Teknoloji konusunda son zamanların adı en çok duyulan ismi, Tesla ve SpaceX gibi son derece başarılı şirketlerin kurucusu ve CEO’su olarak yoluna devam eden Elon Musk’ın dünya ve diğer gezegenler hakkında çılgın planları bulunuyor. Çok yakında yayına sunacağımız Elon Musk kitabı alıntılarında da göreceğiniz (Kitabı okumak için fırsatınız varsa mutlaka tamamını okumanızı öneririm) üzere Elon Musk, kendisini dünyayı güzelleştirmeye adamış yenilikçi bir mühendis.
Elon Musk’ın şu an aktif olarak çalışa Tesla, SpaceX gibi projelerinin yanısıra geliştirilmekte olan ve adını her ay en az 1-2 kez duyduğumuz, yaratıcısı olduğu iki projesi bulunuyor. The Boring Company ve Hyperloop.
Hyperloop, 2013 yılında Musk’ın 57 sayfa ile açıkladığı ve birileri yapsın diye insanlığa önerdiği çok çok hızlı metro sistemi diyebiliriz. Maglev mantığı ile manyetik vakum kullanılarak yaklaşık 1000-1200 kilometre/saat hızlara ulaşabilmesi beklenen proje üzerinde çalışan birkaç şirket ve grup bulunuyor. Kanada, Avrupa, Hindistan gibi lokasyonlarda da bu konuda fizibilite çalışmaları yapılıyor hatta bazılarında projelerin ön tanıtımı yapıldı bile.
The Boring Company ise Elon Musk’ın trafikte sıkıştığı bir sırada attığı tweet ile ortaya çıkan, otomobilleri yeryüzünden alıp yeraltına indirerek şehir içinde 200 kilometre hızla seyahat etmesini sağlayacak tünel ve ‘kızak’ üretmeyi amaçlayan bir şirket.
Hyperloop One, Hyplerloop Transportation Technologies (HTT), Arrivo, Transpod, DGWHyperloop, AECOM ve fikrin asıl çıkış noktası SpaceX şehirlerarası ulaşımı dakikalara indirecek Hyperloop teknolojisi için çalışan şirketler. Elon Musk bu konudaki tüm planları yayınlayıp projeyi üstlenmemişti ve kendisinin diğer projelerine odaklanmayı seçmişti ancak birkaç kere Hyperloop One yetkilisi ile birlikte, devletle olan bazı görüşmelerde hazır bulunmuş bazı noktalara müdahale etmişti. O hazır bulunmaların ve müdahalelerin sebebi bugün daha iyi anlaşılabilir çünkü Elon Musk, kazdığı The Boring Company tünellerinde Hyperloop tüplerini de çalıştırmak için devletten sözlü onay aldığını söylemiş ve bu konuda Twitter üzerinden, insanların kendi eyaletlerinde bu konuda yöneticilere başvurmasını istemişti. Elon Musk’ın bu iddiasını bazı resmi kaynaklar reddederken Beyaz Saray’dan “sözü geçti” minvalinde bir dönüt alınmış.
Just installed steel skeleton of the car/pod elevator. Should be operating next week. pic.twitter.com/DIZW7zuWaA
— Elon Musk (@elonmusk) 30 Haziran 2017
Elon Musk’ın, The Boring Company’nin sisteminde kullanılacak olan yeryüzü-yeraltı arasında gidip gelecek olan kızağın asansör sisteminin bugünlerde hazır olacağını söylediği tweet
Öyle veya böyle bu konuda Elon Musk’ın bir engel ile karşılacağını sanmıyorum çünkü zaten projenin yaratıcısı kendisi. Asıl korkması gereken diğer şirketler olmalı. Elon Musk paylaşımcı kimliğiyle dikkat çekiyor ve buluşlarını hemen patentleyen bir insan değil, yani fazla sorun olmasını öngörmüyoruz ancak işler kızışırsa korkan tarafın Elon Musk olmayacağını söyleyebiliriz.
Zaten Elon, şubat ayında twitterda gelen “Taşımacılık devrimini gerçekleştirmek için The Boring Company ile Hyperloop’u birleştirmeyi düşünüyor musunuz?” sorusuna “Belki” cevabı vererek bunun sinyalini o zamanlarda vermiş. Aslında yine sene başında The Boring Company’nin sitesine gelen “SSS” kısmındaki açıklamalarla ve SpaceX’in sitesinde yazan Hyperloop projesi üzerine çalışmayacaklarını belirten ibarenin kalkmasıyla bu sinyaller çokça verilmişti.
Sonuç olarak The Boring Company’nin, arabalar için ürettiği tünellerde Hyperloop tüplerini de kullanacağını biliyoruz. Bu da aynı tünelde bir arabanın yaklaşık 200 kilometre hızla giderken aynı arabanın vakumlu bir tüp ile donatılmasıyla 1000 kilometreye kadar çıkabilecek olması anlamına geliyor ve ciddi bir yer altı trafik düzeni gerektiriyor ancak Elon Musk’ın bu konuda gökyüzünde bir şehir oluşturmaktansa yer yüzünde oluşturmak daha mantıklı, hem alan daha fazla hem de katmanlar daha kolay kullanılabilir bakış açısı kurtarıcı olabilir. Çok yakın bir gelecekte 1 kat altımızda Hyperloop trenleri yolculuk yaparken 2 kat aşağıda The Boring Company’nin kızakları arabaları taşıyor ve 3. katta da Hyperloop tüpleri ile kapanmış araçlar yolculuk yapıyor olabilir. Hyperloop’un şehirlerarası yolculuk için daha uygun, The Boring company’nin ise şehir için trafik sorununa çözüm olarak düşünüldüğünü unutmayalım.
Araç taşıyacak olan kızağın ilk denem sürüşü yapıldı.
Tüm bu ütopyayı engelleyen tek ciddi sorun ise tünel kazmanın maliyeti. Ancak Elon Musk’ın bu konuda da alternatif bir yöntem geliştirdiğini ve bu sorunları çözdüğüne dair haberler görmüştük.
Nevada’da kısa mesafeli test sürüşlerine başlamış ve bu teknoloji konusunda şu an en ilerlemiş durumda bulunan Hyperloop Transportation Technologies (HTT) CEO’su Dirk Ahlborn SpaceX’in bu işi kendi üstüne alıyor olması durumuna “Musk’ın en azından “Tamam çocuklar, bunu beraber nasıl halledebiliriz?” veya “Nasıl yardımcı olabilirim” demesini “Selam, ben bunu yapacağım. Önceki halinden daha ünlü yaptığınız ve ilerleme göstererek insanları bunun olabileceğine inandığınız için teşekkürler” demesine tercih edebilirdiniz” demiş.
Ancak Hyperloop şirketleri pek de endişeli sayılmaz. HTT CEO’su buna, daha fazla insan dahil oldukça daha fazla sermaye ortaya çıkacak ve bu rekabet tüm şirketlerin gelişmesine, dolayısıyla dünyaya yarayacak bakış açısıyla bakıyor.
HTT’nin ilk başarılı deneme sürüşünü ve Hyperloop hakkında birkaç bilgiyi içeren bu videoyu da izlemenizi öneririm
Kaynaklar ve ileri okuma: TheGuardian – Futurism – Wired