Hep yapay zekâ, sanal gerçeklik, blockchain ve 3B yazıcıları konuşuyoruz. Bu defa kendi içimize dönme vakti! Takımımızı Tanıyalım serisinde, her hafta ekibimizin parçası olan bir arkadaşımızı tanıyoruz.

Hasan Hüseyin Kesen, Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri mezunu

Her şeyden önce kendi geleceğimize şekil veriyoruz. Peki Hasan’ın geleceğe dair planları neler?

Hasan: En büyük hayalim farklı ülkelerde yaşayıp farklı dilleri deneyimlemek. Bu başlarda oldukça ütopik bir hayal gibi duruyordu ancak biraz da şansın yardımıyla şu ana kadar 2 farklı ülkede yaşayabildim. Artık ütopik bir hayalden ziyade, büyük bir hedef gibi hissettiriyor. Gittiğim ülkelerden bağımsız olarak tamamen çevrim içi / freelance şekilde çalışabilmek ve Gelecek Burada’nın uluslararası bir oluşum haline geldiğini görmek de diğer hedeflerim.  

Peki Hasan boş vakitlerinde en çok ne yapmaktan keyif alıyor? En sevdiği kitap ve film nedir?

Hasan: Tamamen dijital bir iş yapmam, pandemi şartları ve son 2 yılı 4 farklı şehirde geçirmemden dolayı “boş vakit” kavramını tamamen unuttum. Dijital çalışma hayatım, kitap okuma ve dizi izleme gibi kişisel aktiviteler sırasında bile kafamın işte olmasına sebep oluyor. Bu yüzden de kendimi vererek yapabildiğim bir aktivite kalmadı. Kısa yürüyüşlere çıktığımda veya bulaşık yıkarken podcast dinlemeyi çok seviyorum. 

Son zamanlarda ciddi, alt metne sahip yapımlara odaklanmayı pek beceremiyorum. Bu yüzden genelde sitcomlar ile hayatımı devam ettiriyorum. En sevdiğim film; zaman yolculuğu ve dede paradoksu gibi konuları işlediği için The Predestination. En sevdiğim kitap varoluş felsefesine oldukça eğlenceli bir şekilde bakması ve baş karakterinin çocuk olmasından dolayı İskambil Kağıtları’nın Esrarı. En sevdiğim dizi ise The Office. Tekrar tekrar izleyebildiğim tek dizidir kendisi. 

Gelecek Burada’da hepimiz çok yönlü çalışmaya gayret ediyoruz fakat nihayetinde herkesin yazarken görece daha çok keyif aldığı bir başlık var. Hasan’ın en sevdiği yıkıcı teknoloji başlığı hangisi?

Hasan: Blockchain ve 3D yazıcıları çok seviyorum ama sanırım birisini seçmek zorunda kalsam bu 3D yazıcı teknolojisi olurdu. Demokratik üretim kavramını, dünyanın öbür ucundaki bir tasarımcının dahiyane tasarımını hiçbir aracı olmadan, açık kaynaklı şekilde ve ekstra bedeller ödemeden evimde üretebildiğim gerçeği beni çok mutlu ediyor. 

Peki Gelecek Burada ekibine dahil olurken Hasan’ın en büyük motivasyonu ne oldu?

Hasan: 3dörtgen’de 3 boyutlu yazıcılar özelinde blog yazarlığı yapıyordum. Yapay zekâ, sanal gerçeklik ve blockchain gibi diğer yıkıcı teknolojilerle ilgili içeriklerle de fazlaca beslenmem sonucu ülkemizde böyle bir açık olduğunu fark ettim. Ayrıca, aynı zaman diliminde, okulumdaki istatistik dersi için teknoloji fakültesinin bahçesinde yaptığım “3 boyutlu yazıcıları biliyor musunuz?” anketine %70’e yakın hayır cevabı almamın etkisi de büyük. “Bir üniversitenin teknoloji öğrencileri nasıl 3D yazıcıyı bilmezler ya?” diye düşünüp, bunu dert edinmiştim. 

Gelecek Burada’da edindiği deneyimleri hayatının hangi alanında kullanmayı planlıyor?

Hasan: Gelecek Burada’da edindiğim deneyimler tüm hikayemi baştan yazdı aslında. İçerik yazarlığı ve teknoloji gazeteciliği konusunda seviye atlamamı sağladı, ilk girişimcilik deneyimim için ev sahipliği yaptı, vizyonuma vizyon katan başka projelerin takibini yapabilmeme imkân tanıdı ve birbirinden kaliteli insanlarla tanışmama önayak oldu. Gelecek Burada’da edindiğim deneyimlerle aklımdaki birçok proje için daha güçlü hazırlık yapabiliyorum.

Share:

administrator

Günümüzde gelişmesine tanık olduğumuz teknolojilerin gelecekteki kültürel çıktılarını araştırır; bilgi, deneyim ve ilham paylaşımı için çabalar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.