Signify ve Rus tarım şirketi RIAT, gün ışığı olmadan dikey bir çiftlikte domates ve salatalık büyütme çalışmalarını başlattılar. RIAT, Philips tarafından geliştirilen GreenPower LED yetiştirme ışıklarını kullanarak geleneksel seralarla karşılaştırılabilir ölçüde verim elde ettiğini açıkladı.

Tarımda Gün Işığından Led Işığına, dikey çiftlik philips riat signify
Gün ışığı almayan dikey çiftlikler

RIAT direktörü Vladimir Bukharev bu girişimlerinde ellerinde yeterli yüksekliğe sahip tesisler bulunduğundan yeni bir sera oluşturabilmek için cam bir yapı inşa ettirerek ekstra bir yatırım yapmaya gerek görmediklerini söylüyor. Ancak binanın penceresi olmadığından, domates ve salatalıkların yoğun aydınlatma gereksinimlerini karşılayabilecek yüksek kaliteli bir aydınlatma sistemine ihtiyaç duyduklarını ekliyor.

Bu gereksinimlerinden yola çıkan Signify, Philips GreenPower LED’in aydınlatma sistemlerini büyütmesini sağlayarak geleneksel sera faaliyetleriyle karşılaştırılabilir bir verim performansı elde ettiklerini belirtiyor.

Şirket, büyüyen ürünlerin uzun saplarını katlamak için geliştirdiği teknikle 3,5 metre yüksekliğindeki bitkileri iç mekânda yetiştirebiliyor. Kapalı alanda gün ışığı olmadan ürün yetiştirebilmelerinin yanı sıra üretim faaliyetleri yapılan bölgenin merkezi konumda olması sayesinde ürünlerini hızla alıcıya ulaştırabiliyor. Hasattan sonraki bir saat içinde domates, salatalık ve 19 çeşit yeşil mahsulü kendi RIAT mağazalarında satışa sunabiliyorlar.

Tarımda Gün Işığından Led Işığına
Led ışığıyla yetiştirilen domatesler

Bukharev, haftalık metrekare başına 2,7 ila 3,2 kg salatalık ve 1,7 kg domates hasadı ile ikinci faaliyet yılı itibariyle kâr elde etmeye başladıklarını söylüyor. Yüksek ürün kalitesine ek olarak, neredeyse hiç atık olmadan yetiştirdikleri ürünlerin %99’unun satıldığını belirtiyor.

Şirket yakın zamanda domates ve salatalığa ek olarak lahana yetiştirmek için de 700m2 genişliğinde yeni bir alan yaratacaklarını söylüyor.

Tarımda Gün Işığından Led Işığına

Üretim süresince doğayı olabildiğince taklit edebilmek adına fotosentez için ışığa en çok ihtiyaç duyulan noktada hem üstten hem de sağdan ışıkla aydınlatma sağlayabilen Philips GreenPower LED üst aydınlatma sistemlerinin kombinasyonları kullanılıyor. Aynı zamanda farklı ışık türü kombinasyonları yetiştirilen ürüne göre de ayarlanabiliyor.

Bu süreçte ışıktaki kırmızı spektrumun bitki hücrelerinin ve dokularının büyümesini tetiklediğini, mavi spektrumun ise kök oluşumu ve çiçeklenme süreçlerini etkilediği keşfedilmiş. Kırmızı-mavi kombinasyonuna, beyaz ve diğer renklerin eklenmesiyle doğal gün ışığına en yakın aydınlatma koşulları yaratılıyor.

Tarımda Gün Işığından Led Işığına
Kırmızı-Mavi led ışığı kombinasyonu

Ayrıca geleneksel seralarda olduğu gibi tozlaşma için bombus arıları da kullanılıyor. Arıların doğal ışığın bulunmamasından kaynaklı herhangi bir sorunla da karşılaşmadığı ifade ediliyor.

Geleceğin tarım yöntemi olarak nitelendirilen bu girişimin sürdürülebilir ürün yetiştiriciliği adına önem taşıdığı ve bu nedenle de özel yetiştirme teknikleriyle daha büyük ölçüde hasat elde edilmesinin hedeflendiği belirtiliyor.

Tarımda Gün Işığından Led Işığına

Kırsalla bağdaştırdığımız tarım faaliyetlerini şehir hayatına entegre eden bu girişimle yetiştirilen ürünler, teknolojinin hayatın her alanında ne denli etkin olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Ancak yine de gün ışığından değil de LED ışığından faydalanılarak yetiştirilen bu ürünlerin ne kadar sağlıklı ve doğal olduğu konusunda endişeler mevcut.

Kaynak: eeNewsEurope

Share:

administrator

Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi 4. Sınıf öğrencisi olan İrem; eğitim teknolojileri ve psikolojisi, sosyal psikoloji, dil öğreniminde teknolojinin etkisi gibi alanlarda öğrenime ve paylaşıma olan ilgisiyle beraber geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir