Otomotiv sektörünün yeni yıldızı elektrikli araçlar, içten yakmalı motorlara göre birçok avantaj sağlasa da batarya ömrü ve şarj istasyonu sayısınının azlığı yüzünden hâlâ emekleme döneminde.

Sektördeki devrimin başrolü Elon Musk’ın üzerine en çok çalıştığı konulardan birisi olan pil teknolojilerinin mevcut durumu, Tesla’nın Gigafactory isimli pil fabrikasına ve alternatif enerji kaynaklarıyla ilgilenen Solarcity’ye yaptığı yatırımları haklı çıkaracak bir seviyede. Çünkü geçtiğimiz senelere göre oldukça gelişme gösteren Li-ion piller hâlâ tatmin edici bir seviyede değil.

2013 yılında bir demo gösterisiyle, 90 saniyede otomatik olarak pil değiştirmeyi vaat eden sistem 2015’te faaliyete geçmiş ancak kısa süre sonra; randevu, değiştirilme süresinin 15 dakikaya kadar uzaması ve ilk tanıtımdakinin aksine tamamen otonom olmaması gibi sorunlardan dolayı faaliyetten kalktıktan sonra Tesla geçen yıl bu konuda farklı bir patent almış ve pil değiştirme sistemi tekrar gündeme gelmişti ancak sonrasında bir gelişme yaşanmadı.

Bugünlerde ortaya çıkan bir patent gösteriyor ki Tesla bu konuda yeni bir sistem daha geliştirdi ve deniyor. İlk sistemin aksine 90 saniye gibi vaatlerde bulunmayan yeni sistem, yine 2013’te yayınlanan ilk sistemin aksine, otonom olmadığı için en az bir tekniker tarafından kontrol edilmesi gerekiyor. Ayrıca yeni sistemin eski sisteme göre daha mobil/taşınabilir bir sistem olması da dikkat çekici.

Elimizde fazla detay olmasa da Electrek’in yorumlarına göre bu yeni sistem Model S/X ile uyumlu iken Model 3’ün batarya değiştirme şansının daha düşük olduğunu söyleyebiliriz. Aylar önce, eylül ayında tanıtılacağı duyurulan ancak henüz herhangi bir tarih bile verilmemiş olan Tesla otonom tırlarının bu sistemden en iyi yararlanabilecek araç olacağı yorumu da yapılabilir.

“Model S ve Model X’in bataryası kolayca değiştirilebilir şekilde tasarlanırken Model 3’ün batarya bağlantısını koparmak çok daha zor” –Electrek

Sonuç olarak; Tesla bir yandan en güçlü bataryaları üretmeye çalışırken diğer yandan değiştirilebilir bataryalar üzerinde çalışarak kullanıcılarının en uzun yolu alabilmesini sağlamak istiyor. Sayısı oldukça artan şarj istasyonlarını da unutmamak lazım.

Kaynak: Mashable – Webtekno

 

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.