ABD, yüz tanıma algoritmalarının insanları tespit etmede ne kadar başarılı olduğunu test eden bir hükûmet araştırması yaptı. Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (Nist); Intel, Microsoft, Toshiba ile Çinli firmalar Tencent ve DiDi Chuxing dahil 99 geliştirici, 189 algoritmayı test etti.

Nist çalışmasındaki algoritmalar, yanlış pozitifler ve yanlış negatifler olmak üzere iki tür hata üzerinde test edilmiş. Tasarlanan yazılım Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve FBI tarafından sağlanan veritabanlarındaki fotoğrafları, sosyal medyadan veya video gözetiminden görüntü almadan kullandı. Algoritmalar Afro-Amerikan ve Asyalı yüzleri, Kafkasya yüzlerine oranla daha az doğru tahmin ediyor.

“Yüz tanıma algoritmalarının çoğunda demografik farklılıkların varlığına ilişkin ampirik kanıtlar bulduk. Bu farklılıklara neyin sebep olabileceğini araştırmasak da, bu veriler politika yapıcılar, geliştiriciler ve son kullanıcılar için bu algoritmaların sınırlamaları ve uygun kullanımı hakkında düşünmede değerli olacaktır.”

Rapora göre test edilen algoritmaların birçoğu yanlış tanımlanmış. Afro-Amerikan ve Asya yüzleri Kafkaslardan 10 ila 100 kat daha hızlı tespit edilmiş. Afro-Amerikan kadınların belirli bir fotoğrafı bir veritabanındaki diğer birçok kişiyle yanlış karşılaştırılmış.

Algoritmaları yanlış bulunan Çinli firmalardan biri olan SenseTime, bunun şu anda ele alınan hataların sonucu olduğunu söylüyor. Sonuçlar, pazara girmeden önce kapsamlı testlerden geçtikleri için ürünlere yansımıyor. San Francisco, Oakland, Massachusetts, Somerville de dahil olmak üzere birçok ABD şehri, yüz tanıma teknolojisinin kullanımını yasakladı. Bu sonuçlar ışığında diğer hükûmetler yüz tanıma teknolojisi planlarını yeniden değerlendirmeli.

Kaynak: bbc

 

Share:

administrator

96'da İstanbul'da doğdu, Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri bölümünde yüksek lisanına devam ederken İş Geliştirme alanında çalışıyor. Sonunda soru işareti olan her şeye ilgi duyarken geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir