Bugünün dünyasında milyonlarca bilginin, binlerce seçeneğin, yüzlerce dizi-filmin ve onlarca insanın arasında kalmış; doğru yönü seçmeye çalışıyoruz. Sizi bilmem ancak ben en kötü kararın bile kararsızlıktan iyi olduğunu bilmeme rağmen pek de uygulayabildiğimi söylemem. Mesela aynı anda 3 diziye devam etmeye çalışıp hiçbirine devam edemiyor, aynı anda 2 kitap okumaya çalışıp 1 haftada bitecek kitapları 2 ayda zor bitiriyorum.
Bir iş yapmaya çalışırken başka bir iş hakkında düşünüp her ikisinin de verimini fazlaca düşürme huyumdan bahsetmiyorum bile.
Tim Denning, bir etkinlikte duydukları ile birlikte Tek Bir Şeye Odaklanmanın Gücünü fark ettiğini ve Tim Ferriss Show haricinde tüm [tooltip tip=”Sesli yayınlar. Radyonun yeni biçimi diyebiliriz”]podcast[/tooltip]leri silerek işe başladığını söylüyor. Sonrasında minimalizm hareketine devam eden Tim, iki tane olan kulaklıklarını teke, çoklu kitap okuma alışkanlığını aynı anda tek kitap okumaya, çoklu stres atma metodlarını sadece meditasyona yönlendirmiş.
Hayatınızın son birkaç yılına bakarsanız aslında neye daha çok önem verdiğinizi keşfedersiniz diyen yazar, “Ben artık diğerlerine de önem veriyormuş gibi davranmayı kestim” diye ekliyor. Sadece bir şey yapıyor olmanın beraberinde odaklanma ve daha fazla pratik getireceğini, böylece iyi olduğunuz noktaları görmenin daha kolay olacağını, hataların daha kolay fark edilebileceğini ve gelişimin mümkün olacağını belirtiyor.
“Asıl önemli olan ana şeyi ana şey olarak tutmaktır” – Stephen Covey
“The main thing is to keep the main thing the main thing”
Birden fazla şeye ilgi duymak enerji ve tutkunun düşmanıdır, bir şeye odaklandığınızda tutku ve enerji hiper-odaklanmış bir seviyeye çıkar
Tek podcast
Tek iş
Tek romantik eş
Tek vizyon
Tek tutku
Eğer konumuz bir şey üzerine odaklanmak ve uzmanlaşmak ise her gün yazmak da güzel bir yöntem olacaktır. Dün okuduğum bu yazıda ve daha önce okuduğum kitap-bloglarda da önerildiği gibi her sabah ilk iş olarak bir şeyler yazmak güne güzel ve disiplinli başlamanızı sağlayabilir. Sanatçının Yolu isimli kitapta yazarın “gerekirse bla bla bla bla diye yüzlerce kez tekrarla ancak o 3 sayfa yazıyı asla es geçme” diyerek üzerine çok düştüğü Sabah Sayfaları ve burada 1 saat olarak tavsiye edilen yöntemler aynı sayılır. Sadece ayıracağınız süre için tavsiye edilen rakam farklı.
Kendi deneyimlerimden aktarabileceğim kadarıyla; okuduğunuz veya çalıştığınız alan üzerine açacağınız bir blog işinize dair bakış açınızı tamamen değiştirebilecek potansiyelde bir vizyon katabilir. Çünkü blog tuttuğunuzda bazı bilgilerden emin olmak için araştıracak, araştırdıkça yeni bloglar ve yeni uzmanlar keşfedecek; hem işinizi daha çok sevecek hem de geleceği daha net görür hale gelebileceksiniz. Olayın günlük rutin sayesinde oluşan disiplin ve mental ferahlığı ise cabası.
Peki, tam şu sıralar yeni bir şeyler mi arıyorsun? Veya öğrenmeye çalıştığın, kendini geliştirmeyi denediğin konuda kaynak ihtiyacın mı var? Her gün yeni bir şey öğren yazımıza göz atmak da işine yarayabilir. Kim bilir belki de daha üretken bir yaşamın sırrı sosyal medyayı terk edebilmektir.