülkenin geri kalanına tam olarak yansıtılamıyor olması ihtimali gelecek açısından korkutucu. Teoride internet özgür bir dünya olsa da pratikte internet öncesi dünyada köylülerin (veya belirli kesimlerin) birçok konudan haberdar olamaması sorununu hâlâ aşabilmiş değiliz.

Kaynak: Futurism

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir